"Je nádherné užiť si aspoň raz za deň jedlo s niekým, koho milujete!" (Julia Child)

pondelok 2. februára 2015

Šťavnaté Champignons à la Grecque od Julie Child!

Rozhodla som sa dnes ešte pokračovať v ľahších jedlách, aby sme sa trošku prečistili. :) Pripravila som Šampiňóny na grécky spôsob. Tento lahodný pokrm obsahuje dosť olivového oleja, ale veď práve  ten je tak typický pre Grékov. Pôvodone som dnes nechcela ani variť, ale keď sme už šli s krpčekom od doktorky (už sme konečne zaočkovaní) a bolo ozaj pekne, tak som zbehli rovno nakúpiť.



Čerstvý fenikel, zeler, tymián a ďalšie samé výborné veci.

Recept je stručný a krátky, taktiež aj doba prípravy, preto by som aj ja dnes mala byť stručná a krátka a nevypisovať tu litánie. Tie budú inokedy :)

STUDENÁ KUCHYŇA

Studená kuchyňa sa skladá zo šalátov, aspikov, formovanej peny, paštét a teriniek. Podaktoré zo spomenutých môžu byť podávané ako prvý chod večere alebo aj hlavným chodom letného menu. Taktiež môžu obohatiť množstvo jedla na švédskych stoloch.



STUDENÁ ZELENINA

Légumes à la Grecque alebo zelenina po grécky je osviežujúcim nápadom kedykoľvek počas roka. Je jemne varená vo voňavom court bouillon z vody, olivového oleja, byliniek a korenia. Po tom, čo je zelenina poukladaná do servírovacej misy, tak court bouillo je zredukovaný tak, aby sa zvýraznila jeho chuť a prelejeme ním zeleninu. Keď je zelenina studená, servírujte ako predjedlo alebo skombinujte s inou zeleninou a vytvorte šalát.

COURT BOUILLON



(The aromatic broth)
Na pol kila (cca 4 hrnčeky) zeleniny

POTREBUJEME:                  1 hrnček = 0,25l 

- 2 hrnčeky vody
- 6 polievkových lyžíc olivového oleja
- 1/3 hrnčeka citrónovej šťavy
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 2 polievkové lyžice nasekanej šalotky alebo zelenej cibule
- nasledujúce ingrediencie sú zviazané v jemnej gáze
  - 6 vetvičiek petržlenovej vňate obsahujúc korienky, ak je to možné
  - 1 malé steblo zeleru s lístkami alebo 1/8 čajovej lyžičky zelerových semienok
  - 1 vetvička čerstvého feniklu alebo 1/8 čajovej lyžičky feniklových semien
  - 1 vetvička čerstvého tymiánu alebo 1/8 čajovej lyžičky sušeného
  - 12 guľôčiek korenia
  - 6 semienok koriandru



POSTUP:

- Vložte všetky ingrediencie na ľavú stranu do kastrólika a zatvorené varte asi 10 minút.

CHAMPIGNONS A LA GRECQUE




POTREBUJEME:

- dierkovanú lyžicu
- servírovaciu nádobu

- 0,5kg čerstvých šampiňónov, ak je možné, tak vo veľkosti gombíkov
- 2,5 hrnčeka vriaceho court bouillon
- soľ, korenie
- 2-3 polievkové lyžíc nasekanej petržlenovej vňate alebo bylinková zmes



POSTUP:

- Očistite a umyte šampiňóny. Ak sú malé, nechajte v celku, väčšie rozštvrťte. Pridajte ich do vriaceho court bouillon a prelievajte ich tekutinou, aby sa ponorili. Prikryte a povarte 10 minút.
- Vyberte šampiňóny z kastróliku a naaranžujte ich do servírovacej nádoby. Rýchlo zredukujte court bouillon asi na 1/3 hrnčeka. Ochuťte a prelejte ním šampiňóny.



*Keď chcete studené, tak prikrate šampiňóny a zachladené vydržia 2-3

- Pred podávaním ozdobte bylinkami.

Keďže my sme si to dali ako ľahkú večeru, tak som k tomu už len opiekla bagetku, pokvapkala olivovým olejom, jemne nakorenila a dobrota bola na svete!

BON APPETIT!


Katka


0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Koľko ľudí nás videlo?

Používa službu Blogger.

Translate

© Maškrtníci, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena