Kysuce sú jedným z najkrajších miest Slovenska, o tom niet najmenších pochýb. Je však všeobecne známe, že tento kraj je drsný svojimi podmienkami. V minulosti tu bola najrozvinutejšia práve ťažba dreva. S drevorubačstvom súvisel aj život jednotlivých rodín a bolo hlavným zdrojom obživy. Drevorubači pracovali v skupinách a buď pracovali blízko domova, čo malo tú výhodu, že sa mohli vždy po západe slnka vracať domov, alebo pracovali ďalej od domova, a tak sa so svojimi rodinami nevideli niekedy aj celé týždne.
Poživeň do roboty im pripravovali manželky. Väčšinou to boli zemiaky, ktoré si mohli pripraviť v pahrebe, alebo slanina a osúchy. A práve osúchy im pripravovali buď jalové, alebo plnené kapustou. V hore sa už iba zohriali na kameni pri pahrebe a potreli masťou alebo maslom. Doma sa tieto osúchy piekli na kapustnom liste alebo iba na kameni. Ja som sa ich rozhodla dnes spraviť, pretože je ideálny čas na kyslú kapustu a kým môžeme, doprajme si aj tú slaninku :) Piecť ich možno trojako: piecť na masťou vymastenom plechu a ešte pred pečením potrieť masťou alebo sa v masti vyprážajú ako šišky, alebo ich pečte suché na platni sporáka a až potom potierajte masťou. My, keďže sme v podnájme, a máme tu "úžasný" sklokeramický sporák, môžeme rovno tretiu možnosť vylúčiť. Vypráženie v masti som robila posledne pri šiškách, tak, aby sme to mali pestrejšie, rozhodla som sa pre pečenie na vymastenom plechu :) Dosť bolo kecov, poďme už na recept :)
POTREBUJEME:
- 1 kg polohrubej múky
- 7 dcl vlažnej vody
- 1 kocka droždia
- 1 čajová lyžička soli
- 2 polievkové lyžice cukru
- 300g zemiakov
- 700g kyslej kapusty
- údenú slaninu
- 1 cibuľu
- soľ, čierne korenie
- bravčová masť a maslo
- Z polovičného množstva vody a trošky cukru a múky a pridaním kvasníc si vytvoríme kvások (ak máte domáci kvások, tak určite použite radšej ten).
- Múku preosejeme, pridáme soľ a prilejeme kvások. Podľa nutnosti prilievame postupne aj zvyšok vody. Premiešame a vymiesime polotuhé cesto. Keď sa už odlepuje od misy, tak je dobre. Posypeme ho zvrchu jemne múkou, prikryjeme utierkou a na teplejšom mieste nechám vykysnúť.
- Zatiaľ si spravíme plnku: zemiaky uvaríme v šupke, potom ich ošúpeme a ešte teplé roztlačíme. Slaninku a cibuľku nakrájame na kocky a opražíme.
- Už do vychladnutých zemiakov pridáme slaninku, cibuľku, kyslú kapustu, soľ a korenie a všetko dôkladne premiešame, poprípade dochutíme.
- Z vykysnutého cesta si vyformujeme valček, ktorý nakrájame na menšie časti, z ktorých si spravím placky.
- Tieto placky naplním zmesou a uzavriem ako pri buchtách. Nechám ešte chvíľu podkysnúť a potom šup s nimi na masťou vymazaný plech, zvrchu ich tiež potrieme masťou a dáme piecť na 180°C, kým nie sú hotové, cca 35 minút. Ešte teplé ich naposledy potrieme masťou a konečne sa do nich pustíme, pretože sú perfektné :)
0 komentárov:
Zverejnenie komentára