"Je nádherné užiť si aspoň raz za deň jedlo s niekým, koho milujete!" (Julia Child)

sobota 29. apríla 2017

Zamatový demikát

Ahojte maškrtníci! Po dlhšom čase plnom chôrob a kašľov som naspäť v plnej zbroji a s novým receptom. Dnes načnem tému zvrátených potešení pri jedle alebo varení. Máte nejaké zvrátené potešenia, uchýlky, ktoré (ne)vedomky stvárate v kuchyni? Ja jednu takú úchylku mám, a teraz nerozprávam o fotení jedla ;) Pre mňa je zvráteným potešením spájať jedlo a diela. Áno, tie literárne... Nemusia to byť veľdiela. Stačí malá básnička, ktorú čítam synovi. Tak vznikol aj dnešný recept na demikát. Určite všetci dobre poznáte alebo si pamätáte z detstva básničku o mačke, ktorá varila demikát.

Krát, krát, na dva krát
varí mačka demikát.

Jak ho varí, tak ho varí,
veď to nie sú žiadne čary....

Aj obyčajná detská básnička môže byť inšpiráciou k dobrému obedu. Nenadarmo sa chutnému jedlu vravieva, že je ako jedna báseň. Poézia a jedlo majú k sebe bližšie, než sme si mysleli. A inšpirácie nikdy nie je dosť. Taktiež sa vždy poteším, keď natrafím na kuchársku knihu, ktorá nie je písaná len klasickým štýlom: zoznam surovín a postup. Mám rada, keď to má príbeh a v ňom sa sem tam objaví receptík alebo nejaká dobre mienená rada.

Každý máme nejaké úchylky, aké sú tie vaše? :)

Klasický demikát je obyčajná chutná bryndzová polievka s cibuľou a paprikou. My sme si túto slovenskú stálicu navliekli do nového šatu, pričom suroviny ostávajú nezmenené. Akurát, že ju rozmixujeme na hladko, aby mala krásnu krémovú textúru, pridali sme zdravú žeruchu, jemne pikantné repné výhonky a ozdobili jedlými kvietkami. V tejto verzii určite nesklame aj ako slávnostnejšia polievočka.

Ideálne je, že máj už klope na dvere a čo je lepšie, než poctivá, jemná, chutná májová bryndza s maslovou príchuťou? Zožeňte ju a demikát sa vám odvďačí skvelou chuťou, ktorá vás pošteklí na jazyku :)

POTREBUJEME:



  • 2 polievkové lyžice bravčovej masti
  • 1 cibuľu
  • 2-3 čajové lyžičky sladkej papriky (vyskúšajte údenú a demikát naberie úplne iný rozmer)
  • 1kg zemiakov
  • 2 polievkové lyžice masla
  • soľ, korenie
  • crème fraîche
  • výhonky z repy
  • žeruchu
  • jedlé kvietky na ozdobu
POSTUP:

  • Na bravčovej masti si v hrnci orestujeme najemno nasekanú cibuľu. Pridáme papriku, premiešame a chvíľku zarestujeme, kým nám paprika nezačne voňať.
  • Pridáme ošúpané a na kocky nakrájané zemiaky, ktoré tiež ešte chvíľku orestujeme. Zalejeme vodou tak, aby boli všetky zemiaky ponorené.
  • Varíme od zovretia 15 minút. Odstavíme, prídáme bryndzu, pomiešame a ponorným mixérom vymixujeme do hladka. Ochutíme soľou a čiernym korením, ale pozor, bryndza je slaná dosť, tak so soľou opatrne.
  • Vmiešame ešte maslo a servírujeme. Dozdobíme lyžicou crème fraîche, žeruchou, repnými výhonkami a jedlými kvietkami.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Koľko ľudí nás videlo?

Používa službu Blogger.

Translate

© Maškrtníci, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena