"Je nádherné užiť si aspoň raz za deň jedlo s niekým, koho milujete!" (Julia Child)

pondelok 20. marca 2017

Polievka z medvedieho cesnaku

Je vari niečo krajšie, ako prísť na začiatku jari do lesa zaplaveného snežienkami a medvedím cesnakom? Mladé lístky medvedieho cesnaku vytvárajú obrovské zelené koberce s príjemnou cesnakovou vôňou, ktorá vás privíta už pri vstupe do lesa. Choďte na prechádzku do lužných a vlhkých lesov, napríklad v Petržalke pri Draždiakoch, v Starom háji, v Rusovciach, ale aj na Devínskej Kobyle sa nájde cesnak. Nasajte prvú vôňu jari, čupnite si medzi zelené lístočky cesnaku, ktoré sú vraj základnou poživňou medveďov po zimnom spánku a nazbierajte si pekné mladé lístky. Akurát si dajte pozor, aby ste si cesnak nezamenili s jedovatou konvalinkou. To by sa táto polievočka stala vašou poslednou večerou. Samozrejme, zaručeným testom správnosti je známa cesnaková vôňa lístkov.



K prvému jarnému dňu si neviem predstaviť nič vhodnejšie ako ľahkú, zdravú polievočku plnú jarného cesnaku. O tom, aký je medvedí cesnak zdravý a úžasný písať nebudem, to iste všetci viete. Koniec koncov, všetko, čo rastie v lese a je jedlé, je aj zdravé a chutné. :) Tento jarný "detox" je skvelý aj pre deťúrence, ktoré okrem lahodnej chuti polievky ocenia aj pošírované vajíčko a namáčanie cesnakových tyčiniek do polievky bude pre ne už len čerešničkou na torte :)

POTREBUJEME:

  • 3 poriadne hrste čerstvého medvedieho cesnaku
  • 1 pór
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • soľ, korenie
  • 3 litre vody
  • 3 zemiaky
  • muškátový oriešok
POŠÍROVANÉ VAJÍČKO:

  • vajcia
  • ocot
  • voda
CESNAKOVÉ TYČINKY:

  • rozvaľkané lístkové cesto
  • vajíčko
  • lístky medvedieho cesnaku
  • morská soľ
POSTUP:

  • Na olivovom oleji si orestujeme umytý a na krúžky nakrájaný pór, osolíme, okoreníme a zalejeme vodou. Pridáme lístky medvedieho cesnaku narezané na menšie kúsky. Necháme pozvoľna variť, kým nie je pór mäkkučký a pridáme nastrúhané zemiaky na zahustenie. Všetko necháme ešte spolu variť. 
  • Keď je dovarené, tak všetku polievku rozmixujeme ponorným mixérom a nastrúhame aj trošku muškátového oriešku a dochutíme. Všetko ešte chvíľku povaríme a odstavíme.
  • Na pošírované vajíčko si dáme do asi 3 litrového hrnca variť vodu s 1/2 pohára octu. 
  • Vedľa si do malej misky nalejeme ocot a doňho vyklepneme vajíčko. Chvíľku ho necháme plávať v octe, aby sa okolo vajíčka urobila "membrána".
  • Keď voda v hrnci vrie, tak ju poriadne rozmiešame, aby sa točila ako vír. Do víru vlejeme rozklepnuté vajičko aj s octom, vareškou asi na tri sekundy pretiahneme bielko cez žĺtko a necháme povariť asi 2 minútky. Keď je hotovo, vyberieme a ponoríme ho do misky s čistou a studenou vodou, aby sme zastavili var a zmyli chuť octu.
  • Na cesnakové tyčinky si vyberieme rozvaľkané lístkové cesto a nakrájame ho na rovnako široké pásy. Rozšľahaným vajíčkom potrieme okraje a doprostred každého druhého pásu položíme lístok medvedieho cesnaku. Priklopíme druhým pásom cesta a skrútime do špirály. Špirálky potrieme vajíčkom a posypeme kryštálikmi morskej soli. Pečieme 20 minút pri 180°C.
  • Keď máme všetko hotové, do taniera vložíme pošírované vajíčko, prelejeme polievkou a podávame s cesnakovými tyčinkami. :)


0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Koľko ľudí nás videlo?

Používa službu Blogger.

Translate

© Maškrtníci, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena