"Je nádherné užiť si aspoň raz za deň jedlo s niekým, koho milujete!" (Julia Child)

piatok 25. septembra 2015

Hustá krémová hokkaido polievka

Jeseň už udrela plnou silou, ale okrem sychravého počasia nám prináša aj prírodu zahalenú do krásnych farieb. Jeseň je moje najobľúbenejšie ročné obdobie. Občas ešte svieti slniečko, no už nepáli tak, ako v lete. Všetko navôkol je ponorené do zlatavých a červených farieb, čo pôsobí ako balzam na dušu. No a keď príde sychravý alebo vyslovene upršaný deň, tak sa vonku poriadne zababušíme a doma zohrejeme čajom, horúcou čokoládou alebo vynikajúcou krémovou polievkou.



A keďže tekvice na nás momentálne vykúkajú na každom rohu, tak sme si spravili vynikajúcu, úžasne hustú polievku z hokkaido tekvice, ktorá má skvelú maslo vú chuť a čo je super, je vec, že ju nemusíte šúpať, ak nechcete, je totiž konzumovateľná :)



Všetci sme si na nej veľmi pochutnali a tak recept na ňu posuniem aj vám, aby ste sa po upršanom dni mohli aj vy zohriať touto polievkou krásnej farby, úžasnej konzistencie a skvelej chuti :)




POTREBUJEME:

  • 1,5kg hokkaido tekvice
  • 270g slaniny
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 väčšia mrkva
  • 1 zblanšírovaná a olúpaná paradajka
  • 700ml kuracieho vývaru
  • 250ml smotany na šľahanie
  • 100ml plnotučné mlieka
  • Soľ, čierne korenie
  • Olivový olej
  • Kyslá smotana
  • Slnečnicové/tekvicové semienka


POSTUP:

  • Zo slaniny vykrojíme zopár tenkých plátkov, ktoré použijeme na dozdobenie polievky a zvyšok slaniny nakrájame na kocky, ktoré opečieme v hrnci na rozohriatom oleji.
  • Pridáme najemno nasekanú cibuľu a opekáme dosklovita a ku koncu pridáme aj najemno nasekaný cesnak.
  • Ďalej pridáme mrkvu nasekanú na kocky a olúpanú paradajku taktiež nakrájanú na kocky.
  • Všetko poriadne premiešame a chvíľu zarestujeme, pridáme tekvicu vyčistenú a zbavenú jadierok, ktorú nakrájame na kocky.
  • Všetko zalejeme vývarom tak, aby bola tekvica ponorená. Ochutíme soľou a korením a rýchlo privedieme k varu, potom plameň jemne stiahneme a pod pokrievkou varíme asi 30 minút alebo kým tekvica nie je mäkká.
  • Keď už tekvica nie je surová a je na skus mäkká, tak polievku rozmixujeme tyčovým mixérom v hrnci na hladké pyré. Primiešame smotanu a mlieko, ak chceme polievku redšiu, prilejeme viac mlieka. Ak robíme polievočku pre deti mladšie ako 12 mesiacov, polievku neriedime mliekom a smotanou, ale väčším množstvom vývaru a vynecháme koreniny.

Servírujeme s opečenými plátkami slaninky, s kyslou smotanou a tekvicovými alebo slnečnicovými semienkami a s opečeným chlebíkom. Ak chcete redšiu, rozrieďte viac, my sme dnes robili hustejšiu :)

Táto skvelá polievka poteší nielen oko vďaka svojej farbe, ale aj vaše chuťové poháriky. A keďže má prirodzene sladkastú chuť, deťom neskutočne chutí.

Dobrú chuť!

Katka


0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Koľko ľudí nás videlo?

Používa službu Blogger.

Translate

© Maškrtníci, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena