"Je nádherné užiť si aspoň raz za deň jedlo s niekým, koho milujete!" (Julia Child)

utorok 12. mája 2015

Skvelý Quiche so špargľou

Nazýva sa aj kráľovná zeleniny. Áno, rozprávam o špargli. Je jednou z vynikajúcich jarných sezónnych surovín.. Najradšej mám jej vôňu pri úprave, ktorá mi pripomína vôňu pokosenej lúky.



Poznáme tri druhy špargle a to zelenú, bielu a fialovú, ale vyšľachtených je približne 25 odrôd. Zelená a biela špargľa je bežne k zohnaniu počas sezóny, fialová je raritnejšia. Jej históriu by sme mohli hľadať až v Sakkatovej pyramíde v Egypte starej viac ako 5000 rokov, kde bola vyobrazená na stenách.
ju
Dávajte si pozor, keď ju kupujete, špargľa alebo inak nazývaná aj asparagus musí byť pri kupovaní pevná, na odrezaných koncoch vlhká. Stonky by mali o seba vŕzgať a špičky by mali byť pevne zatvorené.

Úprava špargle môže byť rôzna a od toho sa líši aj jej príprava. Budem sa venovať len tej dnešnej, stačí, ak si špargľu poriadne umyjete, odlomíte alebo odrežete zdrevnatené konce a olúpete nadbytočné lístky na stonke.



Určite ste už zo špargle pripravovali rôzne dobroty, ja som dnes pripravila quiche, ktorý je nesmierne ľahký a pripraviť ho ozaj môže aj ten, čo sa inokedy zdržiava od kuchyne čo najďalej :)

Ako si pripraviť tento quiche?

POTREBUJEME:

- 500g lístkového cesta alebo pate brisée - cesto, na ktoré recept nájdete aj na tomto linku z receptu na Quiche Lorraine: http://maskrtnici.blogspot.sk/2015/01/pravy-francuzsky-quiche-lorraine-od.html
- 1 vajce

náplň:
- 150g kvalitnej slaniny nakrájanej na kocky
- 50g masla
- 1 malá cibuľa nakrájaná na kolieska
- 1 zväzok zelenej špargle nakrájanej na 5cm kúsky
- soľ, čerstvo namleté čierne korenie
- 400ml smotany na šľahanie
- 3 vajcia
- štipka čerstvo nastrúhaného muškátového oriešku
- 150-200g syru gruyere alebo ementálu nastrúhaného
- 2 jarné cibuľky nakrájané na kolieska

POSTUP:

- Ako prvé si musíme rúru rozohriať na 220°C. Cesto si rozvaľkáme a vystelieme si ním formu s priemerom 25cm. Dáme na 10 minút do mrazničky. Potom cesto vyberieme a jemne, aby sme ho hlavne celé nepotrhali ho poprepichujeme vidličkou, aby sa nenafúklo.



- Na cesto položíme papier na pečenie a do toho vysypeme ešte nejakú záťaž, napríklad fazule alebo ryžu... Pečieme 12 minút, vyberieme,odstránime záťaž a korpus potrieme rozšľahaným vajcom s vodou. a takto potreté dopečieme ešte 3 minútky. Vyberieme a necháme vychladnúť.

- Teplotu rúry znížime na 190°C. V panvici si orestujeme slaninku, tak, aby bola jemne chrumkavá. Keď sa tak stane, vyberte a odložte. Mali by ste mať približne 2 polievkové lyžice masti, ak ich toľko nie je, tak pridajte do panvice maslo.



- Vložíme cibuľu a restujeme ju na miernom plameni približne 5-7 minút, ale nesmieme ju nechať zhnednúť!



- Potom pridáme nakrájanú špargľu  a taktiež pridáme aj tú slaninu.




- Prelejeme polovicou smotany a necháme podusiť také 3 minútky za občasného pretrepania v panvici. Špargľa by nemala zmäknúť úplne, pretože sa ešte bude piecť v rúre. Odstavte a nechajte vychladnúť.



- V miske si rozšľaháme vajcia so smotanou, ochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.

- Korpus posypeme nakrájanou jarnou cibuľkou a nastrúhaným syrom.


- Rovnomerne polejeme zmesou so špargľou a zalejeme ešte ochutenými rošľahanými vajcami so smotanou, ale nie úplne povrch, pretože zmes počas pečenia narastie.

- Pečte, kým sa na povrchu neobjavia zlatohnedé škvrny, ale približne takých 25-35 minút.



A podávajte!

BON APPETIT!
Katka

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Koľko ľudí nás videlo?

Používa službu Blogger.

Translate

© Maškrtníci, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena