"Je nádherné užiť si aspoň raz za deň jedlo s niekým, koho milujete!" (Julia Child)

štvrtok 21. apríla 2016

Závitky zo pstruha

Každým dňom je vonku teplejšie a teplejšie a na ľuďoch stále menej a menej oblečenia. Myslím si, že práve nastal ten moment, kedy začína pomalé chudnutie na leto (na drastické diéty fakt nie som). Ani sa mi popravde v takýchto už skoro letných teplotách nežiadajú kalorické bomby. Toto síce nie je úplne light verzia, ale schwarzwaldská šunka ešte nikoho nikdy nezabila a v holandskej omáčke som vynechala maslo. Takže aspoň trošku odľahčenia :)



POTREBUJEME:

  • 2 čerstvých pstruhov
  • asi 10 stoniek čerstvého tymiánu, ak máte revnaté stonky, tak len lístky alebo kľudne použite šalviu
  • 8 plátkov schwarzwaldskej šunky
  • 3 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky
  • olivový olej
  • 1 kg zelenej špargle
  • 40g masla
  • soľ, čierne korenie, biele korenie
  • 4 žĺtka
  • čerstvá bazalka
  • 2 lyžice bieleho vínneho octu
  • 2 lyžice bieleho suchého vína
POSTUP:

  • Pstruhov umyjeme a vyfiletujeme. Skelet, hlavu, chvost a plutvy nevyhazujte, pretože si môžete pripraviť skvelý rybí vývar, ktorý môžete používať do rôznych polievok. Pinzetou ešte odstránime drobné kosti v mäse. Kožu nesťahujeme.
  • Na dosku si rozložíme tri plátky schwarzwaldskej šunky tak, aby sa trochu prekrývali a poukladáme na ne asi 5 stoniek tymiánu a pol strúčika cesnaku nasekaného naplátky, okoreníme, nesolíme, šunka je slaná dosť.
  • Keď máme pripravené, tak položíme na šunku prvý filet kožou dole a naňho druhý filet kožou smerom hore. Zarolujeme a takto isto pripravíme aj druhého pstruha.
  • Rúru si vyhrejeme na 190°C a na plech vystlaný papierom na pečenie dáme olivový olej tak, aby pokryl dno papiera. Poukladáme rolky a ešte ich pokvapkáme olivovým olejom.
  • Pečieme zhruba 10-12 minút.
  • Špargľu umyjeme, zdrevnatené konce odlomíme a ošúpeme asi do dĺžky 5 cm od špičky. Zblanšírujeme ich asi 3-4 minútky vo vriacej osolenej vode, ideálne v úzkom vysokom hrnci špičkami nahor. Následne ich vyberieme a ponoríme do ľadovej vody, aby sme zastavili var a zachovali krásnu sviežu zelenú farbu a chrumkavosť.
  • Na holandskú omáčku potrebujeme dobre vychladené 4 žĺtky, ktoré si dajte do kastrólika, k nim pridajte víno, ocot, soľ a biele korenie. Všetko metličkou vyšľahajte do peny a následne postavte nad najmenší oheň, aký si dokážete spraviť a prešľahávajte, až kým nemá dobrú konzistenciu. Ak vidíte, že hustne príliš rýchlo, tak odstavte a miešajte chvíľku mimo plameňa a potom na plameňom. Keď je hotovo, odstavte a primiešajte nasekanú čerstvú bazalku, ale nie úplne najemno, aby vám nesčernala.
  • Na panvici si nechajte zohriať trošku olivového oleja a 40g masla, aby sa nespálilo, strúčik cesnaku a pár stoniek tymiánu, priajte špargľu, nechajte ju prehriať a pár krát poobracajte v masle.
  • Rolku zo pstruha nakrájajte na menšie medajlóniky a môžete podávať :)

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Koľko ľudí nás videlo?

Používa službu Blogger.

Translate

© Maškrtníci, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena