Podľa legendy, prvé šafranové rizoto pripravil taliansky maliar chrámových okien, ktorému sa všetci smiali, že pri farbení okien používa šafran a tak z neho hodil aj do svadobnej ryže svojho majstra, tomu to prekvapivo tak zachutilo, že dnes je milánske rizoto pochúťkou po celom svete.
Rozdiel medzi slovenskou verziou "rizota" a pravého rizota je ten, že skutočné rizoto by malo byť krásne krémové, ba dokonca niektorí ho pripravujú tak, že sa doslova rozteká po tanieri. Slovenské rizoto by sa po správnosti malo nazývať skôr pilaf. My sme si pripravili niečo medzi, neroztekalo sa síce po tanieri ako polievka, ale bolo krásne krémové a vláčne, hustotou podobné redšej kaši.
Šafran je delikatesa, pri ktorého kúpe určite nešetrite, pretože chuť vám to následne oplatí :) Ak sa vám v obchodoch zdá šafran až príliš lacný, ide zrejme o lacné náhrady, ktoré ale ani nezafarbia ryžu na tú krásnu zlatožltú farbu, ktorá nás tak vábi k ochutnaniu, a navyše pri lacnom šafrane, ani chuť nie je veľmi výrazná. Takže, nebojte sa šafranu! :)
POTREBUJEME:
- 400g guľatozrnnej ryže Arborio alebo Carnaroli (na našich pultoch som zohnala iba Arborio)
- 1 polievková lyžica masla
- 1 polievková lyžica oleja
- 1200ml kuracieho vývaru
- 1 cibuľa
- 2 štedré štipky šafranu
- 100ml bieleho vína
- 80g masla
- 130g parmezánu
- soľ, čierne korenie
- krevety
- 1 polievková lyžica masla
- 1 strúčik cesnaku
- Najprv si pripravte vývar, ktorý keď vám zovrie, stále nechajte na minimálnom plameni zohrievať.
- Následne si na lyžici masla a oleja orestujte najemno nasekanú cibuľku.
- Prisypte ryžu (nepremývajte ju!) a dobre ju obaľte v tuku. Potom prilejte víno a nechajte za stáleho miešania vyvariť alkohol.
- Pridajte šafran a zalejte asi dvomi naberačkami vývaru. Za stáleho miešania postupne pridávajte vývar, až kým sa ryža asi po 20 minútach neuvarí.
- Dosoľte, dokoreňte, odstavte z plameňa a primiešajte maslo a nastrúhaný parmezán a pridajte poslednú dávku vývaru. Premiešajte, prikryte a nechajte dôjsť.
- Zatiaľ si na panvici nechajte roztopiť lyžicu masla a pridajte len tak nožom roztlačený cesnak. Pridajte krevety a orestujte.
- Môžete podávať, podľa správnosti v hlbokom tanieri ako cestoviny, navrch nastrúhajte ešte parmezán a dozdobte krevetami.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára