"Je nádherné užiť si aspoň raz za deň jedlo s niekým, koho milujete!" (Julia Child)

štvrtok 12. marca 2015

Moje vlastné raňajky z Mekáču

Nebudem klamať, rada si dám občas mekáč. Najmä, keď ma v strede noci prepadne hlad a náhodou nič nie je doma, alebo keď mám silnú chuť na raňajkové sendviče, tak Rudka vyšlem na drive, nech mi niečo prinesie. Keďže ten lamačský máme najbližšie, tak väčšinou chodieva tam, ale pokaždé niečo nedostaneme, niekedy toho nedostaneme aj viac. A povedzte chlapovi, že to má skontrolovať ešte tam, jasné, že na to zabudne. :)



Takže domov v poslednom čase chodí s tým, že nedali toto a tamto, keď mi ale nedali môj sendvič, tak som sa rozhodla, že si tie raňajky spravím sama doma:)



Kedysi som v mekáči robila a spomienky ostali aj lepšie, aj horšie. Jedny z tých lepších spomienok sa mi viažu k raňajkám. Práve pre tie raňajky som tak rada ráno robievala, ak som nezaspala. Keď som si tam ráno došla, obliekla sa do uniformy, ktorú sa síce snažili počas rokov upgradeovať, ale že by sa im to veľmi podarilo, by som netvrdila. A potom sa už muselo iba rýchlo pracovať, aby som si náhodou  nedovolila sa v tej rannej "hužve" nedajbože oprieť. Raňajky som mala rada preto, lebo tam ešte nikto poriadne nebol, takže nikto neotravoval (až tak), nikto nebuzeroval (až tak) a pomaly som si všetko pripravila. Ale keď sa začalo na grile topiť maslo a v toastri opekať english muffins (na ktoré recept o chvíľu napíšem) a po kuchyni sa začala šíriť tá najkrajšia vôňa, zabudla som na všetky krivdy.


V mojej kuchyni doma som si včera tieto raňajky pripomenula a spravila som všetky muffiny z ponuky. Teda neviem, či sú všetky aj dnes v ponuke, ale pred pár rokmi boli. Na chvíľu som si z nášho kuchynského stola spravila stôl garnírovací (nemyslite si, že mi šibe), celú hlavu icebergu som nakrájala na pásiky, vykrajovala som chedarové plátky, lebo som nezohnala plátkový. Z kuracích pŕs a bravčového pliecka som si porobila patties a aby som to dotiahla do dokonalosti, namiešala som ten najlešpí deluxe sauce na svete, chcela som aj mcchciken sauce, ale v tom je tak veľa umelín, že to som nezvládla. A výsledné muffins boli také chutné!



A viete, čo je úplne najlepšie? Že sú bez akýchkoľvek ďalších pridaných polysacharidov (xantánovej gumy na zahusťovanie), bez zbytočného sorbanu draselného na konzervovanie a hlavne bez EDTA-kyselina ethylendiamintetraoctová, ktorú žiaľ nevyužíva len McDonald´s, ale aj firma Hellmann´s. Nie je nad domácu majonézu zo žĺtkov, oleja a citrónovej šťavy.




Tak sa poďme pozrieť na zdravšiu alternatívu McDonaldských raňajok, ale takmer tej istej chuti!:)



POTREBUJEME:

english muffins-12 porcií

- 300ml mlieka (a ak bude treba, ešte trošku navyše)
- 7g sušeného droždia
- 25g krupicového cukru
- 425g múky (a ak bude treba, ešte trošku navše)
- 50g roztopeného masla
- 20g polenty

bravčové patties

- 500g - 1kg (podľa toho, koľko chete) mletého bravčového mäsa, ideálne z bôčiku alebo pliecka, najlepšie, ak si pomeliete sami alebo necháte v mäsiarstve, nech vám rovno pomelú v mlynčeku, ak nemáte :)
- 1 kápia
- mletá červená paprika
- šťava z 1 citróna
- soľ, korenie

kuracie patties

- 500g kuracích pŕs (ktoré nebudete mlieť, ale nasekáte ich v sekacom mixéri)
- soľ, korenie
na trojobal klasika: múka, vajíčka s mliekom a strúhanka (s hrubšou štruktúrou)

Deluxe sauce 

- kremžská horčica
- jemná hročica
- ocot
- voda
- soľ, korenie
- kurkuma
a neviem vám povedať koľko čoho, dávala som podľa toho, aby výzorovo a chuťovo omáčka čo najviac pripomínala deluxe sauce a zadarilo sa:)

McChicken sauce

ingrediencie sú nasledovné, ale očividne bez tých umelín, čo bývajú v ňom obsiahnuté, vôbec nemá takú chuť, ako McChicken sauce

- sójový olej
- voda
- horčica pripravená z vody, horčičných semien, octu a soli
- zmrazené žĺtka
- ocot
- cukor
- soľ

obloženie

- roztopené maslo
- vajíčka
- paradajky nakrájané na kolieska
- iceberg nakrájaný na tenké pásiky
- plátkový chedar
- anglická slaninka prekrojená najprv na polovicu  po výške a ešte na polovicu po šírke, následne orestovaná a zamrazená


POSTUP:

English muffins

- Slabo povarte mlieko v kastróliku, kým nie je vlažné alebo kým nemá teplotu tela 37°C. Pridajte droždie a cukor. Miešajte, kým sa všetok cukor nerozpustí. Na pár minút položte stranou, kým nevzíde kvások.

- Vo veľkej mise zmiešajte kvások, múku, roztopené maslo a štipku morskej soli a mieste, kým cesto nie je mäkké a pružné. Ak je treba, pridajte ešte trošku mlieka alebo múky. 

- Cesto presuňte do naolejovanej misy, prikryte potravinovou fóliou a položte niekde na teplé miesto asi na 1 hodinu alebo kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.

- Vyberte ho a vyvaľkajte na jemne pomúčenej doske asi na hrúbku 2cm. Použite okrúhly vykrajovač alebo pohár na pitie a vyrežte krúžky 5-8cm priemer. 

- Pripravte si plech s papierom na pečenie, ktorý poprášte polentou. Poukladajte muffiny na papier a ešte ich poprášte polentou aj na vrchu. Prikryte utierkou  a nechajte ich ešte na teplom mieste asi 45-60 minút narásť.

- Keď sú pripravené na pečenie, vyhrejte rúru na 170°C a zahrejte panvicu nad miernym plameňom. Orestujte muffiny na panvici, z každej strany pár minút, aby pekne zhnedli a potom stiahnite na najslabší plameň a restujte ešte 10 minút. Preneste na plech a dopečte ešte  asi 5 minút v rúre.

-Následne nechajte vychladnúť. Potom ich po obvode v strede poprepichujte vidličkou a vznikne vám perforovaná línia, ktorú roztvoríte a muffin rozpolíte.




Bravčové patties

- Umyte kápiu, vyrežte z nej jadrá a vlákna a nakrájajte ju na kúsky,ktoré vhoďte do sekacieho mexéra.

- Rozmixujte na malé kúsky a cez sitko vymačkajte prebytočnú šťavu.

- Rozsekanú kápiu pridajte do zmesi pomletého bravčového mäsa, pridajte soľ, trošku viac korenia, trošku mletej červenej papriky a citrónovú šťavu a všetko vymieste dôkladne rukami, aby sa ingrediencie dostali všade rovnomerne.

- Začnite tvarovať kolieska s priemerom asi 7-8cm, jemne ich navrchu pomúčte a môžte alebo zamraziť, odporúčam každý kúsok mäasa osve(vo fólii, sáčku) alebo môžte začať grilovať.

- Panvicu si vyhrejte a nalejte na ňu trošičku oleja. Položíme patties na panvicu a pomaly ugrilujeme z jednej aj z druhej strany.

- Keď je hotovo, dáme na sendvič.

Kuracie patties

- Kuracie prsia umyte a nakrájajte na kúsky, ktoré vhoďte do sekacieho mixéra. Rozsekajte na drobno a premiestnite zmes do misy.

- V mise pridajte soľ a korenie a všetko poriadne zmiešajte. Vytvarujte kolieska, ktoré následne obalíte v trojobale, kde zmiešate strúhanku aj s čiernym korením, čerstvo namletým.

- Buď ich môžete dať zamraziť alebo vysmažiť. Ak ich dávate zamraziť, odporúčam baliť osve do fólie alebo do sáčku.

- Ak ich idete vysmažiť, tak si nalejte do panvice trošku viac oleja, vložte kuracie patties a pomaly ich smažte, až kým nie sú hotové z oboch strán a aj vovnútri.

- Keď je hotovo, položte na sendvič.

Deluxe sauce

- Na dve lyžice kremžskej horčice použijeme štyri lyžice jemnej horčice a poriadne zmiešame. 

- Pridáme lyžičku octu, trochu vody, všetko pridávajte hlavne podľa chute a konzistencie a nakoniec dochutíme soľou, korením a kurkumou.

- Hotovo

McChicken sauce

- Napísala som, čo na to treba, ale postup nejdem písať, lebo vôbec mi nechutila ako McChicken sauce.

Vajíčka

- Použila som na ne panvicu na lievance, ale ak máte silikónové krúžky, tak použite tie.
- Panvicu som si potrela roztopeným maslom a rozbila do nej vajíčka a pripravila ich na jemnom plameni, až kým neboli hotové.

Slaninka

- Predpripravte si ju tak, ako som popísala vyššie v POTREBUJEME a potom si ju už len vyberte z mrazničky a nechajte rozmraziť a môže ísť na sendvič.




Muffiny si rozpolíte a rezom nadol položíte na suchú panvicu, aby sa trochu orestovali, keď je hotovo, tak ich na reze potriete trochou roztopeného masla (ja mám rada veľa) a už len ukladáte, ako vám srdce ráči, omáčka,  šalátik, paradajky, chedar, mäsko, slaninka a vajíčka, variácie sú len a len na vás a na vašej chuti!

BON APPETIT!
Katka

2 komentárov:

Koľko ľudí nás videlo?

Používa službu Blogger.

Translate

© Maškrtníci, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena