"Je nádherné užiť si aspoň raz za deň jedlo s niekým, koho milujete!" (Julia Child)

streda 1. júla 2015

Jahodové gule

Prázdniny sú tu a s nimi vám prinášam aj recept na také prázdninové jedlo. Počasie sa konečne dalo dokopy a už to aj vonku vyzerá tak, ako to cez prázdniny vyzerať má.



No a ja som mala doma posledné jahody, tak som z nich spravila gule z tvarohového cesta. Gule sú dobre známe, robia ich všetci, ale každý má na ne ten svoj tajný recept. :)



Ja sa dnes s vami podelím o ten svoj recept, ale samozrejme ovocie si naordinujte podľa vašej chuti. Ja som použila jahody, pretože mi ešte ostalo posledných pár a už som nevedela, čo vymyslieť. Tak ale už máte aj marhule, čerešne a pomaly aj slivky, takže poďme guľovať :)



POTREBUJEME:

  • 500g jemného tvarohu
  • 400g polohrubej múky + na posypanie dosky
  • 2 vajcia
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • jahody alebo ovocie, aké sa vám pozdáva
POSTUP:





  • Jahody si najprv umyte a až potom odtŕhajte stopky, aby sa voda nedostala dnu do jahody.
  • Vymiešame si tvaroh s cukrom a pridáme vajíčka.
  • Rozmiešame a prisypeme múku.
  • Všetko pekne rozmiesime do vláčneho cesta, ktoré následne zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 20 minút do chladničky oddýchnuť si.
  • Vyberieme z chladničky a cesto pekne rozvaľkáme. Povykrajujeme z neho štovrčeky veľké asi tak, aby poňali jahody alebo ovocie, ktoré ste si zvolili.
  • Jahody zabalíme do týchto štvorčekov a pekne z nich vytvarujeme v dlaniach guličky.
  • Opatrne, aby ste nepoškodili jahody.
  • Dáme do veľkého hrnca zovrieť vodu a keď vrie, tak do nej opatrne naukladáme gule.
  • Necháme variť a guľa je hotová, keď vypláva na povrch.
  • Povyberáme a prelejeme roztopeným maslom, aby sa nezlepili a posypeme práškovým cukrom a tvarohom :)

BON APPETIT!



Katka
Read More

streda 24. júna 2015

Bravčové karé v pórovej kruste s duseným hráškom

Dnešný recept je nápad na víkednový obed alebo sýtejšiu večeru. Nič zložité, obyčajné karé v zaujímavej krustičke z póru, syra a dijonskej horčice. A keďže je sezóna hrášku, tak s duseným hráškom s hlávkovým šalátom a cibuľkou.



Ako na to?

BRAVČOVÉ KARÉ V PÓROVEJ KRUSTE

POTREBUJEME:

  • 1,5kg bravčového karé
  • soľ, korenie
  • 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 1 pór
  • 2 strúčiky censaku
  • 60g parmezánu
  • 1 vetvička rozmarínu
  • 2 polievkové lyžice dijonskej horčie
POSTUP:









  • Rozohrejem rúru na 190°C.
  • Karé potriem olejom a osolím, okorením.
  • Rozpálim panvicu a zo všetkých strán karé sprudka opečiem, aby sa zatiahlo.
  • Keď sa tak stane, nechám mäso chvíľu oddýchnuť a zatiaľ sa pustím do pórku.
  • Na masle si orestujem na kolieska nakrájaný pór a restujem domäkka a osolím.
  • Prepasírujem cesnak a pridám ho k pórku a restujem. Odstavím z platne.
  • Vmiešam strúhaný parmezán a nasekaný rozmarín, osolím a okorením.
  • Opečené mäso potriem horčicou a posypem pórovou zmesou. 
  • Vložím do rúry a pečiem hodinu a pol, ak treba, tak viac..
  • Keď je hotovo, tak vyberiem a nechám 10 minút oddychovať zakryté.
DUSENÝ HRÁŠOK S HLÁVKOVÝM ŠALÁTOM A CIBUĽOU 

POTREBUJEM:

  • 8 polievkových lyžíc masla
  • 1dcl vody
  • 1 a pol polievkovej lyžice lryštálového cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • štipka čierneho korenia čerstvo namletého
  • 1350g čerstvého vylúpaného hrášku
  • bouquet garni z 8 vetvičiek petržlenovej vňate
  • 12 bielych častí jarných cibuliek veľkosti asi 2 a pol cm a 5 min povarené v osolenej vriacej vode
POSTUP:






  • Z hlávkového šalátu odstránim zvädnuté a škaredé listy a dôkladne ho umyjem, ale dávam pozor, aby sa nerozpadol.
  • Umytý a odkvapkaný šalát nakrájam na štvrte, ktoré zviažem povrázkom tak, aby sa mi štvrte behom varenia nerozpadli a aby si uchovali svoj tvar.
  • Do hrnca s objemom aspoň 3 litre nalejem deci vody s vložím 6 polievkových lyžíc masla, všetko korenie a privediem čo najrýchlejšie na silnom plameni k varu. 
  • Potom pridám hrášok  a dobre ho premiešam, ale tak, aby sa nepopučil. Do stredu vložíme bouquet garni a štvrte šalátu a všetko zalejem vodou.
  • Cibuľky naukladám medzi štvrte.
  • Hrniec prikryjem a hrášok privediem rýchlo k varu a potom stiahnem na meirny plameň a varím 20-30 minút.
  • Občas premiešam.
  • Kaď je hrášok hotový, tak ešte dochutím.
  • Ak zostala tekutina, tak scedím a vyberiem bouquet garni. Štvrte šalátu rozviažem.
  • Do hrnca vhodím dve polievkové lyžice masla a všetko v ňom obalím.
A je hotovo, stará klasika a s menšou obmenou :)

BON APPETIT

Katka
Read More

štvrtok 18. júna 2015

Sneh v lete...

...ej kej ej Pavlova torta bola prvý krát upečená usušená v roku 1926 šéfkuchárom hotela vo Wellingtone na počesť slávnej ruskej baleríny Anny Pavlovej, ktorá v zmienenom hoteli vraj bývala. A tak nečudo, že sa pôvod tejto torty pripisuje práve Novému Zélandu (ktorý chcem raz určite navštíviť). Stopercentne ale pôvod tejto torty Novému Zélandu pripísať nemôžeme, pretože Austrália je v hre taktiež a tortu si chcú osvojiť aj oni. No a do tretice, neboli by to Rusi, keby sa do tohto sporu o Pavlovovej tortu nezamiešali a netvrdili, že torta je ich národným skvostom. Ťažko rozsúdiť. Radšej si ju upečte. Pardón, usušte. Torta je tvorená vyšľahanými bielkami s cukrom, škrobom, vínnym octom a sušená v rúre....



...no a nebola by som to ja, keby som do všetkého nepridala čokoládu, takže dnes v čokoládovom podaní a s ovocím. :) Poďme sa pozrieť ako na to...



POTREBUJEME:

  • 6 bielkov
  • 300g kryštálového cukru
  • 1 čajová lyžička zemiakového škrobu
  • 2 čajové lyžičky bieleho vínneho octu
  • 1 polievková lyžica kakaa
  • 50g horkej čokolády
KRÉM:

  • 250g mascarpone
  • 250ml smotany na šľahanie
  • 3 polievkové lyžice práškového cukru
ČOKOLÁDA:

  • 250g horkej čokolády
  • 100ml masla
  • 2 polievkové lyžice cukru



POSTUP:

  • Rúru si vyhrejeme na 160°C.
  • Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Keď má pevnú konzistenciu, začneme postupne prisypávať cukor a šľaháme dovtedy, kým sa nerozpustí.
  • Mali by sme získať krásny lesklý, biely a hlavne tuhý sneh, do ktorého následne ešte primixujeme škrob a vínny ocot.
  • Na záver už iba metličkou primiešame preosiaté kakao a nasekanú čokoládu. Ale opatrne, aby cesto ostalo krásne nadýchané.
  • Na plech rozprestrieme papier na pečenie a z cesta vytvarujeme tri kruhy. Od najväčšieho po najmenší.
  • Vložíme do rúry na 5 minút a následne teplotu znížime na 130°C a sušíme ešte hodinu.
  • Krém nám vznikne tak, že jednoducho vymixujeme mascarpone, so smotanou na šľahanie a s cukrom a dáme do chladničky ešte viac stuhnúť.
  • Čokoládu si pripravíme jednoducho vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť. Aby bola jemnejšia, kľudne zameňte maslo za smotanu. Je to len a len na vašej chuti.
  • Keď sú "korpusy" vychladnuté, položíme ten najväčší kruh na podnos, natrieme čokoládou a na to nanesieme mascarpone krém a čerstvé ovocie podľa chuti, takto vrstvy opakujeme a na vrchnú čokoládu nedávame.
  • Ozdobte si podľa vkusu a chuti.



Je to naozaj dobrôtka rozplývajúca sa na jazyku :)

BON APPETIT!

Katka
Read More

utorok 9. júna 2015

Aigo Bouido cesnaková polievka

V takomto teple, ako je v posledných dňoch sa mi veľmi nežiadajú krémové polievky. Radšej uprednostním odľahčenú verziu cesnakovej polievky, ktorou som sa inšpirovala u Julie Child.
Skutočne jednoduchá na prípravu, ktorá vám zaberie tak 45 minút.



Najprv som si dala opiecť chlebíky, aby boli krásne chrumkavé a zlatisté, keď pôjdu do polievky a kým sa varila polievka, tak som si pošírovala vajcia. Ja som ich robila v extra kastróliku, ale kľudne ich môžte pošírovať priamo v polievke. Do tejto polievky môžete pridať aj šalviu, ja som ju vynechala kvôli tomu, pretože pre dojčiace maminy šalvia nie je práve najideálnejšia "korenina". Aj keď možno by nič nespravila, ostatné veci už aj tak jem všetky jedno za druhým, ale aj tak som šalviu nemala doma a nechcelo sa mi ísť do obchodu, tak som si povedala, že ju dávať nebudem a mám sa načo vyhovoriť. :)




Polievka vôbec nemá ostrú chuť cesnaku, naopak je veľmi jemná a jej chuť strašne dobrá. Vraví sa, že táto polievka prospieva duševnému zdraviu a má priaznivý účinok na pečeň a krvný obeh.

Aigo Bouido








POTREBUJEME:

  • 1 hlavička neolúpaného cesnaku alebo 16 neolúpaných strúčikov. (alebo viac)
  • 2 litre vody
  • 2 čajové lyžičky soli
  • štipka korenia
  • 2 klinčeky
  • 1/4 čajovej lyžičky šalvie
  • 1/4 lyžičky tymiánu
  • 1/2 bobkového listu alebo 1 menší
  • 4 vetvičky petržlenovej vňate
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja
  • 3-litrový hrniec
  • 230g nastrúhaného ementálu alebo parmezánu
POSTUP:

  • Cesnak vhodíme do vriacej vody a necháme asi 30 sekúnd povariť. Potom vodu scedíme, cesnak opláchneme a olúpeme.
  • Cesnak a soľ, korenie, klinčeky, šalviu, tymián, bobkový list, petržlenovú vňať, olivový olej aj s vodou dáme do hrnca a približne 30 minút varíme na miernom plameni. Podľa potreby dochutíme.
  • Potom polievku scedíme do iného hrnca a vytlačíme šťavu z cesnaku a na ohni privedieme k miernemu varu. V polievke pošírujeme vajcia (alebo extra v hrnci, postup nižšie).
  • Pridáme postrúhaný syr.
Pošírované vajcia




POTREBUJEME:

  • vajcia
  • 2 litre vody
  • 2 polievkové lyžice octu
  • misu studenej vody
POSTUP:

  • Zmiešame vodu s octom a privedieme k varu. Na jeden liter vody=jedna polievková lyžica octu.
  • Keď voda vrie, rozbijeme do nej vajce a ihneď vareškou pretiahneme bielok cez žĺtok a necháme asi 3-4 minúty povariť, kým  bielok nie je tuhý, ale žĺtok na omak mäkký.
  • Vyberieme a ponoríme do studenej vody, v ktorej sa var zastaví a zmyje sa chuť octu.
  • V tej vode, môžte vajcia udržiavať aj niekoľko hodín.
Opečený chlieb




POTREBUJEME:

  • biely chlieb
  • olivový olej
POSTUP:

  • Chlieb poukladáme v jednej vrstve na plech a dáme do rúry na 160°C na 15 minút.
  • Potom vyberieme a z každej strany potrieme olivovým olejom a vrátime do rúry na ďalších 15 minút, kým chlieb nie je vysušený a zlatý.
  • Nakoniec ho vložíme do polievky a naň uložíme pošírované vajce .
Tak a to je všetko. Určite vyskúšajte, je to taká odľahčená cesnaková polievka, na leto úplne v poriadku si myslím. :)

BON APPETIT!

Katka
Read More

piatok 5. júna 2015

Cestovinová ryža s krevetami

Každým dňom sa otepluje viac a viac a už aj nás to pomaly ťahá k vode, čo je aspoň pre mňa to najlepšie osvieženie v lete. Tento rok však ešte budeme musieť jazerá vynechať, pretože si netrúfam s malým ísť k jazeru. Predsalen v týchto bratislavských jazerách si žije a kúpe sa hocičo. K moru tento rok tiež ešte nie. Je to ďaleko a radšej až budúci rok, nech si to fakt všetci vychutnáme, aby som odtiaľ neodchádzala nervóznejšia, ako som prišla a aby Samko vnímal ČO to vlastne more je. Takže tento rok to vidím na kúpalisko.



Ale taký prázdninový "morský" recept si môžte vyskúšať aj vy a hneď sa budete cítiť ako pri mori. :)
A keďže teplomer sa nám pomaly, ale isto šplhá na 30°C, tak v tej kuchyni asi každý z nás chce stráviť čo najmenej času. Ale jesť treba. Je to také to "fejkové" rizoto alebo skôr pilaf, ale dokonca z cestovinovej ryže. Samozrejme kľudne môžete použiť aj basmati alebo proste akúkoľvek, ktorá vám chutí.



POTREBUJEME:

  • 1 červená cinuľa
  • 4 polievkové lyžice olivového oleja
  • 400g cestovinovej ryže (alebo akejkoľvek ryže)
  • 500ml zeleninového vývaru
  • soľ, korenie
  • 2 jarné cibuľky
  • 1 limetka
  • 500g kreviet
  • 100g čerstvého hrášku
  • 300g čerstvého špenátu
  • 80g parmezánu
AKO NA TO?

  • Červenú cibuľu si nakrájam na jemno a orestujem na lyžici oleja.
  • Pridám cestovinovú ryžu a zalejem vývarom. Osolím podľa chuti. Ak ale používam vývar z bujónu, neprisáľam, pretože výsledok by bol až príliš slaný.
  • Varím na nižšej teplote za občasného miešania asi takých 5 minút alebo kým proste cestovina nie je mäkká.
  • Medzitým si zmiešam zvyšný olej, nasekanú jarnú cibuľku, soľ, korenie a šťavu a kôru z limetky (limetku najprv obarím vriacou vodou).
  • V zmesi marinujem krevety.
  • Hodím ich na panvicu a prudko ich restujem asi 4 minúty alebo dlhšie, kým nie sú jemne zlatisté. 
  • Ku koncu vmiešam hrášok a sparený špenát. 
  • Premiešam s uvarenou cestovinou a na tanieri posypem strúhaným parmezánom.
Ľahký, ale hlavne zdravý obed je na svete a nebudete sa ho vedieť dojesť!:)

BON APPETIT!

Katka
(inšpirované časopisom FOOD)
Read More

štvrtok 4. júna 2015

Bravčový špíz s mangom

Tento špíz je rýchly, ľahký a hlavne brutálne dobrý! Nemala som čas na obed pripravovať kadejaké veci, tak aspoň takúto rýchlovicu.



Sladké mango sa skvele dopĺňa so šťavnatým bravčovým mäskom. Mango som vyberala zrelé na dotyk mierne mäkké. Takže, ak sa vám nechce nejak extra variť, ale chcete si skutočne pochutnať, tak skúste tieto špíziky.





POTREBUJEME:

  • 500g bravčového pliecka
  • 2 čajové lyžičky hrubozrnnej horčice
  • zrelé mango
  • citrónová šťava z polovice citróna
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • soľ, korenie



 POSTUP:


  • Mäso umyjem a nakrájam na kocky veľkosti 3x3cm.
  • Vložím ich do misy aj s olejom a horčicou. Dôkladne v zmesi obalím, okorením a osolím a nechám chvíľu marinovať.
  • Mango olúpem a tiež nakrájam na rovnako veľké kocky ako mäso.
  • Na špajdle ponapichujem mäso a mango na striedačku.
  • Na grilovacej panvici rozpálim olej a špízy opečiem.
  • Štedro dochutím citrónovou šťavou.
  • Ako prílohu som si pripravila mangovú ryžu :)



A to je všetko!
Určite vám zachutí a hlavne nestrávite v kuchyni pol dňa :)

BON APPETIT

Katka
(inšpirované Nigelom Slaterom)
Read More

streda 27. mája 2015

Rebarborový koláč s jahodami

Rozhodla som sa, že dnes bude kraľovať rebarbora. Je to prudko sezónna zelenina, ktorá sa zvykne zbierať do noci svätojánskej, pretože potom vraj už obsahuje vysoký podieľ kyseliny šťaveľovej. A práve kyselina šťaveľová je zodpovedná za to, že ľudia s chorým žlčníkom by sa jej mali úplne vyhýbať. Keďže ja už zopár rokov žlčník nemám, tento problém odpadá.:)



Na to, aká je to veľmi ospevovaná zelenina (a hlavne teraz v sezóne), som sa celkom nabehala, aby som ju zohnala. Sklamal ma aj môj zelovoc na Dlhých dieloch, kde som zatiaľ vždy dostala, na čo som si spomenula. Po rebarbore ani chýru, ani slychu, ale po úmornom hľadaní som ju nejakou náhodou objavila v Bille. Doteraz som ju tam síce nikdy nevidela, ale už tam ani tak často nechodím (asi preto). No dnes mi jej krvavočervená farba udrela do očí, tak som zobrala všetku, ktorú mali vyloženú. (A paradoxne na Billové pomery bola rebarbora celkom vo forme.)


Nejdem siahodlho opisovať, aká je rebarbora dobrá úplne na všetko, a akú abecednú škálu vitamínov obsahuje. V skratke, zaraďuje sa medzi tie najzdravšie druhy zeleniny, tak si viete predstaviť.:)



A ako chutí? Je kyslastá, takže cukrom alebo medom určite nešetrite, poprípade ju poduste s cukrom, zmäkne a zjemní sa jej chuť alebo ju môžte na noc naložiť do vína. Je veľa spôsobov.



Prišla k nám pôvodne z Tibetu, a u nás bola dlho považovaná za zeleninu chudobných aj vďaka svojej dlhej trvácnosti. Dnes sa teší zvýšenej obľube. Neviem, ako je k dostaniu vo vašom bydlisku, ale u nás v Dúbravke dosť biedne, preto by som určite privítala jej bohatšiu ponuku v zelovococh. Pevne verím, že po upečení tohto koláču sa zvýši o ňu záujem a v ďalších sezónach sa budeme snáď tešiť bohatším množstvám dodáviek tejto miestami zelenej, no inak krvavočervenej, ba dokonca miestami až šarlátovej krásky.

POTREBUJEME:

  • 125g zmäknutého masla + 1 polievková lyžica masla
  • štipka soli
  • 20g cukru + 5 polievkových lyžíc cukru
  • 250g hladkej múky
  • 3-4 polievkové lyžice vody
  • 400g rebarbory
  • 300g jahôd
  • 1 škoricový cukor
  • 500g jemného tvarohu
  • 2 Lkové vajcia
  • 2 vanilkové cukry
  • 5 polievkových lyžíc mlieka
  • veľká hrsť hrozienok, mandlí na ozdobu
POSTUP:








  • Najprv si pripravím rebarboru a to tak, že odrežem zdrevnatené konce aj vŕšky a celú ju olúpem. To zaberie chvíľu času, no a potom ju narežem asi na centimetrové kúsočky.
  • Keď to mám. tak ju vložím do misy a pridám 5 polievkových lyžíc cukru, premiešam a nechám "pôsobiť", aby sa zmiernila kyslastá a trpká chuť rebarbory.
  • Na panvicu si dám rozohriať 1 polievkovú lyžicu masla a keď je rozohriate, pridám rebarboru. Premiešam a chvíľu asi také 4 minútky ju podusím, aby mi zmäkla. A nechám vychladnúť.
  • Zatiaľ sa môžem pustiť do cesta,ktoré jednoducho spravím tak, že zmiesim múku, zmäknuté maslo, štipku soli, cukor a 4 polievkové lyžice vody. Miesim a miesim a keď cesto drží pekne pohromade, zabalím ho do potravinovej fólie a na 20 minút si dá šlofíka v chladničke.
  • Kým cesto leňoší, pripravím si krém, ktorý mi vznikne tak, že proste vymixujem tvaroh, vajíčka, vanilkové cukry a mlieko.
  • Z chladničky vyberiem cesto a na pomúčenej doske ho vyváľam asi na hrúbku 3mm a vložím do formy. Vytvarujem okraje.
  • Dno poprepichujem vidličkou a na cesto naukladám rebarbou a na ňu na štvrťky nakrájané jahody.
  • Posypem škoricovým cukrom.
  • Rovnomerne zalejem krémom.
  • Vrch podľa chuti ozdobím sušenými hrozienkami a mandľovými lupienkami alebo rozsekanými mandľami.
  • No a nakoniec dám piecť do rúry pri 180°C na 40 minút.

No a hotovo!
Bude vám chutiť:)

BON APPETIT
Katka

Read More

Koľko ľudí nás videlo?

Používa službu Blogger.

Translate

© Maškrtníci, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena