"Je nádherné užiť si aspoň raz za deň jedlo s niekým, koho milujete!" (Julia Child)

sobota 4. apríla 2015

Zapekaný špenát so zemiakmi a šprotmi...

...alebo inak aj EPINARDS A LA BASQUAISE

jedlo je fotené len mobilom a ešte k tomu prudko nefotogenické, ale to nevadí. Namiesto toho vám to vynahradí chuť, ktorá je delikátna!:)




Špenát je vynikajúci nielen na Zelený štvrtok, je aj vynikajúcou jarnou  listovou zeleninou, ktorá má vskutku široké využitie aj na slovenských stoloch. V neposlednom rade obsahuje množstvo vitamínov (A, B, C a beta karotén), draslík na regulovanie tlaku v krvi, ale aj mnoho ďalších látok vhodných na detoxikáciu. Konečne je tu jar, aj keď vonku to tak posledný týždeň nevyzerá a myslím, že šťavnatý zelený špenát by v týchto dňoch nemal chýbať na žiadnom stole! :)

Určite odporúčam čerstvý špenát, ktorý stačí blanšírovať v osolenej vriacej vode, čo možno v najvačšom hrnci. Následne z neho vytlačte čo najviac vody (ktorú môžte použiť aj do špenátovej polievky, dodá jej ešte lepšiu chuť!). Môžte ho dusiť na masle a korení alebo v hovädzom vývare alebo v smotane. Vynikajúci je aj vo vegetariánskych pokrmoch, s cestovinami, špenátové quiches, palacinky, záviny...Môžte ho použiť ako prílohu napríklad k jahňaciemu, bravčovému, ale aj údenému mäsu, k strateným vajciam, k rybám, ale koniec koncov aj ku kuracím prsiam. Známe je aj špenátové soufflé a zapekaný špenát, ktorý som pripravila ja.

Ak chcete k špenátu podávať aj víno, tak suché biele - napríklad rízling (hlavne k dusenému špenátu na masle, vo vývare) alebo polosuché víno - Graves (ak špenát dusíte v smotane).

Príprava na varenie:

Čerstvý špenát: Poodtŕhajte stonky aj všetky tuhé vlákna, aby špenát nemal horkastú príchuť. Ak kupujete, nepraný špenát, poriadne ho preperte, ak kupujete praný, tak aj tak. Niekoľko minút v mise so studenou vodou by malo stačiť. Sceďte a je pripravený na varenie.

Zmrazený špenát: Zmrazený špenát bohužiaľ nikdy nechutí tak sviežo ako čerstvý. Nanešťastie obsahuje viac stoniek ako listov, môžte ho ale aj tak použiť. Ak máte variť z väčšieho množsva špenátu, použite kľudne aj dve panvice, inak by sa mohlo stať, že špenát zmäkne skôr ako sa z neho vyparí všetka voda a rozvarí sa.

Blanšírovanie:

Asi na 3 hrnčeky (vhodná porcia pre 6 ľudí) potrebujeme 1350g čerstvého špenátu

Špenát po hrstiach vkladáme do 7-8 litrov osolenej vrejúcej vody (1,5 čajovej lyžičky soli/1 liter vody) a čo najrýchlejšie ju opať privedieme k varu. Hneď potom teplotu znížime a asi 2 minúty alebo proste, kým nebude špenát dostatočne mäkký varíme na miernom ohni.
Scedíme a na šalát nalejeme studenú vodu a chvíľu ho v nej pomáčame, aby si zachoval peknú zelenú farbu a zasa scedíme, vymačkáme vodu a špenát nasekáme veľkým a poriadne ostrým nožom na drobno alebo ho môžte aj pomlieť.

Následne si špenát podusíme vo vývare a bude pripravený  na hlavné jedlo :)

Dusený špenát v mäsovom vývare ( Epinards au jus):

V panvici si na miernom plameni rozpustíme maslo a aj s korením ho zahrejeme. Keď začne bublať, pridáme špenát (3 hrnčeky zblanšírovaného) a za stáleho miešania ho restujeme, kým sa neodparí všetka voda, znížime teplotu a pridáme 1 a pol polievkovej lyžice preosiatej múky a varíme približne ďalšie dve minúty, nech sa múka uvarí.
Špenát odstavíme z plameňa a primiešame doň 1 hrnček hovädzieho vývaru. Zmes privedieme k varu, prikryjeme pokrievkou a varíme 15 minút na miernom ohni. Nezabúdame stále miešať, aby sa nám neprilepoval o panvicu. Osolíme, okoreníme a ak sa nám zdá príliš hustý, kľudne pridáme viac vývaru.
Odstavíme z plameňa a primiešame doň 2 lyžice zmäknutého masla.

EPINARDS A LA BASQUAISE


Pre 6 osôb

POTREBUJEME:

- jemne vymastený pekáč alebo zapekacia misa, 5cm hlboká a cca 22cm dlhá

- 114g strúhaného švajčiarskeho syra
- 3 hrnčeky špenátu duseného v hovädzom vývare
- 450g zemiakov (varný typ B)
- 2 polievkové lyžice (cca 30g) sardelí (ančovičiek)/1 polievkovú lyžicu (cca 15g) sardelovej pasty - ja osobne som použila šprotov, pretože zrovna vtedy nemali ančovičky, ktoré zmiešame so 4 lyžicami (cca 60g) zmäknutého masla a jednou čajovou lyžičkou korenia
- ďalších 76g strúhaného švajčiarskeho syra s 3 polievkovými lyžicami suchej strúhanky z bieleho chleba
- 2 polievkové lyžice zmäknutého masla

POSTUP:

- Do pripraveného špenátu, podľa predchádzajúceho návodu primiešame prvú časť syru.

- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na plátky hrubé asi 4mm. Nakrájané zemiaky varíme v osolenej vode - asi 5-6 minút, alebo proste tak dlho, kým vám nezmäknú. Akonáhle sme spokojní, okamžite zemiaky scedíme a necháme ich odkvapkať.

Polovicu zemiakov naukladáme na dno vymastenej zapekacej misy. Potrieme ich polovicou rozmačkaných sardeliek alebo sardelovej pasty alebo šprotov a vyklopíme na ne polovicu špenátu. Rozotrieme do rovnomernej vrstvy. Na špenát naukladáme druhú polovicu zemiakov, potrieme zvyškom sardelí a potrieme druhou polovicou špenátu.

- Špenát posypeme syrom a strúhankou a navrch naukladáme kúsky zmäknutého masla, alebo ho na miernom ohni roztopte a strúhanku ním polejte.

- Približne 30 minút pred podávaním zapekaciu misu vložte do hornej tretiny rúry predhriatej na 190°C a špenát dôkladne prehrejeme - strúhanka so syrom na povrchu by mala byť pekná zlatistá.

Je to skutočná dobrota, ktorú vám môžem len a len odporučiť!

BON APPETIT

Katka





0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Koľko ľudí nás videlo?

Používa službu Blogger.

Translate

© Maškrtníci, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena