"Je nádherné užiť si aspoň raz za deň jedlo s niekým, koho milujete!" (Julia Child)

sobota 18. júla 2015

Čokoládový cheesecake

Dnes som si pre vás pripravila skvelý recept na úžasný čokoládový cheesecake. Taký ten nefalšovaný zo sušienok a Philadelphie.


Je absolútne bez múky (iba sušienky) a s nepečeným základom. Jediné zapečené pod grilom sú na ňom snehové špičky, ale ak máte flambovaciu pištoľ, tak použite tú :) No a samozrejme je s bohatou dávkou čokolády.
Vyhraďte si naň ale minimálne sedem hodín času, ani nie tak roboty, ako tuhnutia. Medzitým môžete robiť po čom vám srdce prahne. Pretože každá vrstva tuhne osobitne. Občas musíme na fakt dobré veci chvíľu počkať. A tento cheesecake fakt dobrý je, takže myslím, že čakanie rozhodne neoľutujete. A čo sa týka týchto "snehových špičiek"...Roztrhalo sa mi cukrárske vrecko, takže som ich TVAROVALA mikroténovým sáčkom, takže adekvátne tomu aj vyzerajú :(




POTREBUJEME:

KORPUS:

  • 400g čokoládových alebo kakaových sušienok bez náplne
  • 150g rozpusteného masla
ARAŠÍDOVÝ KARAMEL:

  • 315g krupicového cukru
  • 185ml vody
  • 250ml smotany na šľahanie
  • 120g slaných pražených arašídov nasekaných narhubo
NÁPLŇ:

  • 5g masla
  • 260g kvalitnej horkej čokolády
  • 375g krémového syra Philadelphia
  • 100g krupicového cukru
  • 310ml smotany na šľahanie (odporúčam Rajo 35%)
  • 2/3 balíčku stužovača šľahačky
  • 150g bielej čokolády
  • 1,5 polievkovej lyžice horúcej vody
  • 3 polievkové lyžice práškovej želatíny
SNEHOVÉ ŠPIČKY:

  • 315g krupicového cukru
  • necelé deci vody
  • 4 bielky
  • štipka soli
POSTUP:

  • Sušienky nadrtíme a vhodíme do misy. Pridáme rozpustené a vychladnuté maslo a všetko spracujeme do kompaktnej hmoty.
  • Okrúhlu tortovú formu s priemerom 22cm vytrieme maslom a vystelieme papierom na pečenie tak, aby presahoval cez okraje. Naplníme pripravenou hmotou a všetko utľapkáme prstami alebo dnom pohára po celom dne až k okrajom. Keď mám hotovo, dám do chladničky.
  • Na arašídový karamel nasypem do kastrólika cukor, zalejem ho vodou a zahrievam asi tak 5 minút na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí. Zvýšime plameň a bez miešania privedieme k varu a necháme variť 18-20 minút, kým nevznikne zlatistý karamel.
  • Odstavíme z ohňa a opatrne doňho vlejem smotanu, kastrólik vrátim nad plameň a varím ešte asi 2 minúty pri strednej teplote. Poriadne miešame, aby sa nám rozpustili kúsky karamelu. Odstavíme a necháme 0 minút vychladnúť. Potom do karamelu vmiešame arašídy a rovnomerne natrieme na sušienkový základ. Dáme do chladničky stuhnúť asi 3 hodiny.
  • Ďalej si vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo a 60g nasekanej horkej čokolády a dobre premiešame. Čokoládu natrieme na karamel vo forme a necháme asi tak 10 minút schladiť.
  • Bielu čokoládu taktiež rozpustíme vo vodnom kúpeli, ale nie úplne, ale asi tak do trištvrťky a zvyšok odstavte a čokoláda už sama dôjde. Ostane krémovejšia. Odstavím a nechám 5 minút schladiť.
  • Zatiaľ si dám do mixéru krémový syr Philadelphia izbovej teploty, pridám cukor a 185ml smotany na šľahanie zmiešanej so stužovačom a všetko pekne rozmixujeme na hladký krém. Pridáme vychladenú bielu čokoládu a rozmixujeme na hladký krém.
  • Do malého kastrólika si vlejem jeden a pol lyžice horúcej vody a posypem ju želatínou. Kastrólik vložím do vodného kúpeľa a za stáleho miešania zahrievam asi 5 minút, kým sa želatína úplne nerozpustí. Vyberieme z vodného kúpeľa a necháme asi 5 minút schladnúť. Potom ju vlejeme do krému z bielej čokolády a rozmixujeme dohladka. Potom krém nalejeme na stuhnutú vrstvu horkej čokolády. Povrch uhladíme, formu zakryjeme potravinárskou fóliou  a necháme stuhnúť asi 4 hodinky.
  • V panvici si rozpustíme zvyšnú nasekanú horkú čokoládu so zvyšnou smotanou na šľahanie na hladkú zmes. Nalejeme ju na stuhnutú vrstvu krému, zarovnáme a na hodinku dáme ešte stuhnúť.
  • Na snehové pusinky zahrejeme v kastróliku na miernom ohni cukor s vodou, kým sa cukor nerozpustí. Pritom musíme vareškou zoškriabavať cukor zo stien kastrólika, aby sa nevytvárali kryštáliky. Zvýšime teplotu a varíme ešte asi 3-5 minút. Ak máte teplomer, tak kým nemá rozvar 115°C.
  • Z bielkov a soli vyšľaháme tuhý sneh. Tenkým pramienkom za stáleho šľahania doňho prilievam cukrový rozvar a ďalej šľaháme, až bude sneh lesklý a bude tvoriť pevné špičky.
  • Snehom naplníme cukrárske vrecko s hladkou špičkou a nastriekame ho na tortu. Potom ich buď opáľte flambovaciou pištoľou alebo vložte pod rozpálený gril, kým jemne nezhnednú.
Po správnosti by sa cheesecake mal nechať tri dni odležať, aby získal tú pravú chuť, ale komu sa chce po niekoľkých hodinách tuhnutia ešte čakať :) Ak však máte pevné nervy, tak ho odležať nechajte, ale bez snehových špičiek.


A chutný cheesecake je na svete!

BON APPETIT

Katka

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Koľko ľudí nás videlo?

Používa službu Blogger.

Translate

© Maškrtníci, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena