"Je nádherné užiť si aspoň raz za deň jedlo s niekým, koho milujete!" (Julia Child)

streda 11. novembra 2015

Bravčová panenka s hlivovou omáčkou

Ahojte! Áno, ešte stále žijem. Aj keď je mi jasné, že podľa mojej aktivity na blogu za posledné dva mesiace to tak veľmi nevyzeralo.



Presťahovali sme sa, potom vybalovali, potom nebola inšpirácia a tak. Ale dnes som to konečne napravila, aj keď nejaký styling ešte nečakajte, pretože som polovicu "dekorácii k foteniu" niekam odložila a netuším kam.



Dnešný recept je ale skvelý. Bravčová panenka obalená v slaninke, k nej hlivová omáčka a pečené zemiačiky. Nič ťažké, nič, kvôli čomu by ste museli v kuchyni stáť pol dňa, ale pomerne rýchle a jednoduché jedlo, ktoré vás očarí svojou chuťou :) A sorry za finálnu foto, je strašná, ale už bola vonku tma a nevedela som nájsť svetlo :)

POTREBUJEME:

  • 400g bravčovej panenky
  • cca 12 tenkých plátkov slaninky
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 polievková lyžica masla
  • rasca (podľa chuti)
  • soľ, korenie
  • 5 väčších zemiakov
  • 300g hlivy ustricovej
  • 250ml smotany na šľahanie
  • 1 šalotka
  • 1dcl zeleninového/kuracieho vývaru
  • 1dcl červeného vína
  • štipka muškátového orieška
POSTUP:




  • Keďže sa zemiaky robia najdlhšie, tak začneme nimi. Ošúpeme, rozštvrtíme, poukladáme na plech vymazaný olivovým olejom, zemiaky pokvapkáme olivovým olejom a rukami premiešame. Podľa chuti pridáme rascu a pečieme pri 200°C, kým zemiaky nie sú mäkké.
  • Bravčovú panenku umyjeme pod studenou tečúcou vodou a odblaníme, keďže blany sú tuhšie. Rozrežeme na dve časti a každú z nich a pevne zabalíme do slaninky. Soliť netreba, slanina je slaná dosť.
  • Na dvoch lyžiciach oleja opečieme panenku zo všetkých strán, kým slaninka nie je krásne prepečená, potom podlejeme 1 dcl kuracieho vývaru a necháme ho zovrieť aj s panenkou na panvici. Keď vrie, tak asi 2-3 minútky povaríme, panvicu prikryjeme a aj s panenkou dáme odstáť asi na 5 minút.
  • Následne panenku vytiahneme a necháme ju odležať vedľa.
  • Na novú panvicu si dáme lyžicu masla a na nej orestujeme nasekanú hlivu (tuhšie hlúbiky vyhoďte).
  • Medzitým si zredukujte vývar na panvici asi na dve polievkové lyžice a pridajte najemno nasekanú šalotku, opražte a pridajte 1 dcl červeného vína, tak tri minútky povarte, aby sa alkohol odparil a pridajte orestovanú hlivu aj so šťavou, ak nejakú pustila. Ochuťte soľou a čiernym korením.
  • Chvíľu na silnom plameni redukujte a prilejte smotanu a nastrúhajte štipku muškátového orieška. Premiešajte, redukujte a môžete podávať. 
Mäsko je krásne šťavnaté, zemiačiky chrumkavé a omáčka krémová a toto nádherné spojenie chutí vás určite presvedčí o tom, spraviť si toto rýchle jedlo znova:)

BON APPETIT

Katka :)

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Koľko ľudí nás videlo?

Používa službu Blogger.

Translate

© Maškrtníci, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena