"Je nádherné užiť si aspoň raz za deň jedlo s niekým, koho milujete!" (Julia Child)

štvrtok 18. júna 2015

Sneh v lete...

...ej kej ej Pavlova torta bola prvý krát upečená usušená v roku 1926 šéfkuchárom hotela vo Wellingtone na počesť slávnej ruskej baleríny Anny Pavlovej, ktorá v zmienenom hoteli vraj bývala. A tak nečudo, že sa pôvod tejto torty pripisuje práve Novému Zélandu (ktorý chcem raz určite navštíviť). Stopercentne ale pôvod tejto torty Novému Zélandu pripísať nemôžeme, pretože Austrália je v hre taktiež a tortu si chcú osvojiť aj oni. No a do tretice, neboli by to Rusi, keby sa do tohto sporu o Pavlovovej tortu nezamiešali a netvrdili, že torta je ich národným skvostom. Ťažko rozsúdiť. Radšej si ju upečte. Pardón, usušte. Torta je tvorená vyšľahanými bielkami s cukrom, škrobom, vínnym octom a sušená v rúre....



...no a nebola by som to ja, keby som do všetkého nepridala čokoládu, takže dnes v čokoládovom podaní a s ovocím. :) Poďme sa pozrieť ako na to...



POTREBUJEME:

  • 6 bielkov
  • 300g kryštálového cukru
  • 1 čajová lyžička zemiakového škrobu
  • 2 čajové lyžičky bieleho vínneho octu
  • 1 polievková lyžica kakaa
  • 50g horkej čokolády
KRÉM:

  • 250g mascarpone
  • 250ml smotany na šľahanie
  • 3 polievkové lyžice práškového cukru
ČOKOLÁDA:

  • 250g horkej čokolády
  • 100ml masla
  • 2 polievkové lyžice cukru



POSTUP:

  • Rúru si vyhrejeme na 160°C.
  • Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Keď má pevnú konzistenciu, začneme postupne prisypávať cukor a šľaháme dovtedy, kým sa nerozpustí.
  • Mali by sme získať krásny lesklý, biely a hlavne tuhý sneh, do ktorého následne ešte primixujeme škrob a vínny ocot.
  • Na záver už iba metličkou primiešame preosiaté kakao a nasekanú čokoládu. Ale opatrne, aby cesto ostalo krásne nadýchané.
  • Na plech rozprestrieme papier na pečenie a z cesta vytvarujeme tri kruhy. Od najväčšieho po najmenší.
  • Vložíme do rúry na 5 minút a následne teplotu znížime na 130°C a sušíme ešte hodinu.
  • Krém nám vznikne tak, že jednoducho vymixujeme mascarpone, so smotanou na šľahanie a s cukrom a dáme do chladničky ešte viac stuhnúť.
  • Čokoládu si pripravíme jednoducho vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť. Aby bola jemnejšia, kľudne zameňte maslo za smotanu. Je to len a len na vašej chuti.
  • Keď sú "korpusy" vychladnuté, položíme ten najväčší kruh na podnos, natrieme čokoládou a na to nanesieme mascarpone krém a čerstvé ovocie podľa chuti, takto vrstvy opakujeme a na vrchnú čokoládu nedávame.
  • Ozdobte si podľa vkusu a chuti.



Je to naozaj dobrôtka rozplývajúca sa na jazyku :)

BON APPETIT!

Katka

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Koľko ľudí nás videlo?

Používa službu Blogger.

Translate

© Maškrtníci, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena