"Je nádherné užiť si aspoň raz za deň jedlo s niekým, koho milujete!" (Julia Child)

nedeľa 19. apríla 2015

Hriešne dobrá torta míša

Niekedy si pečenie užívame, inokedy sa nám nechce. Keď sa nám chce, zapojíme fantáziu a vzniknú perfektné veci, ale keď sú dni ako dnes, keď mám chuť piecť, ale nemám chuť vymýšľať nič nové, tak sa jednoducho nechám inšpirovať...

...Dnes som sa nechala inšpirovať časopisom Apetit a spravila tortu míša.
Lahodná a sladká, no pritom svieža.



Ja som nevedela vydržať, kým poriadne stuhne, tak sa dosť rozpadala a len som to rýchlo cvakla. Čo už, ale je vynikajúca, ale určite ju nechajte poriadne stuhnúť.
POTREBUJEME:

korpus:
- 200g masla izbovej teploty
- 100g hladkej múky
- 100g mletých olúpaných lieskových orieškov
- 100g práškového cukru
- 1 polievková lyžica solamylu
- štipka soli

krém:
- 800g smotany na šľahanie (33%)
- 500g plnotučného tvarohu (balenéhov alobale, nie vo vaničke)
- 150g práškového cukru
- 1 sáčok želatíny v prášku Dr. Oetker
- 1 vanilkový lusk - vydlabaná dreň

na dokončenie:
- 100g marhuľového džemu
- 200g smotany na šľahanie (33%)
- 200g čokolády na varenie (52%)
- 125g čerstvých malín



POSTUP:

- Z prísad na cesto vypracujeme hmotu, ktorá sa nerozsýpa, zabalíme ju do potravinovej fólie  a necháme v chladničke 1 hodinu odležať. Rúru vyhrejeme na 200°C.

- Cesto povtláčame na dno tortovej formy s priemerom 28cm a potom prstami poutláčame, aby vznikol pevný plát. Poprepichujte cesto vidličkou a pečte asi 15 minút dozlatista. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Potom štedro natrieme džemom.

- Krém: želatínu si zalejeme asi 100ml studenej vody a necháme napučať. Šľahačku vyšľaháme spolu s cukrom a s vydlabanou vanilkovou dreňou. Šľaháme do polotuha a potom primiešame tvaroh. Želatínu zahrejeme na miernom plameni v kastróliku  a miešame, kým sa nerozpustí. Necháme vychladnúť a potom ju prišľahajte do tvarohovej zmesi a vlejte do tortovej formy na vychladnutý korpus potretý džemom. Dajte do chladničky aspoň na 5 hodín stuhnúť.

- Poleva: zohrejte smotanu na šľahanie cca na 60°C a rozpustite v nej nalámanú čokoládu dohladka, Pred nanášaním ju necháme ešte trošku stuhnúť, aby pri natieraní cez okraj nestiekla až dolu. Tortu vyberte z formy a polevu nanášajte pomocou stierky. Nakoniec ozdobte malinami.

BON APPETIT
Katka

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Koľko ľudí nás videlo?

Používa službu Blogger.

Translate

© Maškrtníci, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena