Guličky vyzerajú efektne a do ich prípravy môžete kľudne zapojiť aj deti, myslím si, že neodmietnu. :)
POTREBUJEME:
Na guličky
- 500g mletého hovädzieho mäsa
- 120g nastrúhaného parmezánu
- 1 čajová lyžička sušeného oregána
- 1/2 čajovej lyžičky drvenej rasce
- za hrsť strúhanky
- 1 vajce
- soľ, korenie
- 1 nasekaná chilli paprička alebo množstvo podľa chuti
- 1 polievková lyžica najemno nasekaného čerstvého rozmarínu
- olivový olej
- 5 väčších oblanšírovaných a z kože stiahnutých, na kúsky nakrájaných paradajok
- 400g paradajkového pretlaku
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 čajová lyžička tymiánu
- hrsť nasekanej čerstvej bazalky
- 2 čajové lyžičky sušeného oregána
- 2 bobkové listy
- syr mozzarella nakrájaný na plátky
- strúhaný parmezán na posypanie
POSTUP:
- V mise si zmiešame mäso, strúhanku, vajce, parmezán, oregáno, rascu, chilli papričku, čerstvý rozmarín a podľa chuti soľ, korenie. Všetko dôkladne zmiešame, kým nezískame kompaktnú hmotu.
- Navlhčenými rukami vytvarujeme guličky veľkosti asi ping-pongovej loptičky, možno trošku menšie.
- Na panvicu nalejeme trochu olivového oleja a na ňom poopekáme guličky zo všetkých strán na miernom ohni, kým nie sú krásne zlato hnedé.
- Následne guličky povyberáme a zatiaľ odložíme na nejaký tanier, budeme ich potrebovať o chvíľu.
- Zatiaľ využijeme olej v panvici, ktorý ostal po opekani. Vhodíme doňho najemno nasekanú cibuľu a chvíľu na to cesnak, prihodíme 2 bobkové listy a chvíľu restujeme, ale cibuľa ani cesnak nesmú zhnednúť.
- Ďalej pridávame paradajky, paradajkový pretlak, tymián, bazalku a oregáno a varíme asi 10 minúť.
- Necháme zmes prebublávať a vareškou zoškrabujeme omáčku zo stien panvice.
- Ak sa nám zdá omáčka kyslá, kľudne ju doslaďte, v tomto prípade mne sa hodilo 1 a pol čajovej lyžičky cukru. Ak sa vám zdá moc sladké, okyslite to balzamikom. Osolíme, okoreníme.
- Omáčku prelejeme do zapekacej misy, do omáčky vložíme guličky, na ktoré poukladáme plátky mozzarelly a všetko ešte jemne posypeme strúhaným parmezánom a dáme do rúry asi na 15-20 minút zapiecť pri 200°C.
- Zatiaľ si uvaríme cetoviny, aby boli al dente.
- No a už iba podávame:)
A je to hotovo, ako som hovorila, je to hračka, s ktorou vám isto radi pomôžu aj detváky :)
BON APPETIT
Katka
0 komentárov:
Zverejnenie komentára