"Je nádherné užiť si aspoň raz za deň jedlo s niekým, koho milujete!" (Julia Child)

štvrtok 6. apríla 2017

Tvarohový mazanec

Už sa pripravujete na Veľkú noc? Chlapi majú korbáče a vedrá pripravené? Dievky kraslice nazdobené? My ešte vôbec nie. Ale čo. Máme predsa čas. V prípade, že by ste čas nemali, prinášam vám skvelý recept na mazanec bez kysnutia z tvarohového cesta.

Mazanec k veľkonočným sviatkom patrí už od nepamäti. Piekol sa na Bielu sobotu, aby ho na Veľkonočnú nedeľu mohli babky hneď ráno odniesť do kostola posvätiť. Dnes už asi s mazancom do kostola chodiť nebudeme. Aj keď, pre tie pohľady by som sa na to dala. Tým som chcela povedať len to, ak niektorí poznáte mazanec pod názvom sveceník, tak je to práve kvôli posväcovaniu.

Mazanec je sladký bochník z kysnutého cesta. Ten náš kysnúť nemusí. Kedysi ho piekli bez cukru, keďže býval raritný a drahý. Gazdinky si ho sladili sladkou smotánkou, tie majetnejšie aj sladkým tvarohom. Mazanec bohatých obsahoval aj hrozienka a mandle. Do cesta kedysi pridávali aj šafrán alebo citrónovú kôru, ktoré mazanec sfarbili do krásnej žltkastej farby. Taktiež sa používali klinčeky alebo aníz.

Náš tvarohový mazanec je krásne voňavý po citrónovej kôre, vláčny vďaka tvarohu a mäkkučký ako najjemnejšia vianočka. Už len natrieť masielkom a zapiť pohárom mliečka! :)



POTREBUJEME:

  • 160g zmäknutého masla
  • 250g práškového cukru
  • 250g tvarohu
  • 500g hladkej múky
  • 1/2 sáčku prášku do pečenia
  • 60g hrozienok
  • soľ
  • 2 vajcia
  • 2 polievkové lyžice rumu
  • vanilkový struk
  • kôra z 1 citróna
  • šafrán
  • mandľové lupienky na ozdobu
POSTUP:

  • 150g masla vyšľaháme s 200g práškového cukru. Pridáme vajcia, štipku soli, kôru z citróna, vanilkové semienka, šafrán a všetko vyšľaháme do peny.
  • Pridáme tvaroh a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vymiešame polotuhé cesto, do ktorého ešte primiešame hrozienka namočené v rume. 
  • Keď máme cesto dôkladne vypracované, vytvarujeme z neho bochník a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na vrchu nožom narežeme kríž, celý povrch potrieme rozšľahaným žĺtkom, aby sa nám bochník pekne leskol a posypeme mandľovými lupienkami.
  • Pečieme pri 160°C 20 minút, potom zvýšime na 180°C  dopekáme ešte 30 minút. Mazanec je hotový, keď zapichnete špáratko a vytiahnete ho čisté. Po vytiahnutí z rúry ešte potrieme bochník zvyšným maslom a posypeme zvyškom práškového cukru.
  • Niektorí radia ho na dva dni ešte zabaliť do potravinovej fólie a nechať odležať, ale my sme to veru nevydržali, zjedli hneď a bol perfektný!


0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Koľko ľudí nás videlo?

Používa službu Blogger.

Translate

© Maškrtníci, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena