"Je nádherné užiť si aspoň raz za deň jedlo s niekým, koho milujete!" (Julia Child)

pondelok 16. februára 2015

Jemná Potage velouté aux champignons!

Niekedy nemáte chuť na obrovské načačkané jedlá. Niekedy máte proste chuť na niečo jednoduché, ale niečo, čo zasýti.


 A presne tento prípad je Potage velouté aux champignons od Julie Child. Ja som ju síce varila v nedeľu, takže som musela obehať tri obchody, aby som dostala šampiňóny, ale nakoniec sa pošťastilo a tento až nechutne jednoduchý recept, teraz prinášam aj vám.

Polievka je lahodná a jemne krémová. Pol hodinka prípravy aj varenia dokopy a je hotovo! :)
Na tieto dni je ako stvorená. Veď posúďte sami.




Potage velouté aux champignons

Vynikajúci recept na veľmi dobrú výraznú šampiňónovú polievku, ktorá sa hodí aj na slávnostný stôl, aj ako hlavný chod na nedeľnú večeru.



Pre 6 až 8 osôb

POTREBUJEME:

- ťažký smaltovaný hrniec so silným dnom a objemom približne dva a pol litra
- smaltoavný hrniec
- približne trojlitrová misa
- drôtená metlička
- vareška alebo drevená stierka

- 1/4 hrnčeka nasekanej cibule
- 3+2 polievkové lyžice masla
- 3 polievkové lyžice múky
- 6 hrnčekov vriaceho svetlého vývaru alebo kuracieho vývaru (taktiež môžete použiť aj kupovaný vývar)
- 2 vetvičky petržlenovej vňate
- 1/3 bobkového listu
- 1/8 lyžičky tymiánu
- soľ a korenie podľa chuti
- 400 až 450g nasekaných nožičiek šampiňónov
- 400 až 450g šampiňónových klobúčikov nakrájaných na tenko
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 1 čajová lyžička citrónove šťavy
- 2 žĺtky
- 1/2 až 3/4 hrnčeka smotany na šľahanie
- 1 až 3 polievkové lyžice zmäknutého masla

Voliteľné: 
- 6-8 olúpaných vrubkovaných (nožom vykrajovaných) šampiňónov, ktoré orestujeme na masle s troškou citrónovej šťavy
- 2 alebo 3 polievkové lyžice trebuľky alebo petržlenovej vňate nasekaných najemno


POSTUP:

- Cibuľu pomaly opražíme na masle (približne 8-10 minút) - mala by byť mäkká, ale nesmie zhnednúť.

- Pridáme múku a za stáleho miešania ju tri minúty zahrievame - cibuľka ani múka nesmú zhnednúť.

- Cibuľku odstavíme z plameňa, pridáme do nej horúci vývar a zmes dôkladne rozmiešame, aby v nej nezostali hrudky z múky. Podľa potreby dochutíme. Následne do zmesi vysypeme nožičky od šampiňónov a znovu všetko premiešame. Asi 20 minút varíme zakryté na miernom plameni (hrniec by nemal byť úplne zakrytý) a občas polievku premiešame. Polievku scedíme a zo šampiňónov poriadne vytlačíme čo najviac šťavy. Potom polievku nalejeme späť do hrnca.



- V samostatnom hrnci si rozpustíme maslo. Akonáhle sa na povrchu objaví pena, pridáme nakrájané hlavičky šampiňónov, soľ a citrónovú šťavu. Hrniec zatvoríme a dusíme na miernom ohni asi 5 minút.

- Huby aj so šťavou nalejeme do precedeného základu a necháme asi 10 minút na miernom plameni variť.
(*) Ak nechcete polievku servírovať hneď, môžte ju nezakrytú odstaviť a primiešať do nej lyžicu mlieka alebo smotany. Kým pristúpite k ďalšiemu kroku, polievku na miernom ohni zahrejte - nemalo by to trvať dlhšie ako 2-3 minúty



- Žĺtka nalejeme do misy a spolu so smotanou ich metličkou vyšľaháme. Potom postupne po lyžiciach pridávam horúcu polievku - najprv asi jeden hrnček a po dôkladnom zamiešaní postupne zvyšok. Podľa potreby dochutíme. Polievku prelejeme späť do hrnca a asi minútu alebo dve pomaly - za stáleho miešania - zohrievame na miernom plameni, aby sa žĺtka vstrebali. Polievka ale v žiadnom prípade nesmie začať vrieť!

- Odstavte polievku z plameňa a po lyžiciach do nej opatrne vmiešajte maslo. Prelejeme polievku do misy alebo do tanierov (alebo misiek) a podľa vlastnej fantázie ozdobte vykrajovanými šampiňónmi a bylinkami.

BON APPETIT!



Dúfam, že vám bude chutiť. Ale nevidím dôvod, prečo by nemala. :)

Katka

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Koľko ľudí nás videlo?

Používa službu Blogger.

Translate

© Maškrtníci, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena