"Je nádherné užiť si aspoň raz za deň jedlo s niekým, koho milujete!" (Julia Child)

streda 1. júna 2016

Špenátové koláčiky s bazalkou a malinovou penou

Je tu jún a pre mňa je to už začiatok leta, minimálne teploty vonku leto pripomínajú. No a v lete sa mi veľmi nežiadajú sladké čokoládové pokušenia, tie si nechávam na chladnejšie obdobia. V lete majú koláčiky, torty a sladkosti hýriť farbami, vôňami a chuťami leta. A samozrejme majú byť svieže.



Preto som dnes pripravila tieto koláčiky plné šťavnatého baby špenátiku, korenistej bazalky, voňavej limetky a sviežich malín. Majú krásnu jarno-letnú farbu, ktorá sa na jún podľa mňa mimoriadne hodí a keď zacítite limetku v korpuse, zaručujem vám, že budete mať pocit, akoby ste počas letnej noci niekde pri vode popíjali mojito. Špenát, okrem toho, že korpusu dodá nádhernú zelenú farbu, dodá korpusu aj mimoriadnu šťavnatosť a čerstvá bazalka, ufiknutá z kvetináča na okne, korpus korenisto dochutí. K tomuto kombu sa už hodí jedine niečo svieže a ľahké a tak som sa rozhodla pre voňavé maliny a biely jogurt, z ktorých som vyšľahala ľahučkú penu. A aby po prekrojení koláčika bolo aj nejaké to prekvapko, vnútro koláčika polejte malinovým coulis, ktoré následne hriešne vytečie na tanierik.

Túto várku koláčikov som venovala susede, ktorá odchádza do domu dôchodcov a keďže nemá žiadnu rodinu, rozhodla sa, že mi zanechá všetky svoje kuchárske knihy a recepty spísané asi za celý jej život. Koláčiky boli moje ďakujem aj za to, že trpela naše každodenné buchoty hračiek o parkety už od piatej rána :)

POTREBUJEME:

KORPUS:

  • 60g čerstvého baby špenátiku
  • 30g čerstvej bazalky
  • 180g hladkej múky
  • 1 limetka
  • 2 L-kové vajcia
  • 80g kryštálového cukru
  • 40g masla
  • 1 čajová lyžička prášku do pečenia
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
MALINOVÁ PENA:

  • 150g čerstvých malín
  • 100g bieleho jogurtu
  • 50g práškového cukru
  • 200ml smotany na šľahanie 33%
  • 1 balík plátkovej želatíny
  • 6 polievkových lyžíc studenej vody
MALINOVÉ COULIS:

  • 100g čerstvých malín
  • 40g práškového cukru
POSTUP:

  • Špenát aj bazalku umyjeme, osušíme a rozmixujeme v mixéri. Limetku obaríme vriacou vodou a kôru nastrúhame do zmesi špenátu a bazalky, pridáme aj šťavu z limetky. Všetko ešte raz rozmixujeme.
  • Vajcia vyšľaháme s cukrom dopeny. Za stáleho mixovania pridáme aj zmäknuté maslo a vyšľaháme dohladka. Pridáme olivový olej, aj španát s bazalkou a ručne metličkou premiešame. Múku si zmiešame s práškom do pečiva a preosejeme ju do zmesi. Taktiež zamiešame. Cesto prenesieme na plech s papierom na pečenie, zarovnáme po všetkých stranách a pečieme pri 170°C asi 13-15 minút, záleží od hrúbky cesta. Po upečení, necháme vychladnúť.
  • Želatínu namočíme do studenej vody a potom ju krátko rozpustíme nad plameňom. Maliny rozmixujeme s práškovým cukrom a jogurtom a zmiešame aj so želatínou. Poriadne premiešame. V ďalšej miske si vyšľaháme šľahačku a postupne ju primiešavame do malinovej zmesi. Miešame opatrne a jemne, aby sme neporušili štruktúru šľahačky, aby pena ostala nadýchaná. Dáme na hodinu stuhnúť do chladničky.
  • Na malinové coulis si rozmixujeme maliny s práškovým cukrom a prepasírujeme cez sitko, aby sme odstránili zrniečka, kto chce, môže pridať aj 30ml alkoholu, napríklad vodka alebo biely rum alebo kvalitnú malinovicu.
  • Po vychladnutí cesta z neho kruhovými vykrajovačkami alebo kľudne aj pohárom s priemerom asi 6 cm vykrajujeme kolieska. Na jeden koláčik pojdu tri kolieska.
  • Stuhnutú malinovú penu si prenesieme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou, ale kľudne môžete použiť aj hladkú a vytvoríte ako keby vnútorný lem kruhu. Táto pena nám na každom korpusovom kruhu vytvorila akýsi bazénik, do ktorého vlejeme po lyžičke malinového coulis a prekryjeme ešte bodkou malinovej peny. Priklopíme druhým korpusovým kruhom a postup zopakujeme, to isté s tretím korpusovým kruhom a vrch malinovej peny ozdobíme čerstvými malinami a mladým lístkom čerstvej bazalky.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Koľko ľudí nás videlo?

Používa službu Blogger.

Translate

© Maškrtníci, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena