"Je nádherné užiť si aspoň raz za deň jedlo s niekým, koho milujete!" (Julia Child)

piatok 10. februára 2017

Fašiangové šišky recept

Šišky, pampúšiky, vdolky... každý máme ten svoj názov pre ne, avšak myslím si, že na jednom sa zhodneme všetci. Že sú úžasné! A tieto podľa Babilona obvzlášť. Recept z roku 1870 :):) Na povrchu krásne chrumkavé a vnútri mäkkučké a rozplývajúce sa na jazyku :) Cukrím síce ako macocha z Perinbaby, ale nám to nevadí :):)



ešte pridám informácie ohľadom starých mier:
1 funt = 590g
1 žajdlík = 416ml
Pražené pampúšky (šišky)
Na šišky je potrebná dobre vyschnutá fajná múka; jedon funt tejto múky vo vajdlingu na teplo odložiť a do prostriedku jamku urobiť. Žajdlík sladkej smotánky v hrnčoku nechať zletnieť, do nej dať osem žĺtkov, za dve lyžice dobrých kvasníc, toľko tlčeného cukru a potrebnú mieru soli. Všetko rozhabarkovať, cez sitko do múky precediť, varechou zmiešať a dohora vybíjať, aby cesto nebolo ani veľmi tuhé, ani slabé. Keď cesto od varechy odstáva, pridajú sa štyri lyžice rozpusteného letného masla a cesto sa tak dlho od jedného boku misy na druhý dohora vybíja, kým cesto nezažije maslo. Potom cesto povrchu múkou posypať, teplou šatou zakryť a na teplo odložiť, aby kyslo.
Keď je cesto vpoly vykysnuté, dá sa v celom kuse na pomúčenú tablu, vrch cesta sa múkou posype, dlaňou na pol malého prsta zľahka roztľapká a treba pozor dať, aby cesto odspodku na tablu nepriliplo. Polovica cesta sa poznačí okrúhlym dlabadlom, do prostriedka sa dá kúsok šípkového alebo marhuľového lekváru, to sa dlabadlom vyreže a prikryje sa práve takým veľkým vydlabaným prázdnym cestom, okolo krajov sa prstami potlačí a menším dlabadlom vykrojí. Na plech sa servítka rozostrie, pomúči a šišky sa na ňu kladú na pol druha prsta jedna od druhej. Druhou servítkou sa zakryje a na teple nechá stáť, aby kyslo.
V rajnici so širokým dnom sa nechá pol druha funta bravčovej masti nie na veľmi horúco rozpáliť, pri dávaní šišiek do masti sa ich prostriedok trochu prstom potlačí a rajnica sa zakryje. Po upečení jedného boku šišky obrátiť — pričom sa nemusia zakryť — z masti sa nechajú odtiecť, na papier sa povyberajú a cukrom posypú. Servítku na misu zložiť, na ňu šišky dovysoka naklásť a horúce dať na stôl. Koľko ráz sa šišky z masti vyberú, treba masť vždy nechať rozpáliť, aby nasledujúce šišky neprišli do chladnej masti, ináčej sa masť len pení a pampúšky sa zle vypečú.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Koľko ľudí nás videlo?

Používa službu Blogger.

Translate

© Maškrtníci, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena