Vývar ako základ jedla, vývar ako skvelý vyprošťovák, keď sa cítite pod psa alebo aj po náročnej víkendovej noci. Ja zbožňujem vývar piť aj samotný, len tak z misky alebo hrnčeka a je mi jedno, či je zima alebo leto. No a v neposlednom rade je skvelou alternatívou nedeľnej polievky, napríklad aj s pečeňovými knedličkami ako v našom prípade.
Čo ma vie najviac sklamať je, keď prídem do reštaurácie a objednám si (ako obvykle) kurací/slepačí vývar a namiesto skvelého chutného vývaru mi prinesú misku bujónu. Človek by si myslel, že v dnešnej dobe už nemožné, žiaľ, opak je pravdou. Stále je veľa reštaurácii a zariadení, kde naozaj dostanete bujón, nedajbože ešte aj s miskou prihriaty v mikrovlnke a horúci až tak, že ho najbližších 30 minút nemôžete ani len ochutnať (teda v prípade bujónu sme ani o nič neprišli).
Radšej si toto tekuté zlato pripravme doma, najlepší je dlho varený na miernom plameni. To nevadí, nemusíte pri ňom stáť. Nechajte ho jemne prebublávať a zatiaľ skočte von, keď prídete, čakať vás bude len to najlepšie. :) Ja keď robím vývar doma, zásadne ho vôbec nesolím, v prvom rade kvôli Samkovi a v tom ďalšom preto, lebo vždy po scedení cez sitko, si odoberiem nejakú časť z vývaru do mrazničky a potom ho už môžete len kedykoľvek vytiahnuť a pracovať s ním. Keď som sa ešte len učila variť, častejšie som používala pri jedlách bujónové kocky a však tá umelá chuť, plná soli sa nevyrovná chuti čerstvej zeleninky, mäsa a vyvarených kostí :) V recepte nájdete aj tip na skvelé konsomé.
POTREBUJEME:
- 900g kuracích chrbtov
- 250g kuracích krídel
- 1 bobkový list
- 2 guľôčky čierneho korenia
- 2 guľôčky nového korenia
- 2 stonky tymiánu
- 5 veľkých mrkiev
- 4 vačšie petržleny
- 2 veľké cibule
- 1 pór
- nasekanú petržlenovú vňať, asi tak za hrsť
- strúčik cesnaku
- Najprv si chrbty a krídla poriadne umyjeme a chrbty zbavíme kože. Následne si rúru rozohrejeme na 220°C, krídla a chrbty poukladáme do pekáča a pečieme 10 minút z každej strany.
- Vložíme ich do hrnca a zalejeme vodou. Na miernom plameni necháme zovrieť, priebežne samozrejme zbierame penu, ktorá sa tvorí najmä na začiatku. Plameň tiahneme skoro až na úplne minimum, pridáme všetky korenia a necháme mierne variť asi tri hodinky. 45 minút až hodinku pred koncom pridáme nasekanú zeleninu. Cibuľu umyjem prepolím a nechám v šupke, práve tá dodá vývaru krásnu zlatistú farbu.
- Keď je uvarené, tak vývar scedím cez tenké sitko alebo cez čistú utierku. Takto pripravený vývar si môžte zamraziť alebo pripraviť k podávaniu.
- Ak chcete odstrániť prebytočný tuk, buď počkajte, kým vývar vychladne a zozbierajte z povrchu alebo ešte za horúca doň ponorte obrúsok, ktorý nasiakne všetku nadbytočnú masnotu.
- TIP: Ak by ste chceli povzniesť vývar na sofistikovanejšiu úroveň, pripravíte z neho jedoduché konsomé a to tak, že si v miske rozšľaháte vidličkou 3-4 bielky, 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy a zmes najemno nakrájanej zeleniny. Zmes rozšľahaných bielkov vlejeme za stáleho miešania metličkou do vývaru a necháme zovrieť. Miešame tak 5 minút. Vytvorí sa na porvchu jemná kôrka, do prostred ktorej urobíme dieru a polievku ešte takto necháme variť asi 1 hodinu, ale už nemiešame. Následne si do sitka vložíme navlhčenú utierku, opatrne rozbijeme kôrku a precedíme. Polievku znovu už len zohrejme a efektne vyzerá s julienne alebo brunoise zeleninkou.
- 200g kuracích pečienok
- 1 žĺtok
- 30g zmäknutého masla
- čerstvo mleté čierne korenie, majoránka
- strúčik cesnaku
- 80g strúhanky(alebo podľa potreby)
- Pečeň odblaníme a rozmixujeme najemno. Alebo tip od starej mamy a starkého, jednoducho pečienky zamrazíme a nastrúhame na strúhadle. Pridáme maslo, žĺtok, korenie, majoránku a prelisovaný cesnak. Všetko zmiešame a postupne pridávame strúhanku, až je cesto skoro tuhé. Z cesta si vytvoríme mokrými rukami guličky alebo valčeky alebo čo chcete a varíme vo vode ako bežné halušky. Keď vyplávu na povrch, ešteich necháme také dve minútky povariť a je hotovo :)
0 komentárov:
Zverejnenie komentára