"Je nádherné užiť si aspoň raz za deň jedlo s niekým, koho milujete!" (Julia Child)

štvrtok 7. januára 2016

Čokoládová torta s poťahom

V týchto dňoch môžeme povedať, že vianočné obdobie je už definitívne za nami a nastupuje lenivý návrat do každodenného života. Ja som hneď s príchodom Nového roka dostala objednávočku na narodeninovú tortu. Požiadavka bola-všetci máme radi čokoládu. Tak teda čokoládová. Torta je z klasického piškótového korpusu, rezaného na tri korpusy, ktoré sú pokvapkané sirupom z kandizovanej pomarančovej kôry, s cukrom  a štipkou tuzemáku, čokoládový krém je na báze pudingu z poriadnou dávkou čokolády a s jemne nastrúhanou pomarančovou kôrou. Zvrchu je torta potretá klasickým čokoládovým maslovým krémom, ktorý zvyknem dávať pod poťahovku a potom už len zdobiť :)



POTREBUJEME:

KORPUS:

  • 10 m-kových vajec
  • 250g práškového cukru
  • 150g kryštálového cukru
  • 500g hladkej múky
  • 1/2 balíčku kypriaceho prášku
  • 10 polievkových lyžíc horúcej vody
  • 1 balíček vanilkového (nie vanilínového) cukru
  • 1 vanilkový struk
ČOKOLÁDOVÝ KRÁĽOVSKÝ KRÉM:

  • 30g práškového vanilkového pudingu 
  • 400ml mlieka
  • 150g kryštálového cukru
  • 200g čokolády na varenie
  • 250g zmäknutého masla
  • 100g práškového cukru
  • nastrúhaná pomarančová kôra z dvoch pomarančov
ČOKOLÁDOVÝ MASLOVÝ KRÉM:

  • 250g zmäknutého masla
  • 100g práškového cukru
  • 200g čokolády na varenie
POSTUP:

  • Najprv si pripravíme korpus. Žĺtka si oddelíme od bielkov a žĺtka vymiešame do penista s práškovým cukrom. Po lyžiciach za stáleho mixovania pridávame horúcu vodu a nakoniec vydlabneme vanilkový struk a vanilkové semienka primiešame k žĺtkovej zmesi.
  • Bielka vyšľaháme do tuha a po častiach pridávame aj kryštálový cukor zmiešaný s vanilkovým cukrom. Zmes musí byť krásna biela, lesklá a tuhá.
  • Zmes bielkov pridáme do žĺtkovej hmoty a opatrne zo spodu smerom nahor premiešame. Takto nastriedačku vmiešavame bielky a múku zmiešanú s kypriacim práškom, až kým všetko nepomíňame.
  • Premiešanú zmes vlejeme do formy s priemerom 28 cm. Pečieme pri 150°C asi 90 minút.
  • Zatiaľ si pripravíme sirup na pokropenie korpusu, aby bol dobrý šťavnatý. Najprv si pod vriacou vodou sparíme dva pomaranče, aby sme odstránili chemické postreky a všetky svinstvá, ktorými to prešlo.Olúpeme ich, ale snažíme sa bez tej bielej časti, iba tú oranžovú kôrku.
  • Do panvice si vlejeme asi pol centimetra vody, vhodíme kôrky a necháme zovrieť. Následne scedíme a vodu vyhodíme. To preto, aby sme zbavili korky horkosti. Následne si do panvice znovu nalejeme vodu, tentokrát asi tak centimeter a prihodíme kôrky, ale aj cukor podľa chuti. Premiešame, necháme variť asi 10-15 minút, kým nezískame sirupovitú konzistenciu, scedíme a tentokrát vyhodíme kôrky a sirup necháme a primiešame doňho trošičku tuzemáku.
  • Korpus režte na tri, až keď je úplne vychladnutý. Keď tak máte, každý z korpusov bohato pokvapkajte sirupom.
  • Zatiaľ si pripravíme krém. Dve tretiny z množstva mlieka dáme zohrievať aj s kryštálovým cukrom a v jednej tretine mlieka si poriadne rozmiešame puding. Zatiaľ si dáme vo vodnom kúpeli roztopiť čokoládu. Keď mlieko dosiahne bod varu, stiahnite na polovicu, nech nevykypí a vmiešajte rozmiešanú zmes s pudingom, znovu môžete pridať plyn a za stáleho miešania metličkou uvarte hustý puding. Odstavte a vmiešajte doňho aj roztopenú čokoládu, všetko za horúca. A potom nechám puding pri izbovej teplote vychladnúť. 
  • Zatiaľ si vymixujeme zmäknuté maslo, s pomarančovou kôrou a práškovým cukrom. No a keď je puding vychladnutý, tak maslo doňho primiešame.
  • Vložte na hodinku do chladničky a nechajte ešte zatuhnúť.
  • Na maslový krém iba vymixujte maslo, práškový cukor a roztopenú čokoládu a je to :)
  • Potom už len korpusy natrieme kráľovským čokoládovým krémom, necháme hodinu stuhnúť v chladničke, potom celý povrch torty potrieme maslovým čokoládovým krémom, všetko pekne zarovnáme, znovu dáme na hodinu minimálne vychladiť a keď je celé tortisko stuhnuté, môžeme začať poťahovať a zdobiť :)

    Všetko dobré do nového roka praje Katka :)

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Koľko ľudí nás videlo?

Používa službu Blogger.

Translate

© Maškrtníci, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena