"Je nádherné užiť si aspoň raz za deň jedlo s niekým, koho milujete!" (Julia Child)

utorok 28. februára 2017

Čokoládová torta

Aj vy mávate také tie dni, keď sa vám nechce ani vstať z postele, ale musíte? Keď sa vám celý deň nič nedarí a všetci naokolo vám robia nervy? Ja som mala taký deň dnes a veru poviem vám, nebola to žiadna sranda. Vonku počasie v štýle ani zima, ani jar, od rána nepretržite všade navôkol hučia sanitky, Slovnaft dnes vydáva strašidelné zvuky a ešte strašidelnejšie pachy, krpec dnes vysypal na zem všetko, čo sa na zem vysypať dalo...

...ale viete čo je super na takom dni? Čokoláda. Pardon. Veľa čokolády! V akomkoľvek skupenstve. Otvoríte špajzu a chladničku a už na vás pozerajú vajíčka, maslo, múka a čokoláda. Šepkajú na vás: Vezmi si ma, vezmi si ma!... Vtedy je voľba jasná. Dnes bude tortička. Ale pozor! Toto absolútne nie je torta pre tých, ktorí holdujú sušenému ovociu namiesto čokolády, masla a cukru. Toto je jednoducho a proste bomba :) Ale takaaa dobra!

Chuť krehkého, šťavnatého, čokoládového korpusu s čokoládovým krémom je to najlepšie pohladenie pre vaše nervy. Vôňa čokolády naplní váš byt a ochromí zmysly, no a zmyselná chuť čokolády si vás na mieste podmaní a nedovolí vám vyvliecť sa zo sladkých okovov. Už len ten pocit, keď vareškou premiešavate lesklý a voňavý krém, ktorý v jemných stužkách padá naspäť do misky vám spôsobí pokoj na duši :)

Preto vravím, najlepší liek na všetko je čokina :)



POTREBUJEME:

  • 50g holandského kakaa
  • 100g trstinového nerafinovaného cukru
  • 250ml vriacej vody
  • 125g masla izbovej teploty
  • 150g krupicového cukru
  • 225g polohrubej múky
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky sódy
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 vajíčka
na krém:

  • 125ml vody
  • 30g trstinového nerafinovaného cukru
  • 175g masla izbovej teploty
  • 300g vysokopercentnej čokolády
POSTUP:

  • V malej miske si zmiešame kakao s trstinovým cukrom, zalejeme vriacou vodou a poriadne rozmiešame. Odložíme bokom.
  • V ďalšej miske si zmiešame preosiatu múku so sódou a práškom do pečiva. A v poslednej miske si vymiešame maslo s krupicovým cukrom do peny. Za stáleho šľahania pridávame vanilkový extrakt, polovicu múky, 1. vajíčko, druhú polovicu múky, 2. vajíčko a nakoniec tenkým pramienkom prilievame kakaovú mélanž.
  • Cesto si vlejeme do maslom vymastenej formy s priemerom cca 18 cm a pečieme pri 180°C, kým z cesta nevytiahneme suchú špajlu (cca 35 min). Po vytiahnutí necháme vychladnúť.
  • Na krém si v kastróliku zohrejme vodu s cukrom a maslom a počkáme, kým nezačnú vrieť a maslo bude úplne roztopené. V tej chvíli stiahneme z ohňa a vsypeme na kúsky nasekanú čokoládu. Minútu necháme svojvoľne roztápať a po minúte začneme premiešavať, kým nám nevznikne krásna lesklá a hladká zmes. 
  • Necháme ju vychladnúť, kým nebude mať konzistenciu krému. Korpus rozrežeme na dve časti, potrieme krémom, spojíme a celú tortu zarovnáme a potrieme čokoládovým krémom aj na povrchu. A to je všetko :)

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Koľko ľudí nás videlo?

Používa službu Blogger.

Translate

© Maškrtníci, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena