"Je nádherné užiť si aspoň raz za deň jedlo s niekým, koho milujete!" (Julia Child)

sobota 3. januára 2015

Pravý francúzsky Quiche Lorraine

A už odišiel. Starý rok je v nenávratne. Na novom roku je úžasné to, že vždy máme ďalších 365 dní na to, aby sme stihli to, čo sme nestihli, čo sa nedalo alebo čo sme odkladali v minulom roku.

Tento rok som po niekoľkých rokoch (myslím, že od 16) konečne strávila Silvester a privítanie Nového roku, ale aj nového roku s rodinou. Môj najmilovanejší ho ale bohužiaľ so mnou oslavovať nemohol. To máte tak, keď má niekto robotu, ktorá najviac vynáša na Silvestra:( Aj keď tento rok neviem,kde ste všetci boli, ale v meste to veru nebolo!

Keď sa obzriem spätne do roku 2014, tak sa začal krásne v Demänovskej doline s Rudkom. Dva týždne na to sme už boli v našom novom domove a ďalšie dva týždne na to sme zistili, že sa rozrastieme o ďalšieho člena rodiny, nášho krásneho Samka, ktorý má dnes už 2 mesiace! Pokračovali sme 9 mesiacmi plných očakávania, nevoľností, funenia, priberania (25kg!!), ale hlavne šťastia! A v októbri prišlo na svet naše najvačšie šťastie. Síce som si myslela, že pôrod bude nekonečný, ale nakoniec sme to všetci prežili bez ujmy na zdraví. (Ale viem, že nabudúce si ten epidurál dám určite...) Do konca roka som už prežívala len tie najkrajšie chvíle,občas som spala posediačky pri kojení, ale bolo to nádherné....

A stále je!

Dúfam, že rok 2015 bude minimálne taký krásny, ako bol ten minulý. Prajem aj Vám, čo najkrajší rok 2015, nech ste zdraví, šťastní a plní lásky:)



Dobre, takže toto už máme za sebou a poďme sa pozrieť na Quiche Lorraine od Julie Child.

Vedeli ste, že pravý Quiche Lorraine neobsahuje syr? Priznám sa, ja nie. Ale už to viem a vy tiež. Je to vynikajúci quiche, ktorý môj drahý síce volá pizza, ale nenechajte sa pomýliť výzorom, ktorý možno pripomína trošku pizzu, ale chuť je úplne iná-jedinčná.

Príprava môjho Quiche Lorraine podľa Julie Child síce neostala bez sĺz, pretože pred veľkým finále sa mi vyliala polovica smotany z hotového cesta. Francúzi určite nerátali s tým, že v bratislavských panelákoch má kuchyňa výmeru 2x3 metre a že keď chcem dať plech do rúry, musím ho jemne nakloniť, pretože inak ho tam nedám. Tak to aj skončilo, ale nevadí. Smotana bola všade, v rúre, na zemi, po celom plechu, ale našťastie,čo to zostalo aj v quiche, takže sa to ešte dalo použiť. Už viete,prečo môj quiche nie je taký nadýchaný. Očividne práve tá nadýchaná časť zostala na zemi :) Na chuti to ale nič nezmenilo! Bol vynikajúci, šťavnatý a sýty! K tomu pohár bieleho vínka a večera je na svete! :)

A čo píše Julia?

Najprv vám popíšem prípravu špeciálneho cesta (Pate brisée) a potom prejdeme na kompletný Quiche Lorraine.

PATE BRISÉE


Dobré francúzske cesto je mäkké, chrumkavé a maslové. Najlepšie-pate brisée fine je vyrábané v množstvách odvíjajúcich sa od hmotnosti. Na 5 dielov múky - 4 diely masla. Pri americkom pate brisée nám polohrubá múka tvorí krehkú jemnú kôrku, ale iba vtedy, ak je použité maslo. Okrem toho, nám aj zmes 3 dielov masla a 1 diel ratlinného tuku vyprodukujú mäkkú bielu kôrku s vynikajúcou maslovou chuťou. 

Na rozdiel od americkej metódy, tá francúzska vyžaduje na konci prípravy fraisage. Je to vlastne krátke premiesenie cesta pätou dlane o podložku (skoro až drvenie cesta), aby sme sa uistili, že tuk a múka sa zmiesia.

Miesenie krehkého cesta:
Miesenie tohto cesta môže byť dokončené aj rýchlo, ak máte vo vašej kuchyni teplo. Lepšie je však, ak je maslo tak tvrdé,ako len môže. Veľmi rýchlo a jemne pracujte s prstami, ale nedotýkajte sa cesta dlaňami, tie sú veľmi teplé. Môžete síce použiť aj mixér, ale ak chcete vedieť naozaj urobiť toto cesto, musíte ho cítiť medzi prstami. Il faut mettre la main a la pate!

POTREBUJEME:



- 200g preosiatej polohrubej múky
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 2 štipky cukru
- 113g zmrazeného masla nakrájaného na centimetrové kúsky
- 3 polievkové lyžice zachladeného rastlinného tuku
- 5 polievkových lyžíc studenej vody

POSTUP:

- Do misy dajte múku, soľ, cukor, maslo a rastlinný tuk


- Mieste múku a tuk medzi prstami tak rýchlo, kým tuk a maslo nie sú nadrobené na veľkosť ovsených vločiek.
- Pridajte vodu a rýchlo miešajte jednou rukou. Prstami jemne držte cesto, tak rýchlo získate masu cesta. Pokropte nezmiešané zvyšky cesta ešte jednou polievkovou lyžicou vody a primiešajte k hlavnej mase. Potom pevne stlačte cesto do rovnomernej gule. Musí držať pokope a byť poddajná, ale nesmie byť lepivá a vlhká.


- Položte cesto na jemne pomúčenú  dosku. S pätou ruky, nie dlaňou, ktorá je príliš teplá, rýchlo roztlačte cesto na doske tlačiac o dosku a smerom od vás.Stlašte cesto na približne 15cm. Toto je záverčné miešanie tuku a múky, nazývané fraisage.
- Jemne cesto zvrchu pomúčte a zabaľte do potravinovej fólie. Buď ho položte na 1 hodinu do mrazničky, aby bolo cesto tuhé, ale nie zmrznuté alebo nechajte na 2 hodiny, alebo aj celú noc v chladničke.



- Neupečené cesto môžete skladovať 3-4 dni v chladničke alebo môžete dať zamraziť na niekoľko týždňov.

Vaľkanie cesta:
Kvôli vysokému podielu masla v ceste, vyvaľkajte cesto tak rýchlo, ako je to možné, tak, aby nebolo úplne mäkké. Položte cesto na ľahko pomúčenú dosku alebo mramor. Ak je cesto tvrdé, udierajte po ňom valčekom, aby zmäklo. Potom rýchlo zmieste do pravidelného plochého kruhu. Už by malo byť postačujúco natemperované, aby sa dalo vaľkať bez toho, aby praskalo.


- Jemne pomúčte vrch cesta. Valček umiestnite cez stred kruhu. Vaľkajte tam a späť pevne, ale jemne. Tak, aby sa cesto začalo hýbať. Vaľkajte vždy od stredu ku krajom. A skončite asi cm od nich.
- Zodvihnite cesto a otočte ho do iného uhlu.
- Znovu vaľkajte. Pokračujte v nadvihnutí, otáčaní a vaľkaní a ak je nutné, pomúčte dosku a vrch cesta, aby sa nelepilo.
- Vyvaľkajte do kruhu 0,5cm hrubého a asi 5cm väčšieho, ako je vaša forma. Ak je váš kruh nepravidelný, odrežte kus, navlhčite okraj príliš malej časti vodou, zlepte a vaľkajte.
- Cesto môžet použiť hneď ako je vyvaľkané.

Vkladanie cesta do formy:
- Použite kruhovú formu s odnímateľným dnom.
- Francúzska torta, quiche alebo koláč má rovné steny, je open faced a stojí iba vďaka cestu. Vo Francúzsku je forma tvarovaná do kovového kruhu s odnímateľným dnom a s papierom na pečenie. Keď je torta hotová kurh vyberieme a tortu necháme skĺznuť z papiera na podstavec alebo servírovací tanier.


- Rovnaký efekt dosiahnete, keď natlačíte cesto do formy s odnímateľným dnom, plochými stenami, vysokej 2,5-4cm. Keď je cesto pripravené, aby ste ho už mohli vybrať z formy, tak položte formu na nejakú nádobu (napríklad zaváraninový pohár) a falošné dno sa oslobodí od stien formy. 
- Potom s dlhou plochou vareškou nechajte skĺznuť falošné dno.

- Čiastočne upečené cesto sa používa na quiches a torty, ktoré sú plnené plnkou a aj sa v tom ceste pečú.
- Kompletne upečené cesto sa používa na torty, ktoré sa servírujú studené.

- Maslom vymastite vnútro, ak používate papier na pečenie, tak vymastite aj ten.
- Keď kladiete cesto do formy: Buď obtočte cesto okolo vaľčeka a odrolujte cez formu alebo zložte cesto napoli a ešte raz napoli, položte na formu a rozložte.
- Jemne pritlačte cesto o spodok formy alebo na papier na pečenie. Potom dvihnite okraje cesta a jemne ich spracujte dolu do rohov formy vašimi prstami alebo kúskom prebytočného cesta. Po obvode nechajte pretŕčať asi cm cesta. To vytvorí boky hotového cesta, ktoré budú trošku hrubšie a pevnejšie. Zvyškov cesta sa zbavíte tým, že prejdete valčekom po vrchu formy, alebo odrežete zúbkovaným nožíkom.
- Do okrajov rámu cesta vrežte malé dekorácie tupou stranou čepele noža.
- Aby ste chránili steny cesta pred padnutím alebo dno cesta pred nafúknutím, buď namastite ešte jednu formu, zaťažte ju hŕstkou suchej fazule a umiestnite do stredu formy alebo vyplňte prostriedok papierom na pečenie a taktiež zaťažte suchou fazuľou. Dobre zatlačte o steny cesta. Váha fazule podrží cesto pri okrajoch formy počas pečenia.


- Ak nebudete hneď používať cesto, tak ho zachlaďte.

Čiastočne upečené cesto:
- Pečte v strede rúry vyhriatej na 205°C približne 8-9 minút, kým cesto nie je hotové.
- Vyberte formu alebo papier s fazuľami.
- Poprepichujte spodok vidličkou, aby ste zabránili nafukovaniu cesta.
- Vráťte do rúry ešte na 2-3 minúty.
- Keď sa cesto začne pekne sfarbovať a začne sa oddelovať od formy, vyberte z rúry. Ak sa vám zdá, že steny cesta sú krehké, alebosú náchylné na to, že sa roztrhnú alebo prederavia priplnení vnútra, nevyberajte ho z formy,kým vaša torta alebo quiche nie je naplnená a kompletne upečená.



Komplete upečené cesto:
Pečte po poprepichovaní vidličkou ešte 7-10 minút alebo kým cesto nie je pekné hnedé.

QUICHES

Quiche Lorraine je asi najznámejším a ľahkopripraviteľným chutným entrée. Qucihe je zmes smotany a slaniny, ako napríklad Quiche Lorraine, alebo syru a mlieka alebo paradajok a cibule, alebo kraba alebo niečoho iného, čo môže byť skombinované s vajcami a vliate do hotového cesta a pečené v rúre, kým nafúkne a celkom zhnedne. Je to jednoduché a môžete si vymyslieť aj svoje vlastné kombinácie. Servíruje sa so šalátom, horúcou francúzskou bagetou a vychladeným bielym vínom a ak po tom nasleduje ovocie, máte perfektný obed alebo super menu, ale taktiež môže byť ako prvý chod vašej večere. Taktiež môžete pripraviť mini quiches ako horúce predjedlo.
Nasledujúce recepty sú všetky písané pre formu s 20cm priemerom. Náplň na quiche by sa mala vlievať tak do 3/4, aby sme nechali priestor na rast. Pri 20cm forme servírujte 6-8 osobám. Čiastočne upečené môžu byť pripravené hodiny dopredu a nápň zachlaďte. Hodinu a pol pred podávaním je nápň vliata do hotového cesta a quiche vložte do vyhriatej rúry na 190°C. Do 25-30 minút nám narastie a vrch zhnedne. Nôž pichneme do stredu a mali by sme ho vytiahnuť čistý a vtedy je quiche pripravený na podávanie. Ak ho necháte v horúcej, ale vypnutej rúre s poodchýlenými dvierkami, ostane vám nadýchaný. Keď bude chladný, spľasne. Môžte ho aj znovu ohriať, ale už nenarastie. Studený quiche môže byť dobrou desiatou, či olovrantom alebo jednoducho ho zoberte na picnic.

QUICHE LORRAINE

Klasický Quiche Lorraine obsahuje vysokopercentnú smotanu. vajcia a slaninu. Žiaden syr!!! Slanina sa zvyčajne zblanšíruje vo vriacej vode, ab bola menej výrazná jej údená slaná chuť. Blanšírovanie je ale len a len na vás. Nasekaná šunka rýchlo opražená na masle môže slaninu nahrádzať.

Na 4-6 porcií

Potrebujeme:



- forma s priemerom 20cm

- 85-113g chudej slaniny(alebo 6-8 stredne hrubých plátkov)
- 1L vody
- 3 vajcia alebo 2 vajcia+2žĺtka
- 0,4 - 0,5L smotany na šľahanie alebo polovica smotany a polovica mlieka
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- štipka korenia
- štipka muškátového oriešku
- 15-30g masla nakrájaného na veľkosť hrášku



Postup:

- Vyhrejte rúru na 190°C
- Nakrájajte slaninu na kúsku dlhé 2,5cm a 0,5cm široké. Povarte asi 5 minút v 1Lvody. Opláchnite studenou vodou a vysušte papierovými utierkami. Jemne do hneda opražte na panvici a poukladajte slaninové kúsky na spodok hotového cesta.
- Rozbite vajcia, pridajte smotanu alebo smotanu a mlieko a dochuťte v mise počas miešania metličkou. Ochutnajte.


- Vlejte do hotového cesta a poukladajte navrch kúsky masla.


- Vložte do hornej tretiny vyhriatej rúry a pečt 25-30 minút alebo kým quiche nie je nadýchaný a hnedý. Nakrájajte quiche na horúci tanier alebo podnos a servírujte.



BON APPETIT!

Je to vynikajúci quiche a keďsom ho teraz popri písani chutnala už vychladnutý, musím skonštatovať, že vychladnutý mi chutí oveľa viac! A  Rudko mi volal z roboty(zabalila som mu kúsok), že mu tiež viac chutí studený. Servírovala som s hlávkovým šalátom v sladkokyslom náleve a s dobre vychladeným bielym vínkom. Vyskúšajte aj vy! Nebojte sa dlhého receptu, prípravaje značne kratšia!
 :)


Čoskoro opäť varíme! Majte sa:)

Katka

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Koľko ľudí nás videlo?

Používa službu Blogger.

Translate

© Maškrtníci, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena