"Je nádherné užiť si aspoň raz za deň jedlo s niekým, koho milujete!" (Julia Child)

pondelok 25. mája 2015

Čokoládová torta s malinovo-vínnym želé

Ako tak pozerám, dlho som už nič sladké nepridala a my sme mali chuť na nejakú sladkú maškrtu. Takže dnes túto absenciu sladkého zmením a ponúknem vám recept na vynikajúcu čokoládovú tortu s krehkým malinovo-vínnym želé.



Môj skromný názor je, že čokoládové koláče a torty sú tie najlepšie na svete. Samozrejme, ak nerátam jahodový koláč so želé od mojej maminky, na ktorý sa nechytá absolútne nič. A ani sa nič chytať nebude, ale tak túto čokoládovú si môžte skúsiť upiecť. Mali by sme jesť vyváženú vyváženú stravu - tabuľku čokolády v každej ruke. ;)

Spojenie delikátnej chuti čokolády, sladkých malín, sviežeho vína a božskej chuti čokoládového krému vám vyčarí nebíčko v papuľke...A peklo v kuchyni. No myslím si, že keď ochutnáte z torty, hneď zabudnete na to, že v kuchyni je sodoma-gomora. Poprípade nenápadne niekoho poverte jej uprataním a za odmenu dostane túto dobrotu. :)


ČO BUDEME POTREBOVAŤ?

cesto:

  • 4 vajcia (L-kové)
  • 110g kryštálového cukru
  • 60g čokolády na varenie 
  • 30g masla (a ktomu ešte nejakú trošku na vymastenie formy)
  • 50g zemiakového škrobu
  • 50g hladkej múky
  • 20g kakaa
  • 3g prášku do pečiva
  • namleté sušienky (alebo piškóty) na vysypanie formy
pokropenie cesta

  • 100ml vody
  • 100g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
čokoládová ganache

  • 200ml smotany na šľahanie (ideálne 33%, ale ak bude 30%, torta to prežije)
  • 60ml medu
  • 150g mliečnej čokolády
  • 100g horkej čokolády
  • 40g zmäknutého masla
malinové želé

  • 500g mrazených malín
  • 50ml červeného vína
  • 80g práškového cukru
  • 16g želatíny v prášku rozpustnej v 50ml studenej vody
čokoládová poleva

  • 100ml smotany na šľahanie
  • 125g kryštálového cukru
  • 110ml vody
  • 25ml medu
  • 10g želatíny v prášku rozpustnej v 20ml vody
  • 40g kakao
dekorovanie

  • trochu roztopenej čokolády 
  • čerstvé maliny
  • čerstvá mäta

A AKO NA TO?

Cesto

  • Do misy si dám vajíčka a začnem ich šľahať. Po chvíli pridám cukor a stále iba šľahám a šľahám a šľahám, až kým nevznikne krásna krémová hmota.
  • Zatiaľ si dám rozpustiť čokoládu s maslom na veľmi miernom plameni.
  • Formu si vytriem maslom a vysypem zomletými sušienkami alebo piškótmi.
  • V inej miske si zmiešam múku, zemiakový škrob a prášok do pečiva a kakao.
  • Do krémovej hmoty vmiešam rozpustenú čokoládu a preosejem múku, škrob, prášok do pečiva a kakao. Metličkou opatrne zmiešam.
  • Prelejem do formy a formou opatrne buchnem po pracovnej doske, aby som odstránila bubliny z cesta.
  • Pečiem na 180°C približne 30 minút.
  • Keď je cesto hotové, vyberiem a nechám úplne vychladnúť. Keď je vychladené na izbovú teplotu, tak zrežem nerovný vrch, aby torta bola pekne zarovnaná a zvyšný korpus prerežem na dve.
Pokropenie cesta

  • V kastróliku zahrejem vodu, cukor a vanilkový cukor a rozmiešam, až kým sa nerozpustí.
  • Potom prelejem do malej misky a nechám vychladnúť.
Čokoládová ganache
  • Do kastrólika si dám smotanu, med, mliečnu čokoládu, horkú čokoládu a miešame, až kým sa všetko nerozpustí. Nakoniec vmiešame zmäknuté maslo. Necháme vychladnúť a jemne stuhnúť, ale tqk, aby ganache ostala jemne tekutá.
Malinové želé
  • Do kastrólika si dám maliny, práškový cukor a v malej miske vedľa nechám napučať želatínu.
  • K malinám po chvíli nalejem červené víno a varím tak 2-3 minútky a keď bude želatína napučaná, primiešam ju k malinám a miešam, až kým sa nerozpustí.
  • Všetko zmixujem tyčovým mixérom.
  • Nechám schladnúť.
Čokoládová poleva
  • Do kastrólika dáme vodu, smotanu, cukor, med a zahrievame.
  • Zatiaľ si nechám napučať želatínu.
  • Do hrnca pridám kakao, rozmiešam a odstavím z ohňa.
  • Pridám želatínu, rozmiešam a nechám vychladnúť.

  • Spodný korpus vložím do tortovej formy, pokropím pripravenou vodou s rozpusteným cukrom, a ganache nalejem na korpus.
  • Potrasiem, aby sa ganache zrovnala a vložím do mrazničky asi na 30 minút alebokým ganache nestuhne.
  • Keď je ganache už stuhnutá, nalejem na ňu malinové želé.
  • Na želé položím druhý korpus a taktiež ho nakropím, vložím do mrazničky asi na jednu hodinu, kým nestuhne.
  • Keď je torta stuhnutá, tak navrch nalejem čokoládovú polevu v rovnomernej vrstve a ešte ju dajte zachladiť.
  • Poleva je stuhnutá, opatrne prenesiem  tortu na podnos a dekorujem.
Torta je hotová, môžete podávať a pochutnať si :)

BON APPETIT

Katka

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Koľko ľudí nás videlo?

Používa službu Blogger.

Translate

© Maškrtníci, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena