Môj skromný názor je, že čokoládové koláče a torty sú tie najlepšie na svete. Samozrejme, ak nerátam jahodový koláč so želé od mojej maminky, na ktorý sa nechytá absolútne nič. A ani sa nič chytať nebude, ale tak túto čokoládovú si môžte skúsiť upiecť. Mali by sme jesť vyváženú vyváženú stravu - tabuľku čokolády v každej ruke. ;)
Spojenie delikátnej chuti čokolády, sladkých malín, sviežeho vína a božskej chuti čokoládového krému vám vyčarí nebíčko v papuľke...A peklo v kuchyni. No myslím si, že keď ochutnáte z torty, hneď zabudnete na to, že v kuchyni je sodoma-gomora. Poprípade nenápadne niekoho poverte jej uprataním a za odmenu dostane túto dobrotu. :)
ČO BUDEME POTREBOVAŤ?
cesto:
- 4 vajcia (L-kové)
- 110g kryštálového cukru
- 60g čokolády na varenie
- 30g masla (a ktomu ešte nejakú trošku na vymastenie formy)
- 50g zemiakového škrobu
- 50g hladkej múky
- 20g kakaa
- 3g prášku do pečiva
- namleté sušienky (alebo piškóty) na vysypanie formy
- 100ml vody
- 100g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 200ml smotany na šľahanie (ideálne 33%, ale ak bude 30%, torta to prežije)
- 60ml medu
- 150g mliečnej čokolády
- 100g horkej čokolády
- 40g zmäknutého masla
- 500g mrazených malín
- 50ml červeného vína
- 80g práškového cukru
- 16g želatíny v prášku rozpustnej v 50ml studenej vody
- 100ml smotany na šľahanie
- 125g kryštálového cukru
- 110ml vody
- 25ml medu
- 10g želatíny v prášku rozpustnej v 20ml vody
- 40g kakao
- trochu roztopenej čokolády
- čerstvé maliny
- čerstvá mäta
A AKO NA TO?
Cesto
- Do misy si dám vajíčka a začnem ich šľahať. Po chvíli pridám cukor a stále iba šľahám a šľahám a šľahám, až kým nevznikne krásna krémová hmota.
- Zatiaľ si dám rozpustiť čokoládu s maslom na veľmi miernom plameni.
- Formu si vytriem maslom a vysypem zomletými sušienkami alebo piškótmi.
- V inej miske si zmiešam múku, zemiakový škrob a prášok do pečiva a kakao.
- Do krémovej hmoty vmiešam rozpustenú čokoládu a preosejem múku, škrob, prášok do pečiva a kakao. Metličkou opatrne zmiešam.
- Prelejem do formy a formou opatrne buchnem po pracovnej doske, aby som odstránila bubliny z cesta.
- Pečiem na 180°C približne 30 minút.
- Keď je cesto hotové, vyberiem a nechám úplne vychladnúť. Keď je vychladené na izbovú teplotu, tak zrežem nerovný vrch, aby torta bola pekne zarovnaná a zvyšný korpus prerežem na dve.
- V kastróliku zahrejem vodu, cukor a vanilkový cukor a rozmiešam, až kým sa nerozpustí.
- Potom prelejem do malej misky a nechám vychladnúť.
- Do kastrólika si dám smotanu, med, mliečnu čokoládu, horkú čokoládu a miešame, až kým sa všetko nerozpustí. Nakoniec vmiešame zmäknuté maslo. Necháme vychladnúť a jemne stuhnúť, ale tqk, aby ganache ostala jemne tekutá.
- Do kastrólika si dám maliny, práškový cukor a v malej miske vedľa nechám napučať želatínu.
- K malinám po chvíli nalejem červené víno a varím tak 2-3 minútky a keď bude želatína napučaná, primiešam ju k malinám a miešam, až kým sa nerozpustí.
- Všetko zmixujem tyčovým mixérom.
- Nechám schladnúť.
- Do kastrólika dáme vodu, smotanu, cukor, med a zahrievame.
- Zatiaľ si nechám napučať želatínu.
- Do hrnca pridám kakao, rozmiešam a odstavím z ohňa.
- Pridám želatínu, rozmiešam a nechám vychladnúť.
- Spodný korpus vložím do tortovej formy, pokropím pripravenou vodou s rozpusteným cukrom, a ganache nalejem na korpus.
- Potrasiem, aby sa ganache zrovnala a vložím do mrazničky asi na 30 minút alebokým ganache nestuhne.
- Keď je ganache už stuhnutá, nalejem na ňu malinové želé.
- Na želé položím druhý korpus a taktiež ho nakropím, vložím do mrazničky asi na jednu hodinu, kým nestuhne.
- Keď je torta stuhnutá, tak navrch nalejem čokoládovú polevu v rovnomernej vrstve a ešte ju dajte zachladiť.
- Poleva je stuhnutá, opatrne prenesiem tortu na podnos a dekorujem.
BON APPETIT
Katka
0 komentárov:
Zverejnenie komentára