Vopred sa ospravedlňujem za kvalitu fotiek, ale dnes sa fotilo cez mobil a viac som už z tých fotiek vybrať nevedela :)
Je to naozaj veľmi veľmi jednoduchá pórkovo-zemiaková polievka, ktorá sa dá obmieňať na tisíce spôsobov, ak by ste mali chuť. Ja som dnes pripravila jej základ, nech viem, ako chutí a inokedy pripravím obmeny. Niektoré z obmien Julia uvádza aj vo svojej knihe Mastering the Art of French Cooking.
Potage parmentier je veľmi jednoduchá na prípravu, na počet surovín a šetrná k vašim peňaženkám! (Pravdu povediac, po recepte Beouf Bourguignon som sa tomu celkom potešila :)...) Polievočka sa akurát varí a pekne tu rozvoniava po byte.
Tak toto je recept na Potage parmentier od Julie Child:
POTAGE PARMENTIER
Pórovo-zemiaková polievka voní dobre, chutí dobre a je jednoduchá na prípravu. Je taktiež univerzálna ako polievkový základ. Keď pridáte žeruchu alebo primiešate smotanu a schladíte, máte z nej vichyssoise. Kľudne trochu zmeňte recept, pridajte mkvu, šarlátovú fazuľu, karfiol, brokolicu alebo niečo iné, o čom si myslíte, že sa k tomu hodí a obmieňajte prísady, ako len chcete.
Približne 2 litre servírujte 6-8 osobám
Potrebujeme:
- 3-4 litrový kastrol alebo tlakový varič
- 3-4 hrnčeky alebo 0,5kg očistených, nakrájaných zemiakov
- 3 hrnčeky alebo 0,5kg tenko na plátky nakrájaného póru, vrátane zelených častí, alebo žltú cibuľu
- 2 litre vody
- 1 polievková lyžica soli
- 4-6 polievkových lyžíc smotany na šľahanie alebo 2-3 polievkové lyžice zmäknutého masla
- 2-3 polievkové lyžice nasekanej petržlenovej vňate alebo pažítky
Postup:
- Buď jemne dokopy povarte zeleninu, soľ a vodu, približne 40-50 minút, sčasti prikryté, až kým zelenina nie je úplne mäkká, alebo varte v tlakovom hrnci asi 5 minút, potom vypustite tlak a varte na jemnom plameni odokryté asi 15 minút.
- Roztlačte zeleninu v polievke vidličkou alebo vymixujte tyčovým mixérom. Dochuťte. Položte stranou neprikryté, kým nebudete servírovať, potom prihrejte, až kým nebude vrieť.
- Odstavte z plameňa a tesne pred podávaním primiešajte po lyžiciach smotanu alebo maslo. Vlejte do misiek alebo polievkových hrnčekov a dekorujte bylinkami.
BON APPETIT!
Je vynikajúca!!!! :)
Najbližšie robím od Julie Child - Sauce béchamel a Sauce velouté :)
Je vynikajúca!!!! :)
Najbližšie robím od Julie Child - Sauce béchamel a Sauce velouté :)
Katka
0 komentárov:
Zverejnenie komentára