Šišky, pampúšiky, vdolky... každý máme ten svoj názov pre ne, avšak myslím si, že na jednom sa zhodneme všetci. Že sú úžasné! A tieto podľa Babilona obvzlášť. Recept z roku 1870 :):) Na povrchu krásne chrumkavé a vnútri mäkkučké a rozplývajúce sa na jazyku :) Cukrím síce ako macocha z Perinbaby, ale nám to nevadí :):)
ešte pridám informácie ohľadom starých mier:
1 funt = 590g
1 žajdlík = 416ml
1 funt = 590g
1 žajdlík = 416ml
Pražené pampúšky (šišky)
Na šišky je potrebná dobre vyschnutá fajná múka; jedon funt tejto múky vo vajdlingu na teplo odložiť a do prostriedku jamku urobiť. Žajdlík sladkej smotánky v hrnčoku nechať zletnieť, do nej dať osem žĺtkov, za dve lyžice dobrých kvasníc, toľko tlčeného cukru a potrebnú mieru soli. Všetko rozhabarkovať, cez sitko do múky precediť, varechou zmiešať a dohora vybíjať, aby cesto nebolo ani veľmi tuhé, ani slabé. Keď cesto od varechy odstáva, pridajú sa štyri lyžice rozpusteného letného masla a cesto sa tak dlho od jedného boku misy na druhý dohora vybíja, kým cesto nezažije maslo. Potom cesto povrchu múkou posypať, teplou šatou zakryť a na teplo odložiť, aby kyslo.
Keď je cesto vpoly vykysnuté, dá sa v celom kuse na pomúčenú tablu, vrch cesta sa múkou posype, dlaňou na pol malého prsta zľahka roztľapká a treba pozor dať, aby cesto odspodku na tablu nepriliplo. Polovica cesta sa poznačí okrúhlym dlabadlom, do prostriedka sa dá kúsok šípkového alebo marhuľového lekváru, to sa dlabadlom vyreže a prikryje sa práve takým veľkým vydlabaným prázdnym cestom, okolo krajov sa prstami potlačí a menším dlabadlom vykrojí. Na plech sa servítka rozostrie, pomúči a šišky sa na ňu kladú na pol druha prsta jedna od druhej. Druhou servítkou sa zakryje a na teple nechá stáť, aby kyslo.
V rajnici so širokým dnom sa nechá pol druha funta bravčovej masti nie na veľmi horúco rozpáliť, pri dávaní šišiek do masti sa ich prostriedok trochu prstom potlačí a rajnica sa zakryje. Po upečení jedného boku šišky obrátiť — pričom sa nemusia zakryť — z masti sa nechajú odtiecť, na papier sa povyberajú a cukrom posypú. Servítku na misu zložiť, na ňu šišky dovysoka naklásť a horúce dať na stôl. Koľko ráz sa šišky z masti vyberú, treba masť vždy nechať rozpáliť, aby nasledujúce šišky neprišli do chladnej masti, ináčej sa masť len pení a pampúšky sa zle vypečú.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára