"Je nádherné užiť si aspoň raz za deň jedlo s niekým, koho milujete!" (Julia Child)

streda 22. apríla 2015

Hliva na obed...

Na Slovensku sú vraj najčastejšie kupované šampiňóny a aj keď sa hliva predáva rovnako často, dopyt po nej nie je až taký vysoký ako po šampiňónoch.



Priznám sa, ja som hlivu (aspoň vedome) jedla prvý krát a ľutujem, že som ju nejedla už skôr! Je oveľa šťavnatejšia, zdravšia a chutnejšia ako šampiňóny. Vo svete je to vraj najkupovanejšia huba, ale na Slovensku sa zatiaľ netešila takej obľube ako šampiňóny. Dúfam, že po dnešných dvoch receptoch aspoň podaktorí z vás zájdu do obchodu a kúpia namiesto šampiňónov hlivu. :)




Už v starej Číne, počas dynastie Song, ľudia hlivu zvykli darovať rodine alebo priateľom ako darček. Fungovala dokonca aj ako výmenné platidlo. Je to uznávaná huba a práve slovenskí vedci vraj poukázali na liečivé vlastnosti hlivy ustricovej. Má pôsobiť proti nádorovým ochoreniam, pôsobí na náš imunitný systém a zvyšuje jeho aktivitu. Priaznivo pôsobí aj pri liečbe ekzémov, kožných alergií, hemeroidov a kŕčových žíl. Taktiež na náš krvný tlak, ochorenia srdca, na cievnu sústavu a znižuje hladinu cholesterolu a slúži aj ako prírodné antibiotikum!

Dnešný obed pozostával celý z hlivy. Najprv polievka a aj hlavný chod. Poďme sa pozrieť na recepty:)

Hlivová polievka so smotanou



POTREBUJEME:

pre 4 ľudí

- 30g masla
- 1 cibuľa
- 300g hlivy ustricovej
- 1 polievková lyžica hladkej múky
- 2 litre vody
- 2 bobkové listy
- 2 stredné zemiaky
- smotana na varenie
- 1 čajová lyžička celej rasce
- petržlenová vňať/čerstvá pažítka na dozdobenie
- soľ


POSTUP:

- Na rozohriatom masle opečieme najemno nakrájanú cibuľu. Pridáme hlivu pokrájanú na menšie kúsky.



- Poprášime múkou, ochutíme rascou a opražíme. Zalejeme studenou vodou, pridáme bobkové listy, osolíme a asi 25 minút varíme, kým hliva nezmäkne. 



- Asi 10 minút pred koncom varenia pridáme na kocky nakrájané zemiaky.



- Na záver polievku zjemníme smotanou, dochutíme, ozdobíme a podávame.


Dusené kuracie s hlivou




POTREBUJEME:

pre 4 ľudí

- 400g kuracích pŕs
- 1 biela cibuľa
- 200g farebných paprík pokrájaných na malé kúsky
- 140g hlivy ustricovej
- 3 strúčiky cesnaku
- 150ml mäsového vývaru na podliatie
- 1 polievková lyžica hladkej múky na zahustenie
- karí korenie podľa chuti
- sušený tymián
- soľ, čierne korenie
- olej



POSTUP:

- Kuracie mäso umyjeme, osušíme, nakrájame na menšie kúsky, osolíme a okoreníme.

- V panvici na rozpálenom oleji orestujeme nadrobno pokrájanú cibuľu s kúskami farebnej papriky. Pridáme ochutené mäso, opečieme a posypeme karí korením

- Podlejeme mäsovým vývarom, vložíme kúsky hlivy, plátky očisteného cesnakua pod pokrievkou udusíme do mäkka.

- Zahustíme hladkou múkou, ochutíme sušeným tymiánom a krátko povaríme. Podávame s dusenou ryžou.



A je hotovo!!!

V prírode nájdete hlivu ustricovú rásť od októbra do marca vo veľkých trsoch na kmeňoch stromov alebo pňoch (hlavne buky a topole). Klobúk má 40-200mm široký, klenutý, suchý hladký, jemne lesklý, hnedoolivový až sivomodrý,a le záleží od lokality, kde rastie. Dužina je biela a príjemne vonia.

Tak toľko dnes k hlive, verím, že ak ste doteraz hlivu neochutnali, alebo neboli zrovna nadšenými konzumentami tejto lahodnej huby, tak si k nej nájdete cestu! :)

BON APPETIT!

Katka

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Koľko ľudí nás videlo?

Používa službu Blogger.

Translate

© Maškrtníci, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena