"Je nádherné užiť si aspoň raz za deň jedlo s niekým, koho milujete!" (Julia Child)

streda 24. júna 2015

Bravčové karé v pórovej kruste s duseným hráškom

Dnešný recept je nápad na víkednový obed alebo sýtejšiu večeru. Nič zložité, obyčajné karé v zaujímavej krustičke z póru, syra a dijonskej horčice. A keďže je sezóna hrášku, tak s duseným hráškom s hlávkovým šalátom a cibuľkou.



Ako na to?

BRAVČOVÉ KARÉ V PÓROVEJ KRUSTE

POTREBUJEME:

  • 1,5kg bravčového karé
  • soľ, korenie
  • 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 1 pór
  • 2 strúčiky censaku
  • 60g parmezánu
  • 1 vetvička rozmarínu
  • 2 polievkové lyžice dijonskej horčie
POSTUP:









  • Rozohrejem rúru na 190°C.
  • Karé potriem olejom a osolím, okorením.
  • Rozpálim panvicu a zo všetkých strán karé sprudka opečiem, aby sa zatiahlo.
  • Keď sa tak stane, nechám mäso chvíľu oddýchnuť a zatiaľ sa pustím do pórku.
  • Na masle si orestujem na kolieska nakrájaný pór a restujem domäkka a osolím.
  • Prepasírujem cesnak a pridám ho k pórku a restujem. Odstavím z platne.
  • Vmiešam strúhaný parmezán a nasekaný rozmarín, osolím a okorením.
  • Opečené mäso potriem horčicou a posypem pórovou zmesou. 
  • Vložím do rúry a pečiem hodinu a pol, ak treba, tak viac..
  • Keď je hotovo, tak vyberiem a nechám 10 minút oddychovať zakryté.
DUSENÝ HRÁŠOK S HLÁVKOVÝM ŠALÁTOM A CIBUĽOU 

POTREBUJEM:

  • 8 polievkových lyžíc masla
  • 1dcl vody
  • 1 a pol polievkovej lyžice lryštálového cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • štipka čierneho korenia čerstvo namletého
  • 1350g čerstvého vylúpaného hrášku
  • bouquet garni z 8 vetvičiek petržlenovej vňate
  • 12 bielych častí jarných cibuliek veľkosti asi 2 a pol cm a 5 min povarené v osolenej vriacej vode
POSTUP:






  • Z hlávkového šalátu odstránim zvädnuté a škaredé listy a dôkladne ho umyjem, ale dávam pozor, aby sa nerozpadol.
  • Umytý a odkvapkaný šalát nakrájam na štvrte, ktoré zviažem povrázkom tak, aby sa mi štvrte behom varenia nerozpadli a aby si uchovali svoj tvar.
  • Do hrnca s objemom aspoň 3 litre nalejem deci vody s vložím 6 polievkových lyžíc masla, všetko korenie a privediem čo najrýchlejšie na silnom plameni k varu. 
  • Potom pridám hrášok  a dobre ho premiešam, ale tak, aby sa nepopučil. Do stredu vložíme bouquet garni a štvrte šalátu a všetko zalejem vodou.
  • Cibuľky naukladám medzi štvrte.
  • Hrniec prikryjem a hrášok privediem rýchlo k varu a potom stiahnem na meirny plameň a varím 20-30 minút.
  • Občas premiešam.
  • Kaď je hrášok hotový, tak ešte dochutím.
  • Ak zostala tekutina, tak scedím a vyberiem bouquet garni. Štvrte šalátu rozviažem.
  • Do hrnca vhodím dve polievkové lyžice masla a všetko v ňom obalím.
A je hotovo, stará klasika a s menšou obmenou :)

BON APPETIT

Katka

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Koľko ľudí nás videlo?

Používa službu Blogger.

Translate

© Maškrtníci, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena