"Je nádherné užiť si aspoň raz za deň jedlo s niekým, koho milujete!" (Julia Child)

pondelok 3. augusta 2015

Homemade sushi

Poznám dva typy ľudí. Tí, čo sushi milujú alebo ho nenávidia. Dnešný recept je pre tých prvých.



Práve dnes ho pridávam preto, lebo nie v každom meste môžete zohnať veci na výrobu domáceho sushi. No myslím si, že Lidl je v každom väčšom meste určite a dneškom za začal ázijský týždeň, kde si môžte zakúpiť okrem iného aj veci na výrobu sushi. Takže, určite si prídu na svoje aj tí, ktorí by si radi spravili sushi doma.




Dnes som sa rozhodla iba pre dva druhy, tie najjednoduchšie a to maki a nigiri. Nabúdúce, si spravíme iné typy sushi.

Sushi je asi najznámejšie japonské jedlo, avšak korene má v Číne. Vedeli ste o tom, že kedysi sa ryža sushi vyhadzovala a jedla sa len ryba? V tom čase sa ryba ryžou iba konzervovala, no keď sa do ryže začal pridávať aj ocot, konzumovala sa aj tá.

Je to totálne ideálne jedlo na leto. Žiadne dlhé vyvárania, ani vypekania, že by z vás stekal pot. Príjemným bonusom je to, že sushi je diétne. :)

ČO POTREBUJEME?

  • 1 veľká čerstvá fileta lososa, stiahnutá z kože cca 300g
  • 1 zrelé avokádo
  • krabie tyčinky
  • 5 plátkov morskej riasy nori (ak majú riasy označenie yakinori, ešte ich zopár sekúnd v kuchynských kliešťoch opečte nad ohňom, aby boli chrumkavé)
  • ryžový ocot
  • 600g sushi ryže
  • wasabi
  • nakladaný zázvor
  • sójová omáčka
AKO NA TO?

  • Ako prvé si začnite pripravovať ryžu. Na 100g ryže treba 150ml vody, ak nie je na obale napísané inak. Ako prvé ryžu poriadne vyumývame, kým voda nebude číra. Potom podľa gramáže ryže namerajte vodu a na polhodinu do nej ryžu vložte. 
  • Vodu s ryžou privedieme k varu, prikryjeme a varíme asi 15 minút na slabom ohni. 
  • Ďalších 15 minút ju necháme odstáť. Necháme ju vychladnúť.
  • V menšom kastróliku si zmiešame štyri polievkové lyžice ryžového octu a 4 polievkové lyžice cukru a varíme a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Taktiež necháme vychladnúť.
  • Vychladenú ryžu preložte do drevenej misky a pokvapkajte ju vychladeným octovým nálevom.
  • Ryžu dôkladne premiešajte varechou. Keď je úplne chladná, môžete ju začať používať. Ak ju nebudete používať hneď prikryte ju vlhkou utierkou, aby si zachovala vlhkosť.
  • Na stôl rozložíme bambusovú podložku a položíme na ňu jeden plátok riasy lesklou stranou dolu. Vedľa si položte misku s vodou a kvapkou ryžového octu a namočte si v nej ruky a v ruke si vytvarujte šišku z ryže, aby sa vám zmestila do ruky, to ej také primerané množstvo. 
  • Na riasu nanesieme šišku ryže a dostredu ryže pás wasabi (to je ale na vás, ja som wasabi v sushi vynechala a podávala som ho iba ako "prílohu"), na wasabi položte pás čerstvej ryby asi 1 cm hrubý.
  • Riasu zvinieme pomocou bambusovej pdoložky a to tak, že na kratšej strane podložku aj s riasou nadvihneme a urobíme valček okolo ryby. Opatrne pritlačíme, aby sa riasa vyformovala, vrchnú časť podložky nadvihneme a posunieme a takto vytvarujeme celú rolku. Nalhčeným prstom prejdeme po vrchnom okraji rolky a riasu takto prilepíme.
  • Navlhčite šéfkuchársky nôž tak, že kvapku necháte stiecť po celej čepeli, aby sa vám ryža nelepila a postupne rozkrájame na  6 alebo 8 kúskov. Záleží, či robíte maki alebo futumaki. Prvý rez je v strede a potom polovice ešte raz na polovice, poprípade na tretiny.
  • Pri nigiri si namočte ruku do vody s octom, zoberte si primerané množstvo ryže, vytvarujte ho do šulčeka a spodok a vrch jemne zarovnajte, aby pekne stála. Zoberte buď plátok lososa, krabiu tyčinku alebo avokádo, prilepte troškou wasabi a krabiu tyčinku ešte upevnite kúskom riasy. 
No a je to hotovo!

Nabudúce si spravíme ďalšie typy sushi. Dúfam, že si pochutnáte :)

Taste paličky alebo len tak rukami a dobrú chuť!

Katka

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Koľko ľudí nás videlo?

Používa službu Blogger.

Translate

© Maškrtníci, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena