"Je nádherné užiť si aspoň raz za deň jedlo s niekým, koho milujete!" (Julia Child)

streda 9. decembra 2015

Mäkkučké medovníčky

Vianoce sa nezadržateľne blížia a tak som pre vás pripravila postup na úžasné mäkké medovníčky, ktoré k vianočným sviatkom jednoznačne patria.



Milujem ten čas, keď je už v ovzduší cítiť vôňu Vianoc. Aj keď tento rok to u nás vyzerá byť bez snehu, ale nechajme sa prekvapiť, čo počasie prinesie. Dnes sú na programe medovníčky, ako prvé z vianočnej edície :) Receptom som sa inšpirovala ešte minulý rok na internete a jemne upravila pre svoje potreby. Minulú zimu som mala ešte veľa času na zdobenie, keďže krpec vtedy ešte stále iba spinkal, dnes som ozdobila narýchlo dva (kvôli fotke) a zvyšok bude taký nudistický. Ešte som zabudlapovedať, že z tejto porcie vám vyjde cca 130 kusov medovníkov.

POTREBUJEME:

  • 300g medu
  • 300g práškového cukru
  • 4 vajcia (oddelené žĺtky od bielkov)
  • 800g hladkej múky
  • 300g masla izbovej teploty
  • 150ml mlieka
  • 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 1 čajová lyžička perníkového korenia
  • vajce na potretie
POSTUP:

  • Na šporáku zohrejme med s cukrom a rozmiešame. Odstavíme a ručne vmiešame žĺtky, ale pozor, aby sa vám nevytvorila praženica. Musíte šľahať rýchlo. Taktiež primiešajte perníkové korenie a škoricu.
  • Ďalej si zmiešame múku so sódou bikarbónou a vmiešame ju do cesta. Postupne prilejeme aj mlieko a pridáme maslo a všetko zmiešame.
  • Vo vedľajšej mise si vyšľaháme bielky, ktoré následne vmiešame do cesta. 
  • Pozor, cesto nie je husté, je redšie a hlavne poriadne lepí :)
  • Takže ho na noc zabaľte do potravinovej fólie a dajte mu aspoň 12 hodinového šlofíka v chladničke. Na druhý deň sa s ním bude skvelo pracovať. 
  • Pri váľaní cesta si určite nezabudnite pomúčiť dosku a nevaľkajte úplne na tenko, ale trošičku hrubšie, aj to vám zaistí mäkšie medovníčky. 
  • Tip: Časť cesta, ktorú zatiaľ nevyužívate, majte stále v chladničke, nech sa s ním dobre pracuje.
  • No a potom už len šup do rúry na 180°C a pečte 15 minút.
  • Vajce si rozšľahajte v malej miske a pierkom potrite UŽ UPEČENÉ medovníky. Určite to nerobte pred vložením do rúry, môže sa stať, že vám nenarastú.
  • A hotovo :)
V prípade akýchkoľvek otázok mi napíšte a posnažím sa pomôcť :)

Katka


0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Koľko ľudí nás videlo?

Používa službu Blogger.

Translate

© Maškrtníci, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena