Čerstvý fenikel, zeler, tymián a ďalšie samé výborné veci.
Recept je stručný a krátky, taktiež aj doba prípravy, preto by som aj ja dnes mala byť stručná a krátka a nevypisovať tu litánie. Tie budú inokedy :)
STUDENÁ KUCHYŇA
Studená kuchyňa sa skladá zo šalátov, aspikov, formovanej peny, paštét a teriniek. Podaktoré zo spomenutých môžu byť podávané ako prvý chod večere alebo aj hlavným chodom letného menu. Taktiež môžu obohatiť množstvo jedla na švédskych stoloch.
STUDENÁ ZELENINA
Légumes à la Grecque alebo zelenina po grécky je osviežujúcim nápadom kedykoľvek počas roka. Je jemne varená vo voňavom court bouillon z vody, olivového oleja, byliniek a korenia. Po tom, čo je zelenina poukladaná do servírovacej misy, tak court bouillo je zredukovaný tak, aby sa zvýraznila jeho chuť a prelejeme ním zeleninu. Keď je zelenina studená, servírujte ako predjedlo alebo skombinujte s inou zeleninou a vytvorte šalát.
COURT BOUILLON
(The aromatic broth)
Na pol kila (cca 4 hrnčeky) zeleniny
POTREBUJEME: 1 hrnček = 0,25l
- 2 hrnčeky vody
- 6 polievkových lyžíc olivového oleja
- 1/3 hrnčeka citrónovej šťavy
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 2 polievkové lyžice nasekanej šalotky alebo zelenej cibule
- nasledujúce ingrediencie sú zviazané v jemnej gáze
- 6 vetvičiek petržlenovej vňate obsahujúc korienky, ak je to možné
- 1 malé steblo zeleru s lístkami alebo 1/8 čajovej lyžičky zelerových semienok
- 1 vetvička čerstvého feniklu alebo 1/8 čajovej lyžičky feniklových semien
- 1 vetvička čerstvého tymiánu alebo 1/8 čajovej lyžičky sušeného
- 12 guľôčiek korenia
- 6 semienok koriandru
POSTUP:
- Vložte všetky ingrediencie na ľavú stranu do kastrólika a zatvorené varte asi 10 minút.
CHAMPIGNONS A LA GRECQUE
POTREBUJEME:
- dierkovanú lyžicu
- servírovaciu nádobu
- 0,5kg čerstvých šampiňónov, ak je možné, tak vo veľkosti gombíkov
- 2,5 hrnčeka vriaceho court bouillon
- soľ, korenie
- 2-3 polievkové lyžíc nasekanej petržlenovej vňate alebo bylinková zmes
POSTUP:
- Očistite a umyte šampiňóny. Ak sú malé, nechajte v celku, väčšie rozštvrťte. Pridajte ich do vriaceho court bouillon a prelievajte ich tekutinou, aby sa ponorili. Prikryte a povarte 10 minút.
- Vyberte šampiňóny z kastróliku a naaranžujte ich do servírovacej nádoby. Rýchlo zredukujte court bouillon asi na 1/3 hrnčeka. Ochuťte a prelejte ním šampiňóny.
*Keď chcete studené, tak prikrate šampiňóny a zachladené vydržia 2-3
- Pred podávaním ozdobte bylinkami.
Keďže my sme si to dali ako ľahkú večeru, tak som k tomu už len opiekla bagetku, pokvapkala olivovým olejom, jemne nakorenila a dobrota bola na svete!
BON APPETIT!
Katka
0 komentárov:
Zverejnenie komentára