"Je nádherné užiť si aspoň raz za deň jedlo s niekým, koho milujete!" (Julia Child)

sobota 5. septembra 2015

Patizóny plnené pohánkou

Po dlhom čase pridávam recept, pretože v podstate až doteraz som makala na tortičkách a v utorok začínam robiť na ďalšej torte a to už by znovu nebol čas. Tak zatiaľ aspoň takýto víkendový zdravý receptík, ktorý je super nielen pre dospelých, ale aj pre detváky a v sezóne patizónov si myslím, že je to šupovica.


Ak by som mala pomenovať celé toto jedlo, tak by to boli patizóny plnené pohánkou a syrom s carpacciom z medovej pečenej repy a s domácim mangovým čatní, ale ten dlhý názov by vás určite odradil od ďalšej prípravy tejto dobroty hneď na začiatku a to by bola veľká škoda! Preto radšej len jednoducho patizóny plnené pohánkou. Tak bez ďalších dlhých kecov by som vám už mohla predstaviť spomínaný pokrm.



POTREBUJEME:

Na patizóny:

  • 4 menšie alebo baby patizóny
  • 240g pohánky
  • karí korenie (do detskej porcie vynecháme)
  • čerstvo namleté čierne korenie (do detskej verzie vynecháme)
  • biele mleté korenie (do detskej verzie vynecháme)
  • morská soľ (do detskej verzie vynecháme)
  • olivový olej (do detskej porcie značne menšie množstvo oleja)
  • 1 ks jarná cibuľka (do detskej porcie vynecháme)
  • petržlenová vňať 
  • 1 chilli paprička (do detksej porcie vynecháme)
  • 200g nastrúhaný syr ementál, stačí na hrubom strúhadle(do detskej porcie vynecháme)
Na medovú repu:
  • 2ks červenej repy
  • 1 polievková lyžica medu
Na mangové čatní (na detskú porciu vynecháme)
  • 2ks zrelého manga
  • 1 zázvor, stačí centimetrový kúsok
  • 1 chillipaprička
  • 1/2 čajovej lyžičky drveného koriandru
  • štipka mletej škorice
  • 1 hrnček krupicového cukru
  • 1/2 hrnčeka bieleho vínneho octu
  • malá cibuľa
  • olej
  • strúčik cesnaku
POSTUP:

  • Ako prvé si začneme robiť mangové čatní, lebo to sa robí asi najdlhšie:)
  • Na panvici si rozohrejeme olej a na miernom plameni orestujeme najemno nakrájanú cibuľu, najemno nakrájaný cesnak, najemno nakrájaný zázvor a najemno nakrájanú chilli papričku.
  • Pridáme koriander a škoricu a asi minútu zarestujeme. 
  • Potom pridáme na kocky nakrájané mango (tip, ako nakrájať mango na pekné pravidelné kocky je pod receptom), cukor a vínny ocot. Zamiešame a rýchlo privedieme k varu.
  • Potom plameň stiahneme na polovicu a varíme ďalšiu hodinu.
  • Odstavíme z platne a necháme vychladnúť. Ak chcete, môžete použiť ponorný mixér, aby boli kúsky manga jemnejšie-
  • Takto upravené čatní vydrží v čistej a uzavretej nádobe v chladničke asi 2 mesiace.
  • Ďalej môžme pristúpiť k príprave samotných patizónov, ktorým zrežeme zvrchu "čiapočku", ktorú odložíme bokom a lyžicou vydlabeme dužinu, ktorú zatiaľ vhodíme do misy.
  • Vnútro patizónu jemne nasolíme a necháme asi 10 minút odležať. Rúru si vyhrejme na 180°C s mriežkou v dolnej časti.
  • Dužinu z patizónu spolu s jarnou cibuľkou nakrájame najemno.
  • V kastróli si necháme rozohriať olivový olej, na ktorom orestujeme zmes patizónu a jarnej cibuľky. 
  • K opečenej zmesi pridáme prepláchnutú pohánku, ktorú zalejeme vriacou vodou v pomere pohánka k vode 1:2. Okoreníme všetkými koreninami podľa chuti a necháme variť do zmäknutia.
  • Z vydlabaných patizónov vylejeme vypotenú vodu, spodok zarovnáme, aby nám pekne stál a naplníme ich zmesou patizónu a pohánky zmiešanou so strúhaným syrom a vrch tiež posypeme troškou syru.
  • Pekáč potrieme olejom, naukladáme naplnené patizóny a ešte ich jemne pokvapkáme olivovým olejom. 
  • Na rovnaký pekáč naukladáme ošúpané repy a polejeme ich medom.
  • Všetko šupneme do rúry a pečieme 30 minút.
  • Keď sú patizóniky aj repa hotové, tak všetko vyberieme a repu necháme jemne vychladnúť. Patizóny aranžujeme na tanier a repu nakrájame na tenučké plátky alebo na mandolíne, ktoré pridáme na tanier k patizónu a dochutíme mangovým čatní.
Krájanie manga:




Mango má vláknitú dužinu s veľkou kôstkou v strede, ktorá sa veľmi ťažko vyberá. Preto krájajte mango spôsobom "na ježka".

Mango zrežte na oboch stranách okolo plochej kôstky, čo najbližšie k stredu.
Na vzniknutých polovičkách urobte hlboké zárezy v tvare mriežky až k šupke, ale dávajte pozor, aby ste ju nepoškodili.
Palcami zo spodu šupku pretlačte a vznikne vám "ježko", ktorého zrežete už malým nožíkom.

A je to hotovo! Deťom patizónik kľudne podávajte ako prílohu ku kuraciemu alebo morčaciemu mäsku a máte to aj vy aj krpec ako skvelý obed :) U nás sa šiel Samko aj Rudko po tomto potrhať a z pohánkovej "kaše" vám ešte ostane aj kus na večeru :)

Katka

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Koľko ľudí nás videlo?

Používa službu Blogger.

Translate

© Maškrtníci, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena