Dnes som sa rozhodla pre pečenie v papierovom balíčku. Slovenský názov neznie veľmi poeticky, ale francúzi majú pre to taký pekný výraz: en papillote. Je to skvelý typ úpravy, kde ryba nestratí žiadnu šťavu a nebude vysušená. Kúpila som pražmu kráľovskú. Je to skvelá morská ryba, ktorú má v obľube nespočetné množstvo šéfkuchárov práve vďaka jej brutálnej šťavnatosti a bielemu mäsu. Má síce viac kostí ako povedzme pstruh, ale za to sú všetky pevnejšie a hrubšie, takže sa dajú oddeliť od mäsa ešte ľahšie ako pri pstruhovi.
No a prečo nezmáknuť prílohu naraz s rybou, keď sa dá, tak som sa rozhodla pre ratatouille spolu s rybou v balíčku. No a keď už tam ide aj víno, prečo si ho neotvoriť už počas varenia a nedopriať si trošku :)
Čo dodať, snáď len to, že keď kupujete ryby, tak sa pozerajte, či majú lesklé oči, aby nemali slizkú kožu, ale pevnú a príjemnú na dotyk a taktiež, či dobre voňajú.
POTREBUJEME:
- 2 pražmy kráľovské (alebo inú rybu, podľa chuti)
- 1 cuketa
- 1 baklažán
- 1 paprika (ja som použila žltú, aby to na tanieri pekne hralo farbami)
- veľká cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- soľ, korenie
- čerstvá bazalka
- čerstvá petržlenová vňať
- maslo na potretie papiera
- 100ml suchého bieleho vína
POSTUP:
- Paradajky si naspodku jemne nakrojíme do kríža a oblanšírujeme asi 20 sekúnd vo vriacej vode.
- Následne vytiahneme a ponoríme do misy so studenou vodou. Paradajky olúpeme.
- Cibuľu a cesnak pokrájame nadrobno a dáme zohriať v panvici trošku olivového oleja. Cibuľu a cesnak rýchlo a krátko orestujeme a pridáme na malé kocky nakrájanú cuketu, asi dve minúty na to pridáme na kocky nakrájanú papriku, o ďalšie dve minúty na kocky nakrájaný baklažán a až úplne nakoniec vhadzujeme na kocky nakrájané olúpané paradajky. V3etko osolíme, okoreníme a primiešame nasekanú bazalku s petržlenovou vňaťou.
- Restujeme iba krátko, pretože zelenina sa bude ešte piecť.
- Odstavíme z ohňa.
- Ryby si umyjeme zvonku aj vo vnútri a odstrihneme všetky plutvy, čo majú.
- Väčší kus papiera na pečenie potrieme nahrubo maslom a na to položíme ratatouille.
- Na zeleninu položíme celú pražmu, osolíme, okoreníme a papier preložíme na polovicu cez rybu.
- Polovice uzatvoríme tak, aby počas pečenia neunikala žiadna para. Necháme iba malý otvor, ktorým nalejeme dnu víno. K jednej rybe asi 50ml. Potom uzatvoríme.
- Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C a pečieme 20 až 25 minút.
BON APPETIT!
Katka
0 komentárov:
Zverejnenie komentára