Presťahovali sme sa, potom vybalovali, potom nebola inšpirácia a tak. Ale dnes som to konečne napravila, aj keď nejaký styling ešte nečakajte, pretože som polovicu "dekorácii k foteniu" niekam odložila a netuším kam.
Dnešný recept je ale skvelý. Bravčová panenka obalená v slaninke, k nej hlivová omáčka a pečené zemiačiky. Nič ťažké, nič, kvôli čomu by ste museli v kuchyni stáť pol dňa, ale pomerne rýchle a jednoduché jedlo, ktoré vás očarí svojou chuťou :) A sorry za finálnu foto, je strašná, ale už bola vonku tma a nevedela som nájsť svetlo :)
POTREBUJEME:
- 400g bravčovej panenky
- cca 12 tenkých plátkov slaninky
- 2 polievkové lyžice oleja
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 polievková lyžica masla
- rasca (podľa chuti)
- soľ, korenie
- 5 väčších zemiakov
- 300g hlivy ustricovej
- 250ml smotany na šľahanie
- 1 šalotka
- 1dcl zeleninového/kuracieho vývaru
- 1dcl červeného vína
- štipka muškátového orieška
- Keďže sa zemiaky robia najdlhšie, tak začneme nimi. Ošúpeme, rozštvrtíme, poukladáme na plech vymazaný olivovým olejom, zemiaky pokvapkáme olivovým olejom a rukami premiešame. Podľa chuti pridáme rascu a pečieme pri 200°C, kým zemiaky nie sú mäkké.
- Bravčovú panenku umyjeme pod studenou tečúcou vodou a odblaníme, keďže blany sú tuhšie. Rozrežeme na dve časti a každú z nich a pevne zabalíme do slaninky. Soliť netreba, slanina je slaná dosť.
- Na dvoch lyžiciach oleja opečieme panenku zo všetkých strán, kým slaninka nie je krásne prepečená, potom podlejeme 1 dcl kuracieho vývaru a necháme ho zovrieť aj s panenkou na panvici. Keď vrie, tak asi 2-3 minútky povaríme, panvicu prikryjeme a aj s panenkou dáme odstáť asi na 5 minút.
- Následne panenku vytiahneme a necháme ju odležať vedľa.
- Na novú panvicu si dáme lyžicu masla a na nej orestujeme nasekanú hlivu (tuhšie hlúbiky vyhoďte).
- Medzitým si zredukujte vývar na panvici asi na dve polievkové lyžice a pridajte najemno nasekanú šalotku, opražte a pridajte 1 dcl červeného vína, tak tri minútky povarte, aby sa alkohol odparil a pridajte orestovanú hlivu aj so šťavou, ak nejakú pustila. Ochuťte soľou a čiernym korením.
- Chvíľu na silnom plameni redukujte a prilejte smotanu a nastrúhajte štipku muškátového orieška. Premiešajte, redukujte a môžete podávať.
BON APPETIT
Katka :)
0 komentárov:
Zverejnenie komentára