Milujem ten čas, keď je už v ovzduší cítiť vôňu Vianoc. Aj keď tento rok to u nás vyzerá byť bez snehu, ale nechajme sa prekvapiť, čo počasie prinesie. Dnes sú na programe medovníčky, ako prvé z vianočnej edície :) Receptom som sa inšpirovala ešte minulý rok na internete a jemne upravila pre svoje potreby. Minulú zimu som mala ešte veľa času na zdobenie, keďže krpec vtedy ešte stále iba spinkal, dnes som ozdobila narýchlo dva (kvôli fotke) a zvyšok bude taký nudistický. Ešte som zabudlapovedať, že z tejto porcie vám vyjde cca 130 kusov medovníkov.
POTREBUJEME:
- 300g medu
- 300g práškového cukru
- 4 vajcia (oddelené žĺtky od bielkov)
- 800g hladkej múky
- 300g masla izbovej teploty
- 150ml mlieka
- 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
- 1 čajová lyžička škorice
- 1 čajová lyžička perníkového korenia
- vajce na potretie
- Na šporáku zohrejme med s cukrom a rozmiešame. Odstavíme a ručne vmiešame žĺtky, ale pozor, aby sa vám nevytvorila praženica. Musíte šľahať rýchlo. Taktiež primiešajte perníkové korenie a škoricu.
- Ďalej si zmiešame múku so sódou bikarbónou a vmiešame ju do cesta. Postupne prilejeme aj mlieko a pridáme maslo a všetko zmiešame.
- Vo vedľajšej mise si vyšľaháme bielky, ktoré následne vmiešame do cesta.
- Pozor, cesto nie je husté, je redšie a hlavne poriadne lepí :)
- Takže ho na noc zabaľte do potravinovej fólie a dajte mu aspoň 12 hodinového šlofíka v chladničke. Na druhý deň sa s ním bude skvelo pracovať.
- Pri váľaní cesta si určite nezabudnite pomúčiť dosku a nevaľkajte úplne na tenko, ale trošičku hrubšie, aj to vám zaistí mäkšie medovníčky.
- Tip: Časť cesta, ktorú zatiaľ nevyužívate, majte stále v chladničke, nech sa s ním dobre pracuje.
- No a potom už len šup do rúry na 180°C a pečte 15 minút.
- Vajce si rozšľahajte v malej miske a pierkom potrite UŽ UPEČENÉ medovníky. Určite to nerobte pred vložením do rúry, môže sa stať, že vám nenarastú.
- A hotovo :)
Katka
0 komentárov:
Zverejnenie komentára