"Je nádherné užiť si aspoň raz za deň jedlo s niekým, koho milujete!" (Julia Child)

streda 28. januára 2015

Artichauts au naturel



Dnes vám prinášam ďalší receptík od Julie Child! Tentoraz trošku vo vegetariánskom duchu. Sú to artičoky so Sauce Hollandaise alebo, ak chcete, tak s holandskou omáčkou. O tom, že boli vynikajúce, vám hneď napíšem. Ešte pred tým...

...dostala som od Rudka k foteniu špeci lampičku s denným svetlom! :) Odteraz by mohli byť moje fotky krajšie, chutnejšie a plastickejšie. Uvidíme, ešte sa s ňou len učím robiť, takže mi musíte dať chvíľu čas. Som z nej nadšená, úprimne dúfam, že fotky už budú len a len lepšie! Toľko k lampičke:)...

...a áno, dnes sme si dali výlet do Kútov. Kvôli kuchynskej váhe. Za osem eur. Omylom. Bolo to vlastne celé tak, že som na susedskej burze objavila v dražbe super kuchynskú váhu z 50-tych rokov. Moja myšlienka v hlave, že takú istú alebo prinajmenšom podobnú musela používať aj Julia Child v týchto rokoch, bola silnejšia ako ja a samozrejme o váhu,o ktorú nikto nemal poriadne záujem, som sa tam dobre že nepobila. Vydražená za osem eur. Chcela som ju, mám ju. Prišla mi správa, že je možný iba osobný odber a naivne som si myslela, že to bude v Bratislave. No a tak sme si spravili výlet do Kútov. Na Školskú ulicu... s nejakým trojciferným popisným číslom domu. Váhu som si prevzala a teším sa z nej ako malá. Za tých 64km tam a ďalších 64km späť tá váha musí stáť za to, aj keby som nechcela :D. A ponaučenie? Vždy pred tým, ako vyhrám nejakú aukciu (myslím, že toto bola prvá aj posledná), sa pozorne pozriem odkiaľ idem preberať. Pretože nabudúce sa mi už nechce tri hodiny po Kútoch hľadať výjazd na Holíč, školu pri hlavnej ulici, ktorá nevyzerala ako škola a po tme hľadať na ulici osobu, ktorá nosí v rukách kuchynskú váhu.

A poďme už k tým artičokom. Po úmornom hľadaní čerstvých artičokov v Bratislave mi ich doniesol Rudko zo skvelého Zelovocu na Dlhých Dieloch. Úplne som už zabudla, že tam je zelovoc a ešte k tomu aký! Majú tam asi všetko, na čo si zmyslíte! Cez všakovaké druhy zeleniny, voňavého ovocia, čerstvých byliniek a húb až po rôzne lahôdkové záležitosti. Myslím, že éra zelovocov je už bohužiaľ za nami. Málokde už dnes nájdeme obchodík s názvom Zelovoc. Všetky sú pochované pod návalom množstva ovocia a zeleniny v hypermarketoch. Škoda. V Tescu, Bille a dokonca ani v Lidli, kde ešte celkom rada nakupujem zeleninu, nerozvoniava tak krásne tá zelenina navôkol. Ona vlastne nerozvoniava skoro vôbec. Iba v bezprostrednej blízkosti. V Zelovococh sa mieša vôňa petržlenovej vňate, čerstvých byliniek a ovocia. Je to úplne iný zážitok z nakupovania. Nevravím, že v dnešnej dobe je na to čas každý deň, ale raz za čas je to veľmi príjemné. Keby som mala nejaký podobný zelovoc tu v Dúbravke, tak inde ani nechodím, ale mám pocit, že tu postupne všetky stánky zatvorili.



V každom prípade, artičoky mi Rudko doniesol krásne. Puky síce nemali celé zelené, tak zobral aj také, ktoré sú jemne fialové. Na chuti im to rozhodne neubralo. Teda neviem, ako majú chutiť artičoky, keďže teraz som ich jedla prvý krát, ale tieto boli výborné.

Artičoky sú vynikajúcou zeleninou, ktorá reguluje cholesterol v tele, zabraňuje žlčníkovým príhodám, žlčíkovým kameňom aj piesku (to kebyže viem pred pár rokmi) a chráni pečeň. Taktiež je veľmi prospešná aj ako života budič. O množstve obsiahnutého železa ani nehovorím. Takže všetci anemici, hor sa do artičokov!

Ako prví ich ochutnali Afričania, no časom sa rozšírili aj do Európy, kde si ju postupne obľúbili Gréci, Portugalci, či Španieli. Dnes je veľkým favoritom práve u Francúzov, ktorí ich jedia vraj tak často, ako my mrkvu, paradajky alebo inú bežnú zeleninu.

A čo hovorí Julia?

ARTIČOKY

Francúzske alebo klasické artičoky majú sezónu od októbra do júna. Apríl a máj sú mesiace, kedy je ich cena najpriaznivejšia.
Čerstvý artičok je ťažký a na tesno zatvorený s mäsitými listami peknej zelenej farby až ku končekom. Stonka je tiež čerstvá a zelená.
Keďže baby-artičoky nie sú zvyčajne v tejto krajine k dispozícii, tak všetky nasledujúce recepty sú postavené na veľkých 280-340g artičokoch, ktoré sú približne 11,5cm vysoké a ich priemer v najširšom bode je 10-11,5cm.



SERVÍROVANIE:

Horúce alebo studené varené artičoky sú podávané ako osobitný chod, aj ako predjedlo alebo namiesto šalátu. Veľa vinárov súhlasí, že k nim môže byť radšej servírovaná voda, než víno, pretože víno by zmenilo pri zelenine svoj charakter. Ak na tom ale trváte, tak servírujte silné, suché, vychladené biele víno ako Macon alebo vychladené a osobité ružové ako Tavel.


PRÍPRAVA NA VARENIE:

Ohýbaním odstráňte stonku na spodku artičoku, tak odtrhnete so stonkou aj všetky tvrdkavé a horké vlákna, ktoré siahajú až po jadro artičoku.
Zlomte všetky malé lístky na spodku artičoku. Orežte spodok artičoku nožom, aby ostal artičok pekne stáť.
Položte na jeden bok a odkrojte asi tri štvrtiny dĺžky od vrchu po stred artičoku. Nožnicami odstrihnite konce lístkov.


Umyte pod tečúcou studenou vodou. Citrónovou šťavou potrite všetky rezy artičoku. Vhoďte ich do misy so studenou vodou, ktorá obsahuje 1 polievkovú lyžicu octu na 1L vody. Kyslosť nám zabráni, aby artičoky stratili farbu.

ARTICHAUTS AU NATUREL

POTREBUJEME:

- veľký hrniec so 7-8L poriadne vrejúcej vody
- umytú jemnú gázu
- naberačku alebo dierkovanú lyžicu
- cedník

- 6 artičokov pripravených na varenie podľa predošlých inštrukcii
- 1,5 čajovej lyžičky soli na 1L vody

POSTUP:

- Vhoďte pripravené artičoky do vrejúcej osolenej vody. Aby sme zabránili strate farby, položte na vrch artičokov do hrnca jemnú gázu v dvoch vrstvách, budú krásne držať farbu.


- Priveďte vodu opäť k varu, tak rýchlo, ako sa dá a potom varte na miernom plameni nezakryté asi 35-45min.
- Artičoky sú hotové, keď sa lístky ľahko ťahajú von a vtedy, keď je spodok artičoku mäkký pri vpichnutí noža.
- Ihneď vyberte artičokyz hrnca naberačkou alebo dierkovanou lyžicou a nechajte ich poriadne odkvapkať v cedníku.
- Varené artičoky môžu byť podávané horúce, teplé alebo studené.



AKO JESŤ ARTIČOKY?

Ak ste nikdy pred tým artičoky nejedli, tak tu je návod:
Strhnite lístok a uchyťte koniec do vašich prstov. Namočte spodok lístku v rozpustenom masle alebo v jednej z odporúčaných omáčok. Potom vašimi zubami vycucajte mäkké vnútro. Keď ste už zjedli všetky lístky, môžte ísť k jadru,ktoré sa už konzumuje príborom hneď potom, ako odstránite fialové jadro a vlasové vlákna v strede.



OMÁČKY PRE HORÚCE A TEPLÉ ARTIČOKY:

Beurre fondu-melted butter
Beurre au Citron-lemon butter sauce
Sauce Hollandaise

OMÁČKY PRE STUDENÉ ARTIČOKY:

Vinaigrette-French dressing
Sauce Ravigote-vinaigrette
Sauce Moutarde
Sauce Alsacienne
Mayonnaise



Tak toľko k artičokom, dúfam, že aj napriek tomu, že u nás nie sú až tak veľmi rozšírené ako vo Francúzsku, ich vyskúšate zatiaľ aspoň v tejto jednoduchej varenej forme. Sú výborné a po dojedení zistíte, že vás aj zasýtili. Ideálne na pojedanie so spoločnosťou, keďže pri jednej stihnete rozobrať celý týždeň, pretože tých lístkov je požehnane :)


BON APPETIT!


Katka

PS: Spomínanú váhu budete mať možnosť určite vidiet niekedy na budúcich fotkách ;)

Prikladám ešte video Julie a Jacquea Pepina, kde čarujú s artičokmi :)



0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Koľko ľudí nás videlo?

Používa službu Blogger.

Translate

© Maškrtníci, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena