Ak by som mala pomenovať celé toto jedlo, tak by to boli patizóny plnené pohánkou a syrom s carpacciom z medovej pečenej repy a s domácim mangovým čatní, ale ten dlhý názov by vás určite odradil od ďalšej prípravy tejto dobroty hneď na začiatku a to by bola veľká škoda! Preto radšej len jednoducho patizóny plnené pohánkou. Tak bez ďalších dlhých kecov by som vám už mohla predstaviť spomínaný pokrm.
POTREBUJEME:
Na patizóny:
- 4 menšie alebo baby patizóny
- 240g pohánky
- karí korenie (do detskej porcie vynecháme)
- čerstvo namleté čierne korenie (do detskej verzie vynecháme)
- biele mleté korenie (do detskej verzie vynecháme)
- morská soľ (do detskej verzie vynecháme)
- olivový olej (do detskej porcie značne menšie množstvo oleja)
- 1 ks jarná cibuľka (do detskej porcie vynecháme)
- petržlenová vňať
- 1 chilli paprička (do detksej porcie vynecháme)
- 200g nastrúhaný syr ementál, stačí na hrubom strúhadle(do detskej porcie vynecháme)
- 2ks červenej repy
- 1 polievková lyžica medu
- 2ks zrelého manga
- 1 zázvor, stačí centimetrový kúsok
- 1 chillipaprička
- 1/2 čajovej lyžičky drveného koriandru
- štipka mletej škorice
- 1 hrnček krupicového cukru
- 1/2 hrnčeka bieleho vínneho octu
- malá cibuľa
- olej
- strúčik cesnaku
- Ako prvé si začneme robiť mangové čatní, lebo to sa robí asi najdlhšie:)
- Na panvici si rozohrejeme olej a na miernom plameni orestujeme najemno nakrájanú cibuľu, najemno nakrájaný cesnak, najemno nakrájaný zázvor a najemno nakrájanú chilli papričku.
- Pridáme koriander a škoricu a asi minútu zarestujeme.
- Potom pridáme na kocky nakrájané mango (tip, ako nakrájať mango na pekné pravidelné kocky je pod receptom), cukor a vínny ocot. Zamiešame a rýchlo privedieme k varu.
- Potom plameň stiahneme na polovicu a varíme ďalšiu hodinu.
- Odstavíme z platne a necháme vychladnúť. Ak chcete, môžete použiť ponorný mixér, aby boli kúsky manga jemnejšie-
- Takto upravené čatní vydrží v čistej a uzavretej nádobe v chladničke asi 2 mesiace.
- Ďalej môžme pristúpiť k príprave samotných patizónov, ktorým zrežeme zvrchu "čiapočku", ktorú odložíme bokom a lyžicou vydlabeme dužinu, ktorú zatiaľ vhodíme do misy.
- Vnútro patizónu jemne nasolíme a necháme asi 10 minút odležať. Rúru si vyhrejme na 180°C s mriežkou v dolnej časti.
- Dužinu z patizónu spolu s jarnou cibuľkou nakrájame najemno.
- V kastróli si necháme rozohriať olivový olej, na ktorom orestujeme zmes patizónu a jarnej cibuľky.
- K opečenej zmesi pridáme prepláchnutú pohánku, ktorú zalejeme vriacou vodou v pomere pohánka k vode 1:2. Okoreníme všetkými koreninami podľa chuti a necháme variť do zmäknutia.
- Z vydlabaných patizónov vylejeme vypotenú vodu, spodok zarovnáme, aby nám pekne stál a naplníme ich zmesou patizónu a pohánky zmiešanou so strúhaným syrom a vrch tiež posypeme troškou syru.
- Pekáč potrieme olejom, naukladáme naplnené patizóny a ešte ich jemne pokvapkáme olivovým olejom.
- Na rovnaký pekáč naukladáme ošúpané repy a polejeme ich medom.
- Všetko šupneme do rúry a pečieme 30 minút.
- Keď sú patizóniky aj repa hotové, tak všetko vyberieme a repu necháme jemne vychladnúť. Patizóny aranžujeme na tanier a repu nakrájame na tenučké plátky alebo na mandolíne, ktoré pridáme na tanier k patizónu a dochutíme mangovým čatní.
Mango má vláknitú dužinu s veľkou kôstkou v strede, ktorá sa veľmi ťažko vyberá. Preto krájajte mango spôsobom "na ježka".
Mango zrežte na oboch stranách okolo plochej kôstky, čo najbližšie k stredu.
Na vzniknutých polovičkách urobte hlboké zárezy v tvare mriežky až k šupke, ale dávajte pozor, aby ste ju nepoškodili.
Palcami zo spodu šupku pretlačte a vznikne vám "ježko", ktorého zrežete už malým nožíkom.
A je to hotovo! Deťom patizónik kľudne podávajte ako prílohu ku kuraciemu alebo morčaciemu mäsku a máte to aj vy aj krpec ako skvelý obed :) U nás sa šiel Samko aj Rudko po tomto potrhať a z pohánkovej "kaše" vám ešte ostane aj kus na večeru :)
Katka
0 komentárov:
Zverejnenie komentára