POTREBUJEME:
KORPUS:
- 10 m-kových vajec
- 250g práškového cukru
- 150g kryštálového cukru
- 500g hladkej múky
- 1/2 balíčku kypriaceho prášku
- 10 polievkových lyžíc horúcej vody
- 1 balíček vanilkového (nie vanilínového) cukru
- 1 vanilkový struk
- 30g práškového vanilkového pudingu
- 400ml mlieka
- 150g kryštálového cukru
- 200g čokolády na varenie
- 250g zmäknutého masla
- 100g práškového cukru
- nastrúhaná pomarančová kôra z dvoch pomarančov
- 250g zmäknutého masla
- 100g práškového cukru
- 200g čokolády na varenie
- Najprv si pripravíme korpus. Žĺtka si oddelíme od bielkov a žĺtka vymiešame do penista s práškovým cukrom. Po lyžiciach za stáleho mixovania pridávame horúcu vodu a nakoniec vydlabneme vanilkový struk a vanilkové semienka primiešame k žĺtkovej zmesi.
- Bielka vyšľaháme do tuha a po častiach pridávame aj kryštálový cukor zmiešaný s vanilkovým cukrom. Zmes musí byť krásna biela, lesklá a tuhá.
- Zmes bielkov pridáme do žĺtkovej hmoty a opatrne zo spodu smerom nahor premiešame. Takto nastriedačku vmiešavame bielky a múku zmiešanú s kypriacim práškom, až kým všetko nepomíňame.
- Premiešanú zmes vlejeme do formy s priemerom 28 cm. Pečieme pri 150°C asi 90 minút.
- Zatiaľ si pripravíme sirup na pokropenie korpusu, aby bol dobrý šťavnatý. Najprv si pod vriacou vodou sparíme dva pomaranče, aby sme odstránili chemické postreky a všetky svinstvá, ktorými to prešlo.Olúpeme ich, ale snažíme sa bez tej bielej časti, iba tú oranžovú kôrku.
- Do panvice si vlejeme asi pol centimetra vody, vhodíme kôrky a necháme zovrieť. Následne scedíme a vodu vyhodíme. To preto, aby sme zbavili korky horkosti. Následne si do panvice znovu nalejeme vodu, tentokrát asi tak centimeter a prihodíme kôrky, ale aj cukor podľa chuti. Premiešame, necháme variť asi 10-15 minút, kým nezískame sirupovitú konzistenciu, scedíme a tentokrát vyhodíme kôrky a sirup necháme a primiešame doňho trošičku tuzemáku.
- Korpus režte na tri, až keď je úplne vychladnutý. Keď tak máte, každý z korpusov bohato pokvapkajte sirupom.
- Zatiaľ si pripravíme krém. Dve tretiny z množstva mlieka dáme zohrievať aj s kryštálovým cukrom a v jednej tretine mlieka si poriadne rozmiešame puding. Zatiaľ si dáme vo vodnom kúpeli roztopiť čokoládu. Keď mlieko dosiahne bod varu, stiahnite na polovicu, nech nevykypí a vmiešajte rozmiešanú zmes s pudingom, znovu môžete pridať plyn a za stáleho miešania metličkou uvarte hustý puding. Odstavte a vmiešajte doňho aj roztopenú čokoládu, všetko za horúca. A potom nechám puding pri izbovej teplote vychladnúť.
- Zatiaľ si vymixujeme zmäknuté maslo, s pomarančovou kôrou a práškovým cukrom. No a keď je puding vychladnutý, tak maslo doňho primiešame.
- Vložte na hodinku do chladničky a nechajte ešte zatuhnúť.
- Na maslový krém iba vymixujte maslo, práškový cukor a roztopenú čokoládu a je to :)
- Potom už len korpusy natrieme kráľovským čokoládovým krémom, necháme hodinu stuhnúť v chladničke, potom celý povrch torty potrieme maslovým čokoládovým krémom, všetko pekne zarovnáme, znovu dáme na hodinu minimálne vychladiť a keď je celé tortisko stuhnuté, môžeme začať poťahovať a zdobiť :)
Všetko dobré do nového roka praje Katka :)
0 komentárov:
Zverejnenie komentára