"Je nádherné užiť si aspoň raz za deň jedlo s niekým, koho milujete!" (Julia Child)

utorok 11. augusta 2015

Cuketové placky s mrkvou nielen pre najmenších

Dnešným dňom začínam, okrem "dospeláckych receptov", aj s receptami pre našich najmenších :) Už dlho som to mala v pláne, ale čakala som, kým Samko začne papať rozmanitejšie a myslím, že už je rozpapaný až až.



Čiže možno povedať, že recepty budú viac menej od 9. mesiaca, pretože tie prvé mesiace, keď deti začínajú ešte len papať sú to aj tak skôr len také ochutnávky a mala som pocit, že či to vtedy bola polievočka, hlavné jedlo, pyré, dezertík alebo kaša, aj tak všetko vyzeralo viac menej rovnako.

Ono to robím nie len preto, aby sa drobci dobre napapali, ale aj preto, aby maminy alebo ocinovia nemali pocit, že každý deň varia to isté. Nech naberú aspoň trošku inšpirácie, keď sa im už nechce vymýšľať nič nové.


Dnes som pripravila mrkvovo cuketové placky, ktoré chutili aj nám dospelákom. My sme si k nim ešte opiekli slaninku a do našej časti zmesi som primiešala soľ, korenie, chilli najemno nasekané a zbavené jadierok a boli božské, no a drobcovi je tento recept určený na ten jeden bezmäsitý deň v týždni, keď sa mäso zamieňa za žĺtky. Na obmenu môžete miesto múky použiť krupicu, vločky alebo strúhanku. Starším deťom kľudne môžete pridať aj nastrúhaný syr. Uvedený recept na dressing je pre deti, pre nás dospelákov som doňho ešte pridala šťavu z polovice citróna, soľ, korenie a ako inak chilli. O tom, ako deti baví toto jedlo jesť rukami, asi veľa vravieť nemusím :)



POTREBUJEME:

Na placky

  • 3 cukety
  • 4 mrkvy
  • 2 žĺtky
  • trošku múky, aby sa hmota spojila
  • nasekaná petržlenová vňať
Na dressing

  • biely jogurt plnotučný (určite nie nízkotučný)
  • kvapka olivového oleja
  • nasekaná petržlenová vňať
POSTUP:

  • Mrkvu nešúpeme, iba vydrhneme drsnou žinkou pod tečúcou vodou a nastrúhame. Cuketu umyjeme, taktiež nastrúhame. Oddelíme bielky od žĺtkov a bielky si kľudne zachlaďte alebo zamrazte, keď budete robiť nejaký koláč alebo tortu, tak sa ešte zídu :)
  • Najprv cez sitko vyžmýkajte cuketu, aby ste ju zbavili vody. Túto cuketovú šťavu určite nevyhdzujte, na konci dám pár tipov, ako ju využiť. To isté spravte s mrkvou a taktiež šťavu odložte.
  • Mrkvu aj cuketu dáme do misy, pridáme žĺtky aj trošku múky a nakoniec aj nasekanú vňaťku. Všetko zmiešame a vytvarujeme placky. Opekáme na miernom ohni BEZ OLEJA (max. s kvapkou olivového).
  • Na dressing iba zmiešame všetky ingrediencie a dáme do chladničky.
Dospelácku verziu som už robila na olivovom oleji. Ak robíte naraz aj vám, aj deťom, dajte viac mrkvy a cukety a zmes kľudne rozdeľte na dve časti a do tej vašej môžete pridať aj strúhaný syr nejakú goudu, ementál, ale kľudne aj parmezán. Pridajte si najemno nasekanú chilli papričku, bazalku alebo pridajte na malé kocky nakrájanú slaninku. Fantázii sa medze nekladú :)

A keďže bielka sme si už zamrazili, nech ich zbytočne nevyhadzujeme, spotrebovať môžme aj šťavu z mrvky a cukety. Zmiešaním týchto dvoch štiav vzniká fakt brutálny nápoj, ktorý dokonale osvieži v tomto teple:) Okrem iného môžete cuketovú šťavu využiť aj pri úpale od slnka. V prípade, že zmiešate mrkvovú šťavu aj cuketovú a rozmixujete v nich už napučané vločky, máte detoxikačné smoothie. No a keď, šťavu z cukety zmiešate s ľanovými semienkami, získate zaručené preháňadlo ;)

BON APPETIT

Katka

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Koľko ľudí nás videlo?

Používa službu Blogger.

Translate

© Maškrtníci, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena