"Je nádherné užiť si aspoň raz za deň jedlo s niekým, koho milujete!" (Julia Child)

štvrtok 18. decembra 2014

Francúzske Macarons




Makarónky sú jedna z mojich obľúbených záležitostí v rámci pečenia a prípravy. Je to trošku piplavá a zdĺhavejšia robota, ale keď sa vám podaria, tak tú radosť by ste vykričali do celého sveta :)
Keď som robila svoje prvé makarónky, nikdy pred tým som ich nejedla, takže som netušila, čo mám od toho očakávať. Boli ale veľmi dobré. Na povrchu chrumkavé a vnútri krásne vláčne a samozrejme sladké. Nie som makarónkový alchymista, ale upiecť chutné makarónky už ako tak zvládnem.

Milujem miešanie mandľovej zmesi s vyšľahanými bielkami, keď vám priamo pod rukami vzniká nádherné vláčne, nadýchané a krémové cesto. Zbožňujem sedieť pred rúrou, kým sa mi makarónky pečú a očami ich prosím, aby sa neroztiekli alebo nepopukali. Samko mi väčšinou robí spoločnosť pri sledovaní tejto rúrovej televízie a sledujeme spolu :)


Niektorí možno poznáte makarónky pod názvom makrónky. Je na vás, ktorý ekvivalent používate. Makarónky je odvodené z francúzskeho slova macarons a makrónky zasa z nemeckého makronen, nehovoriac o tom, že slovo makrónky sa používa v Čechách. Ja som ale zástancom makaróniek, keďže je to francúzska záležitosť. Ak to niekomu pripomína makaróny, tak to je len čisto slovenský výraz pre pasta.


Poďme sa pozrieť na recept:

Potrebujeme:



- sekací mixér
- husté sitko
- šľahací mixér
- metličku
- papier na pečenie alebo podložku na makarónky
- cukrárske vrecko ideálne s hladkou špičkou


Cesto:
- 100g mandľových plátkov
- 100g práškového cukru
- 2 väčšie bielky minimálne 24 hodín odstáte v chladničke, majú potom tekutejšiu konzistenciu a lepšie sa s nimi pracuje, ak nemáte čas nechať odstáť, tak aspoň ich nechajte natemperovať na izbovú tepltou
- 28g kryštálového cukru
- kakao, farbivo ....

Krém:
- 125ml smotany na šľahanie (33%)
- 250g smotanového termizovaného syra
- 3 polievkové lyžice práškového cukru
- 1 polievková lyžica kakaa

Postup:

-Mandle si pomocou sekacieho mixéra zomeľte na jemnú mandľovú múčku, nemeľte všetky mandle naraz, ale postupne, aby boli naozaj jemne pomleté.

-Do mixéra k mandľovej múke pridajte aj práškový cukor a ešte raz pomeľte.

-Túto zmes preosejte cez sitko. Ja som preosievala tri krát, aby som dosiahla naozaj jemnú štruktúru.


-Z bielkov vyšľahajte veľmi tuhý sneh. Najprv na miernych otáčkach, potom postupne pridávajte otáčky, ale pozor, aby nebol vyšľahaný až príliš. Postupne primiešavajte kryštálový cukor a vždy počkajte, až kým bude úplne rozpustený. Šľaháte, kým nezískate tuhú, lesklú hmotu, až keď sneh robí pevné kopčeky.

-Do snehu potom postupne po tretinách primiešavajte mandľovú múku, miešate špeciálnou technikou, ktorá sa volá macaronage. Macaronage sa vyznačuje tým, že vmiešate múku štýlom: dva krát po obvode a tri krát v strede, dva krát po obvode a tri krát v strede...a takto sa to opakuje. Vždy miešajte akoby zdola nahor, aby ste dnu dostali vzduch. Touto metódou miešame, až kým cesto nemá polotekutú konzistenciu. Teraz je ten pravý čas na zafarbenie cesta. Zistíte to tak, že keď naberiete trošku cesta na plochú varešku a v strede prejdete prstom, začne sa vám cesto zlievať.






-Cukrárske vrecko si naplňte bielym cestom. Nanášajte na papier na pečenie alebo na podložku na makarónky tak, že nanesiete do stredu, aby sa vám cesto rozlialo k okrajom krúžku.




-Plechom niekoľko krát buchneme o pracovnú dosku, aby ste odstránili prebytočné bubliny z cesta.

-Plech nechajte 40-50 minút postáť, aby sa vám na ceste makaróniek vytvorila jemnučká kôrka, ktorá zabráni roztečeniu cesta v rúre.  :)

-Pečiete pri 140°C približne 12 minút. Keď sa pečú, na spodku makaróniek sa vytvára taká nožička, dávajte pozor, nech sa vám nezačne roztekať. Ak sa tak stane, stiahnite teplotu na 130°C.

Krém:


  1.  Smotanu, termizovaný syr a práškový cukor vymiešajte mixérom na hustý hladký krém.
  2. Polovicu krému odoberte a primiešajte kakao.
  3. Oba krémy smotanový aj kakaový dajte do chladničky tuhnúť.


Makarónky plňte tak, že lyžičkou nanesiete trochu krému do stredy upečenej polovičky a druhou polovičkou zatlačte tak, aby sa krém dostal k okrajom. Pozor, cesto je veľmi krehké a odporúčam krém nanášať až po vychladnutí upečených polovičiek cesta. :)



Vzniknú vám krásne farebné makarónky a chuť krému si už prispôsobte či už ročnému obdobiu alebo vašim chuťovým bunkám :)

Ak by ste mali niekto akékoľvek otázky ohľadom makaróniek, kľudne mi napíšte a rada zodpoviem, čo budem vedieť :)


Ešte Vám sem hodím videjko o správnej technike macaronage od Pierre-Dominique Cécillon pre Larousse Cuisine. Nech sa páči:




Katka





0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Koľko ľudí nás videlo?

Používa službu Blogger.

Translate

© Maškrtníci, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena