"Je nádherné užiť si aspoň raz za deň jedlo s niekým, koho milujete!" (Julia Child)

nedeľa 26. februára 2017

Kysucké kapustové osúchy

Čo je lepšie ako tradičná slovenská klasika? Podľa môjho názoru, pre Slováka, nič, naše chute sú úžasne prispôsobené pre slovenské suroviny. Áno, vieme ohúriť šafranovým rizotom s krevetami, aj vynikajúcim osso buccom, či voňavou Margheritou, ale pri jedení obyčajných kapustových osúchov ma zahreje pri srdci. :) Fotka dnes na houbeles, pretože som nevedela nájsť zrkadlovku, tak iba rýchlo cez mobil. Nabudúce už bude lepšia :)

Kysuce sú jedným z najkrajších miest Slovenska, o tom niet najmenších pochýb. Je však všeobecne známe, že tento kraj je drsný svojimi podmienkami. V minulosti tu bola najrozvinutejšia práve ťažba dreva. S drevorubačstvom súvisel aj život jednotlivých rodín a bolo hlavným zdrojom obživy. Drevorubači pracovali v skupinách a buď pracovali blízko domova, čo malo tú výhodu, že sa mohli vždy po západe slnka vracať domov, alebo pracovali ďalej od domova, a tak sa so svojimi rodinami nevideli niekedy aj celé týždne.

Poživeň do roboty im pripravovali manželky. Väčšinou to boli zemiaky, ktoré si mohli pripraviť v pahrebe, alebo slanina a osúchy. A práve osúchy im pripravovali buď jalové, alebo plnené kapustou. V hore sa už iba zohriali na kameni pri pahrebe a potreli masťou alebo maslom. Doma sa tieto osúchy piekli na kapustnom liste alebo iba na kameni. Ja som sa ich rozhodla dnes spraviť, pretože je ideálny čas na kyslú kapustu a kým môžeme, doprajme si aj tú slaninku :) Piecť ich možno trojako: piecť na masťou vymastenom plechu a ešte pred pečením potrieť masťou alebo sa v masti vyprážajú ako šišky, alebo ich pečte suché na platni sporáka a až potom potierajte masťou. My, keďže sme v podnájme, a máme tu "úžasný" sklokeramický sporák, môžeme rovno tretiu možnosť vylúčiť. Vypráženie v masti som robila posledne pri šiškách, tak, aby sme to mali pestrejšie, rozhodla som sa pre pečenie na vymastenom plechu :) Dosť bolo kecov, poďme už na recept :)



POTREBUJEME:
  • 1 kg polohrubej múky
  • 7 dcl vlažnej vody
  • 1 kocka droždia
  • 1 čajová lyžička soli
  • 2 polievkové lyžice cukru
Na plnku:

  • 300g zemiakov
  • 700g kyslej kapusty
  • údenú slaninu
  • 1 cibuľu
  • soľ, čierne korenie
  • bravčová masť a maslo
POSTUP:

  • Z polovičného množstva vody a trošky cukru a múky  a pridaním kvasníc si vytvoríme kvások (ak máte domáci kvások, tak určite použite radšej ten).
  • Múku preosejeme, pridáme soľ a prilejeme kvások. Podľa nutnosti prilievame postupne aj zvyšok vody. Premiešame a vymiesime polotuhé cesto. Keď sa už odlepuje od misy, tak je dobre. Posypeme ho zvrchu jemne múkou, prikryjeme utierkou a na teplejšom mieste nechám vykysnúť.
  • Zatiaľ si spravíme plnku: zemiaky uvaríme v šupke, potom ich ošúpeme a ešte teplé roztlačíme. Slaninku a cibuľku nakrájame na kocky a opražíme.
  • Už do vychladnutých zemiakov pridáme slaninku, cibuľku, kyslú kapustu, soľ a korenie a všetko dôkladne premiešame, poprípade dochutíme.
  • Z vykysnutého cesta si vyformujeme valček, ktorý nakrájame na menšie časti, z ktorých si spravím placky.
  • Tieto placky naplním zmesou a uzavriem ako pri buchtách. Nechám ešte chvíľu podkysnúť a potom šup s nimi na masťou vymazaný plech, zvrchu ich tiež potrieme masťou a dáme piecť na 180°C, kým nie sú hotové, cca 35 minút. Ešte teplé ich naposledy potrieme masťou a konečne sa do nich pustíme, pretože sú perfektné :)

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Koľko ľudí nás videlo?

Používa službu Blogger.

Translate

© Maškrtníci, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena