...Dnes som sa nechala inšpirovať časopisom Apetit a spravila tortu míša.
Lahodná a sladká, no pritom svieža.
Ja som nevedela vydržať, kým poriadne stuhne, tak sa dosť rozpadala a len som to rýchlo cvakla. Čo už, ale je vynikajúca, ale určite ju nechajte poriadne stuhnúť.
POTREBUJEME:
korpus:
- 200g masla izbovej teploty
- 100g hladkej múky
- 100g mletých olúpaných lieskových orieškov
- 100g práškového cukru
- 1 polievková lyžica solamylu
- štipka soli
krém:
- 800g smotany na šľahanie (33%)
- 500g plnotučného tvarohu (balenéhov alobale, nie vo vaničke)
- 150g práškového cukru
- 1 sáčok želatíny v prášku Dr. Oetker
- 1 vanilkový lusk - vydlabaná dreň
na dokončenie:
- 100g marhuľového džemu
- 200g smotany na šľahanie (33%)
- 200g čokolády na varenie (52%)
- 125g čerstvých malín
POSTUP:
- Z prísad na cesto vypracujeme hmotu, ktorá sa nerozsýpa, zabalíme ju do potravinovej fólie a necháme v chladničke 1 hodinu odležať. Rúru vyhrejeme na 200°C.
- Cesto povtláčame na dno tortovej formy s priemerom 28cm a potom prstami poutláčame, aby vznikol pevný plát. Poprepichujte cesto vidličkou a pečte asi 15 minút dozlatista. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Potom štedro natrieme džemom.
- Krém: želatínu si zalejeme asi 100ml studenej vody a necháme napučať. Šľahačku vyšľaháme spolu s cukrom a s vydlabanou vanilkovou dreňou. Šľaháme do polotuha a potom primiešame tvaroh. Želatínu zahrejeme na miernom plameni v kastróliku a miešame, kým sa nerozpustí. Necháme vychladnúť a potom ju prišľahajte do tvarohovej zmesi a vlejte do tortovej formy na vychladnutý korpus potretý džemom. Dajte do chladničky aspoň na 5 hodín stuhnúť.
- Poleva: zohrejte smotanu na šľahanie cca na 60°C a rozpustite v nej nalámanú čokoládu dohladka, Pred nanášaním ju necháme ešte trošku stuhnúť, aby pri natieraní cez okraj nestiekla až dolu. Tortu vyberte z formy a polevu nanášajte pomocou stierky. Nakoniec ozdobte malinami.
BON APPETIT
Katka
0 komentárov:
Zverejnenie komentára