"Je nádherné užiť si aspoň raz za deň jedlo s niekým, koho milujete!" (Julia Child)

nedeľa 9. augusta 2015

Spaghetti s mäsovými guličkami

Dnes mám pre vás pripravený totálne jednoduchý recept, ktorý poteší nielen vás, ale aj deti :) Spaghetti poznáme na veľa spôsobov a toto je jeden z tých jednoduchých, ale chutných. Tentokrát som pripravila mäsové guličky jemne pikantné a s čerstvým rozmarínom. Ak však doma budete mať aj mladších jedákov alebo proste len neholdujete pikantoš veciam, tak kľudne chilli papričku vynechajte, môžete ju nahradiť napríklad kápiou, tá dodá mäsu opäť inú zvláštnu chuť.



Guličky vyzerajú efektne a do ich prípravy môžete kľudne zapojiť aj deti, myslím si, že neodmietnu. :)

POTREBUJEME:

Na guličky

  • 500g mletého hovädzieho mäsa
  • 120g nastrúhaného parmezánu
  • 1 čajová lyžička sušeného oregána
  • 1/2 čajovej lyžičky drvenej rasce
  • za hrsť strúhanky
  • 1 vajce
  • soľ, korenie
  • 1 nasekaná chilli paprička alebo množstvo podľa chuti
  • 1 polievková lyžica najemno nasekaného čerstvého rozmarínu
  • olivový olej
Na omáčku

  • 5 väčších oblanšírovaných a z kože stiahnutých, na kúsky nakrájaných paradajok
  • 400g paradajkového pretlaku
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 1 čajová lyžička tymiánu
  • hrsť nasekanej čerstvej bazalky 
  • 2 čajové lyžičky sušeného oregána
  • 2 bobkové listy
  • syr mozzarella nakrájaný na plátky
  • strúhaný parmezán na posypanie



POSTUP:

  • V mise si zmiešame mäso, strúhanku, vajce, parmezán, oregáno, rascu, chilli papričku, čerstvý rozmarín a podľa chuti soľ, korenie. Všetko dôkladne zmiešame, kým nezískame kompaktnú hmotu.
  • Navlhčenými rukami vytvarujeme guličky veľkosti asi ping-pongovej loptičky, možno trošku menšie.
  • Na panvicu nalejeme trochu olivového oleja a na ňom poopekáme guličky zo všetkých strán na miernom ohni, kým nie sú krásne zlato hnedé.
  • Následne guličky povyberáme a zatiaľ odložíme na nejaký tanier, budeme ich potrebovať o chvíľu.
  • Zatiaľ využijeme olej v panvici, ktorý ostal po opekani. Vhodíme doňho najemno nasekanú cibuľu a chvíľu na to cesnak, prihodíme 2 bobkové listy a chvíľu restujeme, ale cibuľa ani cesnak nesmú zhnednúť.
  • Ďalej pridávame paradajky, paradajkový pretlak, tymián, bazalku a oregáno a varíme asi 10 minúť.
  • Necháme zmes prebublávať a vareškou zoškrabujeme omáčku zo stien panvice.
  • Ak sa nám zdá omáčka kyslá, kľudne ju doslaďte, v tomto prípade mne sa hodilo 1 a pol čajovej lyžičky cukru. Ak sa vám zdá moc sladké, okyslite to balzamikom. Osolíme, okoreníme.
  • Omáčku prelejeme do zapekacej misy, do omáčky vložíme guličky, na ktoré poukladáme plátky mozzarelly a všetko ešte jemne posypeme strúhaným parmezánom a dáme do rúry asi na 15-20 minút zapiecť pri 200°C.
  • Zatiaľ si uvaríme cetoviny, aby boli al dente.
  • No a už iba podávame:)

A je to hotovo, ako som hovorila, je to hračka, s ktorou vám isto radi pomôžu aj detváky :)

BON APPETIT

Katka

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Koľko ľudí nás videlo?

Používa službu Blogger.

Translate

© Maškrtníci, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena