"Je nádherné užiť si aspoň raz za deň jedlo s niekým, koho milujete!" (Julia Child)

štvrtok 12. februára 2015

Crème plombières pralinée

Po menšej pauzičke od receptov sa opäť hlásim v plnej sile!:) Pár dní sme si museli dať pauzu, pretože po menšej nehode v kuchyni sme boli indisponovaní.



Dokumentáciu z višňovo tvarohového koláčika som nedala na blog, pretože moja zrkadlovka nešťastnou náhodou padla do koláča. Potom bola v servise na čistení a teraz fičí ako nová :)
Samozrejme, ak by ste niekto náhodou chceli ten recept, tak rada pošlem.

V pondelok mi už konečne došla vysnívaná kniha od Julie Child tentokrát po česky: Umění francouzské kuchyně (Mastering the Art of French Cooking). Teraz s ňou už aj zaspávam :)

Tento týždeň som pripravila Crème plombières pralinée, čo je v podstate chladený dezert s mandľami v karameli. Odporúčam vám ho vyskúšať! Prečo? Jednoducho preto, že je absolútne jednoduchý a absolútne úžasný. Je to niečo ako CREME PATISSIERE akurát s tými mandľami. Koniec koncov myslím, že fotografie hovoria za všetko ;)




CREME PLOMBIERE PRALINEE

Krém s mandľami v karameli-studený dezert

Crème plombières pralinée je krémová náplň, do ktorej primiešame vyšľahaný bielok a k dochuteniu pridáme mandle v karameli alebo čerstvé ovocie. Môžete ho použiť ako polevu na podlhovasté piškóty alebo na piškótový korpus, ktorý následne vychladíme. Príprava krému je rýchla a výsledkom je prekvapivo lákavý dezert.

Pre 6 osôb

POTREBUJEME:

- servírovacia misa s objemom približne 2L (asi 10cm hlboká), prípadne 6 dezertných pohárikov

- 6 kúskov suchých a tvrdých podlhovastých piškótov (asi 3cm dlhých a 1 cm širokých)
- 2 polievkové lyžice rumu zmiešané s 2 polievkovými lyžicami kávy
- 4 žĺtky
- 1/3 hrnčeka (cca 75g) kryštálového cukru
- 3 polievkové lyžice múky
- 2,5 hrnčeka (cca 550ml) vriaceho mlieka
- 1 polievková lyžica vanilkového extraktu alebo 2 čajové lyžičky vanilky a 3 polievkové lyžice rumu
- 1 polievková lyžica masla
- 4 bielky
- štipka soli
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 3 lyžice mandlí v karameli (pralin) alebo drvených makaróniek



POSTUP:

- Ak nemáme k dispozícii tvrdé a suché podlhovasté piškóty, môžeme ich ľahko usušiť v rúre vyhriatej na 90°C. Akonáhle sú pripravené k ďalšiemu použitiu, naskladáme ich do servírovacej misy alebo ich po jednom vložíme do dezertných pohárikov a povkapkáme rumom s kávou.

- Ďalej postupujeme podľa receptu na Creme patissiere, ktorý sme predstavili na strane 749 a to takto: vyšľaháme žĺtky s cukrom - zmes by mala získať svetlo žltú farbu a na povrchu by sa po odkvapnutí mala tvoriť tenká stužka - a primiešame do nej múku. Veľmi opatrne, skoro po kvapkách primiešame vriace mlieko. Zmes nalejeme do čistého kastrólika a za neustáleho miešania drôtenou metličkou ju asi 2 minúty povaríme na miernom plameni. Odstavíme ju a opäť veľmi pomaly a opatrne pridáme vanilku alebo rum a potom maslo.



- Vyšľaháme bielky so soľou - zmes by mala byť tak hustá, aby držala tvar. Keď sme s jej konzistenciou spokojní, prisypeme kryštálový cukor a pokračujeme v šľahaní tak dlho, pokým sa na povrchu nezačnú tvoriť pevné vlnky. Bielkovu penu a mandle v karameli (pralin) alebo makarónky pridáme do ešte horúceho creme patissiere.

- Krém lyžicou vložíme do servírovacej misy alebo do dezertných pohárikov a necháme ho 2-3 hodiny stuhnúť (alebo do chvíle, keď ho budeme chcieť servírovať). Tesne pred podávaním ho ozdobíme mandľami v karameli aleborozdrvenými makarónkami.



A keďže súčasťou tohto receptu sú aj mandle v karameli (pralins), tak pridávam recept aj na ne :)

PRALIN

Túto mimoriadne chutnú ingerdienciu si môžme veľmi rýchlo pripraviť a navyše sa dá celé týždne skladovať v pohári s viečkom. Mandle v karameli dobre poslúžia pri príprave dezertov a sladkých omáčiek, užasne vyzerajú aj na tortách s polevou. Vo Francúzsku sa namiesto mandlí často používajú aj lieskové oriešky, poprípade zmes mandlí a lieskových orieškov.

na 1 hrnček

POTREBUJEME:

- 1/2 hrnčeka (cca 114g) krájaných alebo drtených mandlí
- 1/2 hrnčeka (cca 114g) kryštálového cukru
- 2 lyžice vody
- naolejovaná mramorová doska alebo veľký plech na pečenie

POSTUP:

- Mandle opražíme v rúre vyhriatej na 175 °C
- V malej nádobke alebo panvičke povaríme vodu s cukrom a počkáme, kým cukor skaramelizuje. Akonáhle sme s konzistenciou a farbou spokojní, okamžite doňho pridáme pražené mandle. Zmes privedieme skoro k varu a potom mandle s karamelom nasypeme na mramorovú dosku alebo plech na pečenie. Keď sa mandle vychladia - zvačajne to netrvá viac ako 10 minút - zlepené časti rozlámeme na kúsky. Ďalej ich môžme rozekať v elektrickom mixéri, poprípade ich roztĺcť na prášok v mažiariku. Ďalšou možnosťou je pomlieť ich v mlynčeku na mäso.

BON APPETIT!


Skúste, ja som robila na piškótoch (ladyfingers) z Lidla, ale nabudúce uvidíme, môže to byť zaujímavé ako aj náhrada vanilkového klasického pudingu na dukátových buchtičkách. Potom by som ich už možno aj zjedla :)

Katka





0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Koľko ľudí nás videlo?

Používa službu Blogger.

Translate

© Maškrtníci, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena