"Je nádherné užiť si aspoň raz za deň jedlo s niekým, koho milujete!" (Julia Child)

sobota 20. decembra 2014

Sauce béchamel a Sauce velouté (White sauces) od Julie Child!

Dnes som pripravila dve omáčky, dobre známe :) Sauce béchamel, klasická bešamelová omáčka a Sauce velouté. Sauce velouté je v podstate to isté ako béchamel, lenže namiesto mlieka použijete vývar.



Príprava je v podstate rýchla. Jedna omáčka zaberie maximálne 5 minút. Čo si myslím o týchto omáčkach? Poviem to tak, že nie každý recept od Julie musí byť ten najlepší a toto sú dve omáčky, ktorým sme na chuť ani ja, ani môj priateľ neprišli.

Ja bešamel celkovo veľmi neobľubujem, ale sauce velouté som ešte zjedla, ten mi celkom chutil, i keď poznám aj lahodnejšie chute omáčok. Čo sa týka môjho mužíčka, tak jemu nechutila ani jedna. Čo ma prekvapilo, lebo doteraz zjedol vždy všetko :)

Takže, ak máte niekto radi white sauces typu béchamel a velouté, tak si určite prídete na svoje. Kto nie, radšej si počkajte na ďalšie omáčky, ktoré budem časom pridávať :) Bohužiaľ, nie každý recept je beouf bourguignon.

Samozrejme, nechcela som nikomu tieto omáčky zhnusiť, určite sa nájde veľmi veľa ľudí, ktorí tieto  omáčky zbožňujú, napríklad môj brat zbožňuje bešamelovú omáčku v Záhorskej Bystrici - U kohútika. Záleží od vašej chuti.

Pridávam vám sem recept aj s postupom, nech sa páči, vyskúšajte, možno vy tomu na chuť prídete :)

Sauce béchamel a Sauce velouté 

Táto základná omáčka zaberie asi 5 minút prípravy a hneď potom je pripravená, aby ste mohli pridať ďalšie prísady. Inšpirácie pre tieto omáčky sú na konci receptu.

na 2 hrnčeky (0,5 litra)(mierne hustá)

Potrebujeme:

- kastrólik s hrubým dnom, ktorý je smaltovaný/nerezový/medený/porcelánový/pyrex s objemom 105 litra
- drevenú varešku alebo lyžicu
- drôtený šľahač



Béchamel:
- 2 polievkové lyžice masla
- 3 polievkové lyžice múky
- 2 hrnčeky (0,5 litra) s 1/4 čajovej lyžičky soli, ktoré necháme zovrieť v malom kastróliku

ALEBO:

Velouté:
- 2 polievkové lyžice masla
- 3 polievkové lyžice múky
- 2 hrnčeky (0,5 litra) vrejúceho bieleho vývaru (napríklad kuracieho)
- soľ a biele korenie

Postup:

- V kastróliku na slabom plameni roztavte maslo, primiešajte múku a pomaly varte, miešajte, kým maslo a múka nevytvoria bielu zápražku, asi 2 minúty.
- Odstavte zápražku z plameňa. Čo najskôr po tom, ako zápražka prestala prebublávať, vlejte všetku horúcu tekutinu naraz. Ihneď intenzívne šľahajte s drôteným šľahačom, kým sa tekutina a zápražka nespoja. Zotierajte všetky zvyšky zápražky z vnutorných okrajov panvice.
- Dajte panvicu na stredne veľký plameň a miešajte so šľahačom, kým omáčka nezačne vrieť. Miešajte a ešte povarte 1 minútu. 



- Odstavte z plameňa a pridajte soľ a korenie na chuť. Omáčka je teraz pripravená na finálne dochucovaníe alebo pužitie ďalších prísad



- Ak nebudete omáčku používať hneď, vyčistite vnútorné okraje kastróliku gumovou stierkou. Aby sme predišli vytvoreniu kože na povrchu, vlejte tenkú vrstvičku mlieka, vývaru alebo roztopeného masla navrch. Postavte nezakryté bokom a zabráňte styku s vrejúcou vodou, dajte do chladničky alebo mrazničky,

Poznámky:

- Ak ste postupovali podľa predošlých inštrukcii, vždy dosiahnete jemnú omáčku správnej konzistencie. Tu vám ale ponúkam zopár nápravných opatrení v prípade, že by ste ich potrebovali:

Ak je omáčka hrudkovitá: Ak je vaša zápražka horúca a tekutina skoro vriaca, nikdy by ste nemali mať hrudky. Ak tam náhodou sú, tak prelejte omáčku cez veľmi husté sitko alebo vyšľahajte elektrickým šľahačom. Potom povarte asi 5 minút.

Ak je omáčka príliš hustá: Priveďte omáčku k varu. Zrieďte ju mliekom, smotanou alebo vývarom. Občas premiešajte polievkovou lyžicou.

Ak je omáčka príliš riedka: Buď stiahnite na stredný plameň, neustále miešajúc vareškou, až kým nie je zredukovaná na požadovanú konzistenciu. Alebo vmiešajte polovicu polievkovej lyžice masla do zmesi, aj s polovičnou lyžicou múky. (Beurre manié = hnetené maslo/maslo otreté múkou-je to zmes na zahusťovanie). Odstavte z plameňa, primiešajte zmes do omáčky pomocou drôteného šľahača. Miešajúc povarte 1 minútu.




BON APPETIT!

Toto je blog o tom, že skúšam aj jedlá, ktoré dopredu viem, že nemám veľmi rada, ale spraviť ich spravím, a koniec koncov - okrem  dukátových buchtičiek zjem naozaj všetko ;)

Tak Vám prajem dobrú chuť, môžte sa po uvarení tohto receptu od Julie Child vyjadriť do komentárov, či Vám tento recept chutil alebo ste už jedli lepší bešamel, poprípade velouté :)

Majte sa pekne, najbližie si ukážeme postup strateného vajíčka:)

Katka

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Koľko ľudí nás videlo?

Používa službu Blogger.

Translate

© Maškrtníci, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena