"Je nádherné užiť si aspoň raz za deň jedlo s niekým, koho milujete!" (Julia Child)

sobota 11. júla 2015

Pražma a ratatouille

Zbožňujem ryby v každej podobe. Či dusené, pečené, grilované, pošírované, údené alebo surové. Sú skvelé v zime aj v lete.



Dnes som sa rozhodla pre pečenie v papierovom balíčku. Slovenský názov neznie veľmi poeticky, ale francúzi majú pre to taký pekný výraz: en papillote. Je to skvelý typ úpravy, kde ryba nestratí žiadnu šťavu a nebude vysušená. Kúpila som pražmu kráľovskú. Je to skvelá morská ryba, ktorú má v obľube nespočetné množstvo šéfkuchárov práve vďaka jej brutálnej šťavnatosti a bielemu mäsu. Má síce viac kostí ako povedzme pstruh, ale za to sú všetky pevnejšie a hrubšie, takže sa dajú oddeliť od mäsa ešte ľahšie ako pri pstruhovi.

No a prečo nezmáknuť prílohu naraz s rybou, keď sa dá, tak som sa rozhodla pre ratatouille spolu s rybou v balíčku. No a keď už tam ide aj víno, prečo si ho neotvoriť už počas varenia a nedopriať si trošku :)

Čo dodať, snáď len to, že keď kupujete ryby, tak sa pozerajte, či majú lesklé oči, aby nemali slizkú kožu, ale pevnú a príjemnú na dotyk a taktiež, či dobre voňajú.



POTREBUJEME:

  • 2 pražmy kráľovské (alebo inú rybu, podľa chuti)
  • 1 cuketa
  • 1 baklažán
  • 1 paprika (ja som použila žltú, aby to na tanieri pekne hralo farbami)
  • veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • soľ, korenie
  • čerstvá bazalka
  • čerstvá petržlenová vňať
  • maslo na potretie papiera
  • 100ml suchého bieleho vína
POSTUP:


  • Paradajky si naspodku jemne nakrojíme do kríža a oblanšírujeme asi 20 sekúnd vo vriacej vode.
  •  Následne vytiahneme a ponoríme do misy so studenou vodou. Paradajky olúpeme.
  • Cibuľu a cesnak pokrájame nadrobno a dáme zohriať v panvici trošku olivového oleja. Cibuľu a cesnak rýchlo a krátko orestujeme a pridáme na malé kocky nakrájanú cuketu, asi dve minúty na to pridáme na kocky nakrájanú papriku, o ďalšie dve minúty na kocky nakrájaný baklažán a až úplne nakoniec vhadzujeme na kocky nakrájané olúpané paradajky. V3etko osolíme, okoreníme a primiešame nasekanú bazalku s petržlenovou vňaťou.
  • Restujeme iba krátko, pretože zelenina sa bude ešte piecť.
  • Odstavíme z ohňa.
  • Ryby si umyjeme zvonku aj vo vnútri a odstrihneme všetky plutvy, čo majú.
  • Väčší kus papiera na pečenie potrieme nahrubo maslom a na to položíme ratatouille.
  • Na zeleninu položíme celú pražmu, osolíme, okoreníme a papier preložíme na polovicu cez rybu.
  • Polovice uzatvoríme tak, aby počas pečenia neunikala žiadna para. Necháme iba malý otvor, ktorým nalejeme dnu víno. K jednej rybe asi 50ml. Potom uzatvoríme.
  • Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C a pečieme 20 až 25 minút.
A je hotovo! Verím, že keď vyskúšate, tak vám určite bude chutiť. Nám chutila veľmi :)



BON APPETIT!

Katka

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Koľko ľudí nás videlo?

Používa službu Blogger.

Translate

© Maškrtníci, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena