...ale viete čo je super na takom dni? Čokoláda. Pardon. Veľa čokolády! V akomkoľvek skupenstve. Otvoríte špajzu a chladničku a už na vás pozerajú vajíčka, maslo, múka a čokoláda. Šepkajú na vás: Vezmi si ma, vezmi si ma!... Vtedy je voľba jasná. Dnes bude tortička. Ale pozor! Toto absolútne nie je torta pre tých, ktorí holdujú sušenému ovociu namiesto čokolády, masla a cukru. Toto je jednoducho a proste bomba :) Ale takaaa dobra!
Chuť krehkého, šťavnatého, čokoládového korpusu s čokoládovým krémom je to najlepšie pohladenie pre vaše nervy. Vôňa čokolády naplní váš byt a ochromí zmysly, no a zmyselná chuť čokolády si vás na mieste podmaní a nedovolí vám vyvliecť sa zo sladkých okovov. Už len ten pocit, keď vareškou premiešavate lesklý a voňavý krém, ktorý v jemných stužkách padá naspäť do misky vám spôsobí pokoj na duši :)
Preto vravím, najlepší liek na všetko je čokina :)
POTREBUJEME:
- 50g holandského kakaa
- 100g trstinového nerafinovaného cukru
- 250ml vriacej vody
- 125g masla izbovej teploty
- 150g krupicového cukru
- 225g polohrubej múky
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky sódy
- 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
- 2 vajíčka
- 125ml vody
- 30g trstinového nerafinovaného cukru
- 175g masla izbovej teploty
- 300g vysokopercentnej čokolády
- V malej miske si zmiešame kakao s trstinovým cukrom, zalejeme vriacou vodou a poriadne rozmiešame. Odložíme bokom.
- V ďalšej miske si zmiešame preosiatu múku so sódou a práškom do pečiva. A v poslednej miske si vymiešame maslo s krupicovým cukrom do peny. Za stáleho šľahania pridávame vanilkový extrakt, polovicu múky, 1. vajíčko, druhú polovicu múky, 2. vajíčko a nakoniec tenkým pramienkom prilievame kakaovú mélanž.
- Cesto si vlejeme do maslom vymastenej formy s priemerom cca 18 cm a pečieme pri 180°C, kým z cesta nevytiahneme suchú špajlu (cca 35 min). Po vytiahnutí necháme vychladnúť.
- Na krém si v kastróliku zohrejme vodu s cukrom a maslom a počkáme, kým nezačnú vrieť a maslo bude úplne roztopené. V tej chvíli stiahneme z ohňa a vsypeme na kúsky nasekanú čokoládu. Minútu necháme svojvoľne roztápať a po minúte začneme premiešavať, kým nám nevznikne krásna lesklá a hladká zmes.
- Necháme ju vychladnúť, kým nebude mať konzistenciu krému. Korpus rozrežeme na dve časti, potrieme krémom, spojíme a celú tortu zarovnáme a potrieme čokoládovým krémom aj na povrchu. A to je všetko :)
0 komentárov:
Zverejnenie komentára