"Je nádherné užiť si aspoň raz za deň jedlo s niekým, koho milujete!" (Julia Child)

nedeľa 28. decembra 2014

Oeufs pochés alebo stratené vajcia od Julie Child!

Koniec roka sa už nezadržateľne blíží a u mňa je to tak, že každý koniec roka som tak trochu sentimentálna. A taktiež si vždy dám predsavzatie do ďalšieho roka. Obhrýzanie nechtov si už ani nedávam, pretože viem, že to je u mňa nula bodov. Skúšala som to každý rok a vždy mi to vydržalo maximálne tri dni. Tento rok sa pokúsim byť tolerantnejšia ku všetkým ľuďom a nebyť lenivá (aj toto druhé predsavzatie si dávam každý rok, ale tomu šancu ešte dávam....)Dúfam, že sa mi to končene podarí :)

Dnes som sa konečne dostala ku Julii a postupovala som v poradí ďalším receptom na stratené vajíčko.



Stratené vajičko je vynikajúce už samo o sebe, ale hodí sa taktiež aj k toastom a je vynikajúce so sauce hollandaise. Často sa pridáva aj do rôznych polievok, napríklad do kulajdy (MŇAM).

V týchto dňoch bulvárne plátky píšu o stratených malajzijských lietadlách a Julia píše o stratených vajciach. Myslím, že čítať o stratených vajciach sa mi chce teraz viac ako o stratených lietadlách...

A čo píše?





Oeufs pochés

Stratené vajce je také, ktoré je bez škrupinky hodené do vriacej vody v hrnci a varené približne štyri minúty, kým bielok nie je tuhý, a žĺtok naopak, stále tekutý. Ukážkové je vtedy, keď je úhľadné a oválne a keď bielok kompletne zakrýva žĺtok.

Najdôležitejšou vecou pri stratených vajciach je to, že vajcia musia byť veľmi čerstvé. Žĺtok zostáva stále rovnaký a bielok ho obklopí priľnavou hmotou a iba malá čiastočka vodného roztoku prejde cez bielok. 

Vajce, ktoré nie je čerstvé s vodnatým a menej tuhým bielkom je unpoachable, pretože bielok je vtedy v chumáčoch unášaný do vody bez toho, aby obalil žĺtok. 

Ak nie sú vajcia tak čersvé, ako si prajete, dajte ich ešte pred tým, ako z nich idete robiť stratené vajcia jemne variť na 8-10 sekúnd. Takto sa bielok častokrát spevní akurát na to, aby obalil žĺtok, keď ho hodíme do vody. Iným riešením môže byť aj použitie vajec, ktoré boli 6 minút varené ako na str. 118, tieto potom nevyžadujú mimoriadnu čerstvosť a keď ich olúpete, môžete ich použiť ako zámenu stratených vajec v inom recepte.

Teraz ale nerozprávame o stratených vajciach vytvorených pomocou okrúhlych držiakov na vajcia. Tie automaticky produkujú úhľadné a mechanicky oblé vajcia aj z tých najmenej čerstvých vajec.

V každom prípade určite použite držiak na vajcia, ak si neželáte vyskúšať tradičnú metódu voľne plávajúcich vajec, popísanú nižšie.

AKO PRIPRAVIŤ STRATENÉ VAJCE?

- Kým prenesiete vajce zo škrupinky do vody, môžete rozbiť vajce buď priamo do vody, ako bude popísané nižšie alebo rozbite vajce do malej misky, nakloňte misku priamo nad vodou a nechajte vajce skĺznuť rovno do vody.


Potrebujeme:

- kastrólik alebo panvica s priemerom 20-25cm a 6-7,5cm hlbokú
- drevenú lyžicu alebo varešku
- naberačku alebo dierkovanú lyžicu

- ocot (ktorý pomôže vajcu držať jeho tvar)
- 4 veľmi čerstvé vajcia
- misa studenej vody


Postup:

- Vlejte do kastrólika alebo do panvice asi 5cm vody a pridajte 1 polievkovú lyžicu octu na 1L vody. Priveďte k varu.

- Rozbite jedno vajce a pridržte ho tak tesne nad vodou, ako je to len možné a nechajte ho do nej padnúť.

- Ihneď a jemne s vareškou pretiahnite bielok cez žĺtok asi na 2-3 sekundy. Udržiavajte vodu číru a vriacu. Proces opakujte aj s ostatnými vajcami.

- Po 4minútach vyberte naberačkou prvé vajce a otestujte ho vašim prstom. Bielok musí byť pevný, ale žĺtok musí byť pri stalčení mäkký. Presuňte vajce do studenej vody. Voda zmyje zvyšky octu a zastaví varenie. Vyberte aj ostatné vajcia, a ak chcete, môžete dať do tej istej vody robiť ďalšie vajcia.



- Vajcia môžu niekoľko hodín zotrvať v chladnej vode alebo ich z nej môžete vytiahnuť a dať ich zachladiť.



- Ak chcete vajcia znovu prihriať, odrežte vyčnievajúce kúsky biela. Vložte ich do horúcej vody s 1/2 čajovej lyžičky soli na liter po dobu asi 30 sekúnd, aby sa zohriali. Potom vytiahnite dierkvoanou lyžicou vajce, držiac pod lyžicou poskladaný obrúsok. Na sekundu vysušte a je pripravené na podávanie.



BON APPETIT!

Katka

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Koľko ľudí nás videlo?

Používa službu Blogger.

Translate

© Maškrtníci, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena